Down sendromu ve otizmle ilgili hükümet harekete geçti. Down Sendromunun ve otizm ile diğer gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ve bunlara sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu. İlgili alınan karar 4 Nisan 2018 tarihli ve 30381 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu komisyonu kurulması kararı Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı tarafından önemli bir adım olarak görüldü. 

Konya son yıllarda down sendromlu ve otizmli bireyler ile ilgili yaptığı çalışmalar ile adından söz ettiriyor. Bu kapsamda Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulurken yine Selçuklu Belediyesinin inşa ettiği ve Türkiye'de alanında tek olan Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı (SOBE) otistik bireylerin hayata katılımını artırmak ve kişisel bağımsızlıklarını kazanmalarına destek olmak amacıyla dünya standartlarında rehabilitasyon, eğitim, terapi ve aktiviteler sağlanıyor.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI AİLELERİN MORALİNİ YÜKSELTECEK 

Down sendromlu ve otizm ile diğer gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ve bunlara sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının ailelerin yaşadığı problemleri önlenmesi açısından önemli bir adım olduğunu ifade eden Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı  Genel Koordinatörü Psikolog Fatma Güllüoğlu Birer, “Normalde genel anlamda 68/1 diye otizmde görülen bir yaygınlık vardır. Bu tüm dünyada bu şekildedir. Devlet destekli Down Sendromunun ve otizm ile diğer gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ve bunlara sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla Meclis'te komisyonun kurulması ile  ülkemizde ve dünyada bu hastalığın yaygınlığını bizlere net bir şekilde  gösterecek. Otizmin genetiği bilinemeyen bir hastalık olduğuna dair araştırmalar artsa da şu an hastalığa net bir açıklamamız yok. Komisyonda yapılacak çalışmaların diğer yapılan çalışmalara ışık tutacağını düşünüyorum. Aileler bu konuda kendilerini yalnız hissediyorlar, çocuklarına  tanı konulduktan sonra ailelerin yaşadığı en büyük problemlerden biri toplum tarafından dışlanmışlık duygusu ya da anlaşılamama  duygusu onlara daha büyük zararlar veriyor. Devlet destekli böyle bir çalışmanın yapılması ailelerin önemsendiğini, çözüm için onların problem yaşadığı fark edildiği ve çözüm için bir yola girildiğini bilmeleri ailelerin moralini daha da yükseltecek” dedi.

KOMİSYON AİLELERİN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA YARDIMCI OLACAK

Komisyon çalışmaların ailelerin çözümü noktasında yardımcı olacağını ifade eden Birer, “Problemlerin tespitinin ardından ailelerden  komisyon üyelerin en  çok duyacakları cevap   eğitim saatlerinim az olduğunu. İnşallah bu konu ile ilgili komisyon çalışmaların ardından eğitim saatleri ve eğitimin içeriğindeki kalite artırılır.  Komisyon çalışmalarının ardından alınacak tedbirler o şekilde değişecek. Ailelerin diğer alanda yaşamış olduğu sorunların çözümüne yardımcı olunacak. Otizmli bireylerin en büyük sorunu sosyalleşme ve iletişim yönünde sıkıntılar yaşamaları.  Komisyon çalışmalarını gerçekleştirirken çok yönlü olarak çalışmaları yapmalarını daha doğru olacaktır.  Çok yönlü bir araştırmanın bizi başarıya götüreceğine inanıyorum. Komisyon çalışmaları tek bir şehirde kalmadan birden çok şehirde çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.

KOMİSYONA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yahya Çıkılı, kurulan komisyona her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, “Komisyon sayesinde Türkiye’de şu anda engellilerin oranın ne olduğu, hangi engel türünde ne kadar engelli olduğu sayısal olarak tam bilmiyoruz. Tam bilmediğimiz için bunların kaç kişi olduğu ve problemlerin ne olduğunu, ailelerin neler yaşadıklarından habersiziz. Ancak kurulan komisyon hem engelli sayısını hem de  devletin hizmet götürme noktasında planlama konusunda komisyon çalışmaları devlete yardımcı olacaktır. Ülkemizdeki engel durumlarının nedenleri ile ilgili bilgi edinmeye yardımcı olur. Uluslararası alanda kendi ülkemizin yapmış olduğu araştırma raporunu kullanma imkanı olur.  Yapılan çalışma ile sayısal olarak otizmli bireylerin sayısı çıkmış olacak.  Komisyon çalışmaları sayesinde devletin engelli bireylere yönelik çalışmaları kolaylaşacak ve daha planlı şekilde yürütülecek. Bunun yanında engelli bireylere ulaşımı sağlayacak. Komisyon çalışmaları ülkemizde bulunan sağlık kurumları, rehabilitasyon merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile işbirliği çalışmaları yapmaları gerekir. Yerel yönetimler ile işbirliği yaparak illerde bulunan engelli sayıları tespit edilebilir. Bizler her zaman komisyona katkı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN KARAR ŞÖYLE; 

Down Sendromunun ve Otizm ile Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti ve Bunlara Sahip Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Maksadıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına,  bu araştırmayı yapacak komisyonun 12 üyeden kurulmasına, komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Kâtip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına, Genel Kurulun 27.03.2018 tarihli 77’nci Birleşiminde karar verildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim