Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için, 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği takma zorunluluğunun, 1 Nisan tarihinde sona erdirilmesi planlanıyordu. Konya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, merkez ve ilçelerde kış lastiği kullanma zorunluluğunun hava şartları nedeniyle 1 Mayıs tarihine kadar uzatıldığını açıklamıştı. İl Emniyet Müdürlüğü’nün belirlediği şartların dışında araçlarında zorunlu kış lastiği takması sorumlu olmayan sürücüler ise araçlarında bulunan kış lastiklerini söktürerek, yaz lastiklerini taktırmaya başladı. Kış aylarında, sürücülerin can ve mal güvenliğini sağlayan kış lastikleri, yaz aylarında kullanılmaya devam ettiği takdirde, fren mesafesini uzatarak kazalara sebebiyet verebiliyor, yakıt sarfiyatını arttırıp, konforu da etkileyebiliyor. Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Adem Uzman, kış lastiklerini yaz aylarında kullanmanın güvenlik açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekerek, binek araç sahiplerini yaz lastiği kullanmaları yönünde uyardı.

‘YAZ DÖNEMİNDE KIŞLIK LASTİK KULLANMAYIN’

Kış aylarında araçların yol tutuşunu ve güvenliğini sağlayan kış lastikleri ticari araçlarda olduğu kadar hususi araçlarda da son derece önemli. Ancak soğuk havalarda kar ve buza etkili olan kış lastikleri, yaz mevsimde kullanılmaya devam edildiği sürece, başta fren mesafesini uzatmak gibi çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Yetkililer, her lastiğin mevsiminde kullanılması yönünde sürücüleri uyarırken, yakıt tasarrufu açısından da yaz aylarında kışlık lastiklerin söktürülmesi gerektiğini belirtiyor. Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Adem Uzman, “Yaz lastikleri 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlamaktadır. Havalar ısındığında kış lastiği kullanmaya devam etmek yakıt tüketimi, güvenlik ve konfor açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü lastikler binek otomobillerde yüzde 20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor. Kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt tüketimi için de oldukça önemi var. Yazlık lastiğin yol tutuşu, performansı, fren mesafesi, yakıtı arasındaki farkı sürücüler araçlarına takıldığında görecekler. Yazlık lastik takıldığında yakıt tasarrufu, yol tutuşu kışlık lastiklere göre farklı olacak. Yazlık lastiklerin kış lastiğine göre desibeli daha az oluyor. Yolda araç sürüş keyfi artacak. Kışlık lastik yazlık lastiğe göre tam tersi. Kışlık lastik yazın kullanılması halinde kış lastiğinin ömrü kısa olur” dedi.

‘LASTİKLERİN DOĞRU SAKLANMASI ÖNEMLİ’

Lastiklerin doğru bir şekilde saklanması gerektiğine dikkat çeken Uzman, “Araçlarda bulunan kış lastiği yaz lastiğini değiştirdikten sonra, kış lastiği kaldırırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Kış lastiklerini güneş görmeyen, kuru , üzerine malzeme koymadan, kimyasal maddelerin temas etmeyeceği dik bir şekilde koymamız gerekiyor. Lastiklerin 2 yıl garantisi vardır ancak, Lastik araca takıldıktan sonra 10 yıl ömrü vardır. 10 yıl süre içerisinde lastik bayatlamaz. Lastik iyi sakladığı takdirde 5-6 yıl güzel bir performans sağlar. Uzun kilometre yapan araçların lastikleri 2- 3 yılda yenilenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

‘UYGUN LASTİK ALMAK OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Araçlara lastik alınırken alınan lastiğinin araca performansının önemli olduğuna dikkat çeken Uzman, “Sürücülerimiz lastik seçerken farklı seçenekler var. Aracı hangi şartlarda kullanıyor isek, ona uygun olarak lastik almak daha doğru olur. Lastik alımı yapılırken lastiğin üzerinden özellikleri dikkatli bir şekilde incelenmeli ve özellikleri bilinerek lastik alınmalı. Yine sürücülerin araçlarına binmeden önce araç etrafından tur atarak lastikleri kontrol ederek araçlara binmeleri oldukça önemli. Yine lastiklerin havası da aracın performansı ve yakıt tüketimi konusunda etkili” diye konuştu.

‘FİYATLAR ARTTI’

Dolarda yaşanan yükselişten lastik fiyatlarının da etkilendiğine dikkat çeken Uzman, “Aralık ayında yaşanan kur dalgalanmasından dolayı lastiklerde fiyat yüzde 50- 70 arasında arttı. Bizler araç sürücülerine her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Lastiklerin doğru ve düzgün kullanılması oldukça önemli. Lastikler milli bir servet. Milli serveti heba etmemiz gerekiyor” dedi.

KIŞ LASTİKLERİ LASTİK OTELİNDE SAKLANIYOR

Yazlık- kışlık lastiklerini değişimi yaptıktan sonra lastikleri sürücüler için muhafaza ettiklerine dikkat çeken Uzman, “Vatandaşlarımızın bir aracı var ama yazlık veya kışlık lastiklerini koyacak bir yeri yok. Adil bir ücret karşılığı lastiklerini biz muhafaza ediyoruz. Lastiklerin saklandığı yerlerin güneş ışığı görmemesi gerekiyor. Lastiklerin üzerine etiketler yapıştırılıp, mevsimine kadar muhafaza ediliyoruz. Uygulamamıza araç sürücüleri yoğun ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA