Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla son yıllarda tütün ve tütün ürünlerine karşı büyük bir savaş başlatıldı. Sigara içenlerin azaltılması noktasında kamuoyu oluşturulurken, sigara paketlerinin üzerinde resimli uyarılara yer verildi. Son olarak da siyah standart paket uygulamasına geçilerek, üzerindeki uyarıların caydırıcı olması amaçlandı. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenler için devreye girerek, Alo 171 Sigara Bırakma Hattı oluşturdu. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar bu hattan randevu alarak, tedavi ve tetkik sürecinin ardından uzmanların müdahalesiyle sigarayı bırakabiliyor. Yapılan tüm bu uygulamalar, son yıllarda sigara bırakma oranlarını artırmış durumda. Ancak sigaraya son 2 yıldır yapılan aşırı zamlarla birlikte bir olumsuz durum da ortaya çıktı. Zamlar nedeniyle tütün kullanımı artınca, Konya’da tütüncüler mantar gibi çoğaldı.

HER MAHALLEDE TÜTÜNCÜ VAR!

Vatandaşlar daha ucuz olması nedeniyle zamlardan sonra tütüne yöneldi. Bu nedenle tütüncülerde büyük artışlar yaşanmaya başlandı. Daha önce kaçak tütünle mücadele eden Konya, bu sorunu verilen mücadelelerle aşmıştı. Ancak şimdi neredeyse her mahallede tütüncünün açılması ve mantar gibi çoğalması, vatandaşlarca tepkiyle karşılanıyor. Herhangi bir denetim olup olmadığı bilinmeyen bu konunun üzerine gidilerek, gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

SURİYELİLER TETİKLEDİ

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyelilerin tütün işine girmesi bu olayı tetikledi. Çok sayıda Suriyeli tütün ve tütün mamulleri satan işyerleri açmasıyla tütün satışı yapan işyerlerinde büyük artışlar yaşandı. İddialara göre tütün satışı yapan işyerlerinin birçoğunun Suriyelilere ait olması, vergi kaçağının artmasına da neden oluyor. Biryandan sigara kullanımı azaltmak için önemli adım atılırken, diğer yandan tütün ve tütün ürünleri satışı yapan işyerlerinin artmasına vatandaşlar anlam veremiyor. Bu konuya yetkililerin acil bir şekilde el atması ve çözüm için gerekeni yapması bekleniyor.

BAKKALLAR ODASI DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, kaçak tütün ve dolu makaron satışı ile ilgili açıklama yapmıştı. Göner kaçak tütün ile mücadele konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekmişti. Oluşan yüksek vergi kaybıyla beraber; yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ve dolu makaron ticaretinin topluma olumsuz etkilerine de dikkat çeken Göner, “Sigaranın zararlarıyla mücadele eden düzenlemeleri etkisiz hale getirmesi. 18 yaşından küçüklerin denetimsiz ve kolay ulaşım. Her türlü yasa dışı faaliyete finansman sağlayabilmesi. 150 binden fazla bakkal esnafının gelirleri üzerindeki olumsuz etkisi ve Bakkal ve bayi esnafının ticaretini tehdit eder duruma geldi” şeklinde konuşmuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim