Bayram nedeniyle üretimi artıran şekerciler, bayrama şeker üretmek için gece-gündüz çalışıyor. Bayram önünde üretimlerini büyük oranlarda arttı. Türkiye’nin en önemli lokum üretim merkezlerinden Konya’da üreticiler, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladı. Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, bayram öncesinde lokum ve şekerleme sektöründe yoğun bir hareketlenme yaşandığını belirtti.  Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da şeker ve lokum üreticileri mesaisini artı. Sabahın erken saatlerinde dükkanlarını açan esnaflar iftar saatine kadar yoğun bir mesai yapıyor. Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Bayramlık lokum ve şeker üretimi Ramazan’ın girmesi ile başladı. Konya’da lokum üretimi şu anda günde 35-40ton üzerinde. Bayram sonuna kadar bir milyonun üzerinde üretim olacak.  Üretilen lokumların çoğunluğu dışarıya gidiyor. Konya’dan genellikle Doğu İllerine lokumlar gidiyor. Doğu illerinde lokum ve şeker üretimleri yeterince yok. Konya’dan şeker ve lokumlar en yoğun şekilde tüketimin yoğun olduğu İstanbul’a gidiyor. Konya lokum ve şekerleme konusunda oldukça iddialı. Bayramlardaki şekerleme geleneğinin yaşaması için biz tatlıcılar olarak büyük bir aşkla ve sevgiyle işimizi yapıyoruz. Bayramlarda talep de doğal olarak artıyor” ifadelerini kullandı.

ÜYELERİMİZE DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ağızları tatlandıracak şeker ve lokum üretim tesislerini denetlediklerini ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, “Bizler Konya Pastacılar Odası olarak Ramazan Bayramı öncesinde üyelerimize yönelik denetim çalışmalarını artırdık. Bu kapsamda Konya genelinde odamıza kayıtlı her üyemiz temizliğe ve titizliğe ayrı bir önem veriyor. Bizler vatandaşlarımızın sağlığını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın isteğimiz şeker ve lokum alırken bilindik markalardan ve güvenilir yerlerden almalarını istiyoruz. Merdiven altı ürün alarak sağlıklarından olmamalarını istiyoruz. Bizler vatandaşlarımızın şeker ve lokumlarını bu işi yapan yerlerden almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

KONYA ŞEKER VE LOKUMDA DA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Konya’nın her sektörde olduğu gibi şeker ve lokum üretiminde de adından söz ettirdiğine dikkat çeken Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Konya her alanda olan başarısını şeker ve lokumda da gösteriyor.  Konya’da son zamanda şeker ve lokum üretiminde markalaşma konusunda önemli mesafe almış durumda.  Bazı ulusal firmalar Konya’da lokum üretimini gerçekleştirdikten sonra kendi markasını basarak satışlarını gerçekleştiriyor. Buda Konya’nın şeker ve lokum üretimdeki başarısını bir kez daha ortaya çıkarıyor” ifadelerini kulandı. 

ŞEKER VE LOKUM ALIRKEN DİKKAT

Piyasada birçok marka ve kalitede şeker ve lokum olduğuna dikkat çeken Kağnıcıoğlu, “Halkımız, kalitesiz şekerlere ve lokumlara karşı duyarlı olsun. Bunu anlamak için satılan şekerin ve lokumun ambalajı çok önemlidir. Soluk renkteki ambalaja sahip şekerler eskidir. Yine tüketiciler mümkünse özellikle iftar sonrası şekerin tadına bakarak almalıdır. Mat ve şekli bozuk olan şekerler bayat ve kalitesiz ürünlerdir" diye konuştu. Lokum üreticisi Nihat Erdal ise lokumun kalitesinin görünümünden anlaşılacağını vurgulayıp, “Parmağınızla bastırdığınızda içine göçmemeli geri bıraktığınızda toparlanmalı. Ramazan Bayramı öncesinde yoğun bir mesai harcıyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim