Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni'nde eğitim üzerine yaptığı değerlendirmelerde, eğitimde topyekün bir reform gerektiğini söyledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimdeki reform çağrısını şu sözlerle yaptı: "Ülkemizin geçmişten bugüne eğitim öğretim sistemi, çocuklarımıza maddi bilgi yükleme üzerine kuruludur. Eğitim kısmı ihmal edilmiştir.Medyanın etkisiyle geleneksel eğitim öğretimin gücü azalırken yenisi konulamamıştır. Zihinler popüler kültür ve sapkın hezeyanlarla doldurulmuştur. Önceliğimiz aileden başlayarak çocuklarımızı hakkıyla yetiştirmek şarttır. Bu topyekün eğitim-öğretim reformu gerektirir.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını Eğitim-Bir-Sen Konya İl Temsilcisi Nazıf Karlıer, Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit Konya Yenigün Gazetesi’ne değerlendirdi.

‘EĞİTİMDE SINIFTA KALDIK’

Türkiye’nin eğitim sisteminde sınıfta kaldığını vurgulayan Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, “Eğitimde Türkiye olarak maalesef sınıfta kaldık. Bu durumda özellikle liyakatsiz, yandaş, benim adamım gibi nitelendirdiğimiz, mülakat ile hak edilmeyen puanların verilerek insanların idareci yapılması. 14 Haziran tarihinde bir gecede on binlerce müdürün görevden alınması maalesef eğitimde böyle bir sonuç doğurdu. Yapılması gereken eğitimin paydaşlarını bir araya getirmek ve liyakate önem vermek. Görevlere alanında ehil kişiler getirirse kimse zarar görmez. Şuanda idarecilerimizin bir çoğu risk almaktan korkuyor. İdarecilerin birçoğu gelen yazıların içinde boğuluyor. Eğitim ile ilgili bütün paydaşları bir araya getirildiği zaman eğitim ile ilgili problemler çözülür.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMDE ORTAK AKILLA ÇALIŞMA YAPILMALI

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, eğitimde ortak akılla çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitim sisteminde değişiklik ile görüşleri şimdi olduğu gibi daha önce de işitmiştik. Türk Eğitim Sen olarak yıllardır Türkiye’de savunduğumuz konu önemli olan mevzuat değil, bunu uygulayan kişiler olduğunu ifade ediyorduk. Eğitim yöneticilerimizin özellikle kariyerli liyakat sahibi olmaları gerekiyor. Bizler eğitim yöneticilerin liyakat sahibi kişilerin atanmasını istiyoruz. Birinci düğme doğru iliklenirse eğitimde başarıyı yakalayacağımızı ümit ediyorum. Dünyada hep genç nüfusumuz ile övünüyoruz. Ama genç nüfusumuzun kalitesiz olması, dünya ile rekabet edememesi, yetenekli olmaması gibi bize bu güne kadar genç nüfusumuzun faydasını sağlayamadı. Bunu da kabul etmek lazım. Eğitim ile ilgili bir yerlerden başlamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğitim ile ilgili ortak akılla Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Bizler eğitimde devlet politikasının oluşturulmasını istiyoruz. Dünya hızla büyüyor ve gelişiyor. Türkiye olarak dünyayı yakalamamız gerekiyor. Eğitimde çağ atlamamız gerekiyor. Bunu başarmak zorundayız. Bizler sahada makamının sorumlulukları ve yetkisini kullanamayan idareciler ile karşılaşıyoruz. Biz eğitim sendikalarını dışlamadan birlikte devletimiz ile güzel projeleri eğitim alanında hayata geçireceğimizi inanıyorum.” diye konuştu.

GİRİŞİMCİ RUHA SAHİP BİREYLER YETİŞTİRMELİYİZ

Eğitim-Bir-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer de, Eğitim sistemimiz girişimci ruha sahip insan yetiştiremediğine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan eğitim konusunda da daha önce de açıklamaları olmuştu. Bizler de eğitim alanında düzenlemeler yapılmasını her fırsatta dile getirmiştik. Bizler okullardaki ders sayılarından başlayarak işlenme biçimine kadar sorunları dile getirmiştik. Daha önce eğitim alanında yapmış olduğumuz çalışmalarımızı Cumhurbaşkanımıza iletmiştik. Yeni bir çalışma yapılması halinde talep ve önerilerimizi ileteceğiz. Bizler okullarda eğitim olması gerektiğini hem ifade ettik. Ancak okullarımızda öğretim odaklı çalışmalar oldu. Bu durumdan bir an önce kurtulmalıyız. Çocuklarımızın bilgi beceri ve yeteneğine göre yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Eğitim sistemimiz girişimci ruha sahip insan yetiştirmiyor.”

‘TÜRKİYE EĞİTİM VE ÖĞRETİM ALANINDA HAK ETTİĞİ YERE GELMELİ’

Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit Türkiye’nin eğitim ve öğretim alanında hak ettiği yere gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanının,başarısızlık itirafını,güzel bir gelişme olarak gördüğümü ifade etmek isterim.Bu itirafın “Dindar ve Kindar Nesil” hedefinden “Fikri Hür,Vicdanı Hür ,İrfanı Hür” hedefine geçişin bir göstergesi olmasını umuyorum.Yanılmayı çok isterim,fakat sayın Cumhurbaşkanının bu sözlerinde ki asıl vurgu Eğitim ve Kültür alanında uluslararası bir başarıdan daha çok, bu kadar kadrolaşmaya, bu kadar liyakatsiz atamaya, Eğitimi zapturapt altına almaya rağmen, genç nesilde iktidara karşı büyük bir tepki olmasını başarısızlık olarak görüyor.Umarım Cumhurbaşkanı bu anlayıştan bir an önce vazgeçer ve Ülkemiz Eğitim ve Kültür alanında uluslararası düzeyde hak etmiş olduğu yeri bir an önce yakalar” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim