2017 yılı tarımsal destekler miktarları açıklandı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan tarımsal desteklerde çeltik ve pamuk lider oldu.  Pamuk ve çeltikte çiftçilere dekar başına 36 lira mazot desteği verilecek. Dekar başına 4 lira gübre desteği ile birlikte pamuk ve çeltik üreticisine dekar başına toplam 40 lira destek ödenecek.Ayçiçeği, soya, dane mısır ve patates için çiftçilere dekar başına 17 lira mazot ve 4 lira gübre desteği ödemesi yapılacak. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf üretenlere dekar başına 13 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 17 lira destek verilecek. Nohut, mercimek ve kuru fasulyede dekar başına 11 lira mazot 4 lira gübre ödemesi yapılacak. Konya’da ise desteklerden gene beklediğini bulamadı. Buğday destek fiyatı 0.50 kuruşta sabit kalırken,  Arpa destek fiyatı 0.40 kuruştan 0.50 kuruşa yükseldi.  Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, ürün desteklerinin yeterli ancak gübre ve mazottaki desteklerin yetersiz olduğunu söyledi. Değerlendirmede bulunan bir diğer isim, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise milli tarım politikasına göre artışların belirlendiğini söyleyerek  desteklerin geçen seneye oranla iyi olduğunu söyledi. 

GÜBRE VE MAZOTTAKİ DESTEK YETERSİZ KALIYOR

Açıklamalarda bulunan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, ürün desteklerinin yeterli olduğunu ancak gübre ve mazottaki desteklerin yetersiz kaldığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Açıklanan destekler 2016 yılı Mart ayında açıklanan milli tarım projesi kapsamında açıklanan rakamlardır. Buradaki belirsizlik mazotun yüzde 50’sinin devlet tarafından desteklenecek olmasıydı. Destekler 13 TL’si mazot 4 TL’si gübre olmak üzere toplamda 17 TL olarak açıklandı. Sahadaki uygulamaya baktığımız zaman bu rakam kullanılan miktarı karşılamıyor. Bir buğday üretimi için toprak hazırlığından hasada kadar üreticilerin kullandığı ortalama mazot miktarı 5 litredir. Bugün ki fiyatlara baktığımız zaman 4,5 TL’den hesap edecek olursak yaklaşık 22,5 TL’lik falan bir mazot kullanımı ortaya çıkıyor. Bununda yüzde 50’si karşılanacak olursa 11 TL gibi bir rakam meydana gelir. Ama şuanda maalesef destek yok. Ürünlere verilen desteklere baktığımız zaman ise genel anlamda çok kötü değil. Tohumluk desteği serpme tohumluk kullanma konusunda gerçekten çok önemli bir destek. Burada sadece mazot ve gübre desteği yeterli görülmüyor. Uygulama zamanlarında gübrelerde yüzde 35’lik bir fiyat artışı da yaşanıyor. Geçen sene Tarım Bakanlığınca Mazottaki vergi oranı yüzde 1’e indirildi. Burada bir Spekülasyon oluşuyor. Devlet bu spekülasyonların önüne geçmelidir. Şuanda açıklanan tarımsal destekler kısmında ürün bazında verilen destekleri destekliyoruz. Ancak mazot ve gübre desteği konusunda verilecek olan miktarın yetersiz olduğunu özellikle gübrenin kullanım zamanlarında ulusal spekülasyonlara yol açtığını önlemlerin yeterli olmadığını görüyoruz. Geçen yıllara oranla destekler arttı ama bu destekler gene de yeterli değildir. Destekleri genel bir anlamda değerlendirecek olursak yani ülkemizin sıkıntıları çerçevesinde verilen destekleri göz ardı etmek mantıksızlık olur. Ama teknik anlamda olayı değerlendirirsek yetersiz bir değerlendirme sonucu ortaya çıkıyor.” 

BUĞDAY FİYATLARININ İYİ OLMASI İÇİN ÜRETİCİMİZ KALİTEYE ÖNEM VERSİN

Buğday ve arpa fiyatlarını değerlendiren Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış üreticinin arpa ve buğdayda kaliteye daha çok önem vermesinin altını çizerek, “Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ‘bir buğday taban fiyatları yakın zamanda açıklanacaktır’ bir duyuru yapmıştı. Ancak şuanda açıklanan bir rakam yok. Çukurova bölgesinde hasat ve harman bitmek üzere. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yeni başladı.  Bizim bölgemizde de uzun yılların ortalamasına bakıldığı zaman önümüzdeki hafta başlaması gerekiyordu. Ancak ilkbaharın uzaması yağışlı periyodun devam etmesinden dolayı 15-20 gün hasat gecikecek. Fiyat politikası belirlenirken özellikle Konya göz ardı edilemez. Konya’da ki rekolte durumu da fiyat belirlemede etkilidir. Bizim düşüncemiz şu: Tarım Bakanlığı fiyatları açıklamaktan ziyade serbest piyasada oluşacak olan fiyatlara denetim mekanizmasını doğru işletirse 2015 yılındaki gibi ürünler kendi değerini bulacaktır. Mesele 2011 yılından bu yana Tarım Bakanlığı buğdayın proteinine bakarak alım yaptığından dolayı az ücret gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Verim önemli ama verimden daha da önemli olan kalitedir. Üreticiler eğer iyi ürün getirirse iyi bir fiyat alacaklardır. Fiyat politikasının oluşmaması konusunda göz ardı edilmemesi gereken en önemli bir konuda şudur: Türkiye un sanayisinde dünya da lider ülke. Bununda büyük bir yükünü Konya çekmektedir. Sanayiler bazı değerlere bakıyor. Bu değerleri yakalayan üreticilerimiz satacaktır. Bakanlık kalite konusunda verilen destekleri ortada tutup taban fiyatını açıklamaktan ziyade serbest piyasada oluşacak olan fiyatları denetim altına alsın” diye konuştu. 

VERİLEN DESTEKLER YETERLİ 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise, tarım desteklerinin geçen seneye oranla yeterli olduğunu belirterek buğdayda da üretilen miktarın yeterli, ancak kalitenin yetersiz olduğunu vurguladı. Soylu ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Milli tarım politikası ile beraber artışlarda ona göre düzenlendi. Eskiden mazot ve gübre direk araziye veriliyordu. Şimdi çiftçi hangi ürünü yetiştirdiyse, ne kadar mazot gittiği ve ne kadar gübre gittiği tespit edilerek ona göre de destek veriliyor. Geçen seneye oranlar destekler arttı. En azından çiftçinin seçtiği ürüne göre mazot ve gübrede destek verileceği için mağduriyet te azalmış olacaktır. Stratejik ürün fiyatları arttı. Ülkenin pamuğa ihtiyacı olduğu için pamuk arttı. Bunlar çiftçiyi yönlendirme açısından da uygun oldu. Yapılan destekler bence uyumlu oldu. Arpa ve buğdaydaki desteklerde çok değişmedi. Buğday 0,50 kuruştu gene aynı. Arpa ise 0, 40 kuruştan 0,50 kuruşa çıktı. Gübre ve mazot desteği eskiden 12 TL civarındaydı. Ama bu sene 17 TL’ye çıktı. Sistemin şuanda eksikler olabilir ama ileride daha çok oturacağını düşünmüyorum ben. Çiftçinin ektiğine göre bir hareket tarzı belirlenmeye başladı. Buğdaydaki fiyatını biraz daha artmasında fayda var. Konya n sanayisinde birinci. Ancak sanayiler birinci sınıf kalitede buğday istiyor burada da çok olmuyor. Mecburen dışarıdan getirtiyoruz. Bizde miktar olarak yeterli ama kalite olarak yetersizlik var.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim