Türkiye'de günde ortalama 20, yılda da 10 bin kişi trafik kazasında hayatını kaybediyor. Trafik kazaları, araç yoğunluğuna bağlı olarak bayramlarda daha da artıp, bayramı acıya dönüştürebiliyor. Uzmanlar bu yıl Kurban Bayramı tatilinde vatandaşlardan mecbur kalmadıkça kendi araçlarıyla yola çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini, hijyen kurallarına uymalarını istiyor. Bayram tatillerinin ilk ve son günlerinde trafik kazası sayısının arttığını belirten uzmanlar, tatilin ilk ve son günü özellikle yola çıkılmamasını öneriyor. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çevik ve Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yola çıkacak sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

‘EMNİYET KEMERİ İHMAL EDİLMEMELİ’

Bayram tatili için yola çıkacak araç sürücülerine tavsiyelerde bulunan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çevik, koronavirüsten dolayı farklı bir bayram geçireceğimizi hatırlattı. Bu anlamda, araç sürücüleri ve yolcuların koronavirüse karşı maske takmaları ve araç içerisinde kesinlikle el dezenfektanı veya kolonya bulundurması gerektiğine dikkat çeken Çevik, şunları söyledi, “Sürücüler ve yolcular Akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesislerine giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına uymalı, el dezenfektanlarını yapmaya daha özen göstermelidir. Bayramda yola çıkacak sürücülerin kavşaklarda, yol çalışmalarının bulunduğu noktalarda, yol tepe üstlerinde, akaryakıt istasyonlarının giriş ve çıkışları ile yerleşim yerlerinden geçerken daha dikkatli olmalıdır. Sabırsızlık ve yorgunluktan dolayı, yolculuğun sonuna doğru, varılacak noktalara yakın yerlerde daha çok kaza meydana gelmektedir. Yola çıkmadan önce araçla ilgili eksiklikler giderilmelidir. Lastiklerin aşınmamış, hava basıncının kontrol edilmiş olması gereklidir. Aracın ışık ve silecek sistemi kontrol edilmeli Araçta bulundurulması gerekli ilk yardım çantası ve yangın söndürme cihazı kontrol edilmeli. Alkollü, uykusuz ve yorgun halde araç kullanılmamalı. Her 2-3 saatte bir kısa molalar verilmeli. Araçta bulunan tüm yolcular emniyet kemerlerini takmalı. Araç, yol şartlarına göre belirlenen hız sınırlarının üzerinde kullanılmamalı. Aracın hızı, hava, yol ve trafiğin durumuna göre ayarlanmalı. Araca taşıma sınırı üzerinde yük ve yolcu kesinlikle alınmamalı. Öndeki araç, hızın yarısı kadar mesafeden takip edilmeli. Sollama kurallarına dikkat edilmeli. Yol güzergahındaki Trafik işaretlerinin ikaz ve anlamlarına dikkatle uyulmalı. Araç sürücüleri kesinlikle Direksiyonda Cep Telefonu Kullanmamalı Trafik kazalarının nedenleri arasında yorgunluk ön sıralarda yer almaktadır. Yorgunluk yavaş yavaş hissedildiği andan itibaren en önemli unsur sürücülerin sorumluluğudur. Çünkü yorgun bir sürücünün, kavrama, karar verme, intikal reaksiyon süresi ve dikkatini bir noktaya toplama yeteneği zayıflamaktadır. Uzun yol güzergahlarında sürücüleri bekleyen en büyük tehlikelerden birisi de ''sürat körlüğü'' veya “hız körlüğü” olduğu unutulmamalıdır. Belirli bir süre yüksek hızlarda araç kullanan sürücüler daha sonra, yüksek hızın sürücüye çok normal gelmeye başlayacağı ve böylece yüksek hıza alışıp sürat körlüğüne yakalanılacağı unutulmamalıdır. Yazın meydana gelen trafik kazalarında ölüm oranı daha yüksek olmaktadır. Yazın ölümlü trafik kazalarında görülen artışın aşırı sıcaklardan kaynaklanmakta ve en çok ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelmektedir. Bunun için Araç içi klimalar, havadaki nem oranını düşürerek terlemeyi azaltmakta ve ayrıca yüksek nemden rahatsız olanlarda da rahatlama sağlamakta ve sıcak havanın getirmiş olduğu rehaveti önlemektedir.”

‘ARAÇ BAKIM VE KONTROLLERİ MUTLAKA YAPTIRILMALI’

Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar da, bayram sebebi ile yola çıkacak vatandaşların sayısında artışlar olduğunu ve sürücülerin dikkatli bir şekilde araçlarını kullanmaları gerektiğini belirterek, “Kurban Bayramı sebebiyle yollarda sıkışıklık ve kaza riskleri artıyor. Sürücülerimizin bayram tatilinde araç kullanırken dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Sürücülerimiz yola çıkmadan önce araçlarının tüm bakım ve kontrollerini yaptırmalı. Sürücülerimiz yanlarında mutlaka Sürücü belgesi, taşıt ruhsatı, trafik sigortası poliçesi ve egzoz emisyon belgesini bulundurulmalı. Seyahat ederken emniyet kemerini araç içerisinde bulunan herkesin takması gerekiyor. Bunun yanında trafik işaretlerine ve kurallarına dikkat edilmeli. Sürücüler yol boyunca tüm trafik kurallarına uymalıdır. Kurallara uymadan acele yolculuk yaparak ulaşacakları noktaya 1 veya 2 saat erken gitmek, sürücü ve ailesinin canından daha önemli değildir” diye konuştu

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim