Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Aralık ayının başında uygulamaya giren kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan'da sona erdi. Kış lastiği uygulamasının bitiş tarihinden itibaren motorlu taşıt sürücüleri oto lastikçilerin yolunu tutuyor. Konya'da, araçlarına yaz lastiği taktırmak isteyen sürücüler lastikçilerde yoğunluk oluşturmaya başladı. Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Adem Uzman, kış lastiklerini yaz aylarında kullanmanın güvenlik açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekerek, binek araç sahiplerini yaz lastiği kullanmaları yönünde uyardı.

‘YAZ LASTİĞİNİ ZAMANINDA TAKIN’

Kış aylarında araçların yol tutuşunu ve güvenliğini sağlayan kış lastikleri ticari araçlarda olduğu kadar hususi araçlarda da son derece önemli. Ancak soğuk havalarda kar ve buza etkili olan kış lastikleri, yaz mevsimde kullanılmaya devam edildiği sürece, başta fren mesafesini uzatmak gibi çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Yetkililer, her lastiğin mevsiminde kullanılması yönünde sürücüleri uyarırken, yakıt tasarrufu açısından da yaz aylarında kışlık lastiklerin söktürülmesi gerektiğini belirtiyor. Uzman, “1 Nisan geldiğinde araçlarda kışlık lastiklerden yazlık lastiklere geçiş başlıyor. Bu sene havaların geç ısınması ve Koronavirüs sebebiyle işler biraz geç başladı. Özellikle son üç günde hareketlilik başladı. Yazlık lastiğin takılma zamanı geldiğinde yazlık lastikler mutlaka araçlara takılmalı. Sebebi sıcakta dönen kışlık lastiğin diğer kışa özelliği kaçar. İstenilen yol tutuşu performansı özelliği azalır. Lastikte yoğunlaşma olur. Lastiğin sırtlarında kopma olur. Lastiğin kauçuklarında sertleşme olur. O da seneğe istenilen derece o performansı vermek lastikte. Havalar ısındığında kış lastiği kullanmaya devam etmek yakıt tüketimi, güvenlik ve konfor açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü lastikler binek otomobillerde yüzde 20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor. Kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt tüketimi için de oldukça önemi var. Yazlık lastiğin yol tutuşu, performansı, fren mesafesi, yakıtı arasındaki farkı sürücüler araçlarına takıldığında görecekler. Yazlık lastik takıldığında yakıt tasarrufu, yol tutuşu kışlık lastiklere göre farklı olacak.” İfadelerini kullandı.

‘LASTİKLERİN DOĞRU SAKLANMASI ÖNEMLİ’

Lastiklerin doğru bir şekilde saklanması gerektiğine dikkat çeken Uzman, “Araçlarda bulunan kış lastiği yaz lastiğini değiştirdikten sonra, kış lastiği kaldırırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Kış lastiklerini güneş görmeyen, kuru, üzerine malzeme koymadan, kimyasal maddelerin temas etmeyeceği dik bir şekilde koymamız gerekiyor. Lastiklerin 2 yıl garantisi vardır ancak, Lastik araca takıldıktan sonra 10 yıl ömrü vardır. 10 yıl süre içerisinde lastik bayatlamaz. Lastik iyi sakladığı takdirde 5-6 yıl güzel bir performans sağlar. Uzun kilometre yapan araçların lastikleri 2- 3 yılda yenilenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

LASTİKLERDE FİYAT ARTIŞI ÖNGÖRÜYOR

Koronavirüs sebebiyle piyasanın tam açılmadığına dikkat çeken Uzman, “Lastik fiyatlarını şuanda geçtiğimi yılların fiyatları ile aynı. Sezonumuz tam açılmadı. Sezonumuzun tamamen açılması ile birlikte lastiklere yüzde 10 civarında zam gelebileceğini firmalar öngörüyor.  Bizler vatandaşlarımızın lastiklerini lastikçilerden almalarını istiyoruz. Araç sürücüleri lastik alırken aracı hangi şartlarda kullandığını mutlaka belirtmesi gerekiyor. Doğru lastik alımında araç sürücü oldukça rahat eder” şeklinde konuştu

KIŞ LASTİKLERİ LASTİK OTELİNDE SAKLANIYOR

Yazlık- kışlık lastiklerini değişimi yaptıktan sonra lastikleri sürücüler için muhafaza ettiklerine dikkat çeken Uzman, “Vatandaşlarımızın bir aracı var ama yazlık veya kışlık lastiklerini koyacak bir yeri yok. Adil bir ücret karşılığı lastiklerini biz muhafaza ediyoruz. Lastiklerin saklandığı yerlerin güneş ışığı görmemesi gerekiyor. Lastiklerin üzerine etiketler yapıştırılıp, mevsimine kadar muhafaza ediliyoruz. Uygulamamıza araç sürücüleri yoğun ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim