Tarımsal kalkınmayı sağlamak ve taşradan merkeze olan göçü engellemek adına önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalardan biri de taşrada mantar üretimini destekleyerek gelir elde edilmesinin amaçlandığı proje. Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Hibe Desteği ile tesis edilen mantar seralarıyla mantar üretiminin artırılmasının amaçlandığı proje, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından da destekleniyor. Akören merkezli proje kapsamında Güneysınır, Hadim, Taşkent, Bozkır, Ahırlı, Yalıhüyük gibi ilçeler de dahil edilmiş durumda. İlk aşamasının hayata geçtiği projede hedefler büyük. Talebe göre günlük 2-3 ton civarında mantar üretiminin yapılacağı proje, bölgeye büyük bir istihdam sağlayacak. 

40 ÇADIR FAALİYETTE

Projeyle ilgili bilgi veren S.S Konya Kalkınma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sebahattin Ipıl, proje kapsamında bölgeye 54 mantar üretim çadırı hibe edildiğini söyledi. Bu çadırlardan 40’ının faaliyette olduğunu, büyük bir çoğunluğunun da Akören’de bulunduğunu belirten Ipıl, şunları kaydetti, “Toplam 54 çadırın 40’ı faaliyette. Günlük 2-3 ton civarında mantar üretilmesi hedefleniyor. Bu üretim planlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Talebe göre mantar üretilmesi amaçlanıyor. Üretilen mantarlar büyük firmalara veriliyor. Pazarda herhangi bir sıkıntı yok. Akören’de 27 çadır şuanda 24’ü kuruldu. Faaliyette olan çadır ise 20 adet.”

HEDEFLER BÜYÜK

Mantar üretim projesiyle hedeflerinin büyük olduğuna dikkat çeken Ipıl, “Bundan sonraki hedef paketleme, mantar kurutma, salamurayla ilgili yatırım yapmak. Projede zaten bunlar da bulunuyor. Bu alanlarla ilgili tesislerin kurulması planlanıyor. Daha sonraki aşamada ise kompos üretim fabrikası da kurulması hedefleniyor. Projenin içerisinde de var. Tüm bu proje tam kapasite ile hayata geçtiğinde, bölgeye ciddi bir kazanım sağlanmış olacak. Proje bölgemize hem istihdam hem de bölge kalkınmasında büyük bir girdi sağlayacak” diye konuştu. Projeye büyük önem veren Akören Belediye Başkanı İsmail Arslan da projeyi titizlikle takip ediyor.

PROJENİN GELİŞİM SÜRECİ

KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2018 yılı içinde KOP Mali Destek (Kırsal Kalkınma) programları kapsamında proje çağrısına çıktı. Aynı zaman içerisinde Akören, Bozkır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ahırlı ve Güneysınır ilçelerinde yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projeleri de yürütülüyordu. Bu kapsamda, 2019 yılında mantar çadırı yatırıma alınarak, konuyla çeşitli toplantılar yapıldı. KOP İdaresi’nin çağrıya çıkmasıyla bölgede kurulması düşünülen kooperatife ve mantarla ilgili yatırım yapılmasının önü açıldı. Bu kapsamda, Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kooperatifin kurulumu, paketleme tesisi, soğuk hava deposu ve üretim yerleri planlanarak yedi ilçeyi kapsayan proje hazırlandı ve KOP İdaresi’ne 2 milyon TL değerinde proje sunuldu. Bu projenin hayata geçmesiyle, mantar çadırlarında üretimin yapılabilmesi ve bölgenin önemli bir üretim merkezine kavuşmasının önü açılmış oldu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim