Farklı tür ve renkleriyle bahar aylarında şehirleri süsleyen laleler konusunda Konya son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirdi.

Türkiye’de üretilen toplam lale üretiminin yüzde 90’ından fazlasını karşılayan Konya, lale konusunda dikkatleri üzerinde toplayan şehir haline geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Konya’da 2017 yılında yaklaşık 45 milyon lale üretimi yapılırken, bu yıl ki üretimin daha da artması bekleniyor. Konya’nın lale üretim başarısı sadece ekonomiye sağladığı katkıyla değil, rengarenk lale tarlalarını görmek isteyen çok sayıda ziyaretçinin de ilgisini çekiyor. Bu anlamda Mart ayının sonlarına doğru açarak tarlaları süsleyen laleler, yaklaşık 1 ay boyunca ülkenin dört bir tarafından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

SON DEMLERİNİ YAŞIYOR

Konya’da yaptığı başarılı lale üretimi ile adından söz ettiren Karatay İlçesi’nin İsmil Mahallesi’ndeki Asya Lale’ye ait yaklaşık 300 dekarlık lale tarlaları Mart ayının sonlarına doğru renklenmesiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da ilgi odağı oldu.

Sezonun açılmasıyla lalelerde kırımlar yapılırken, yurdun dört bir tarafından rengarenk açan laleleri görmek ve fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar, lale tarlalarına akın etti. Vatandaşlara açık olan lale tarlalarını gezen profesyonel ve amatör fotoğrafçılar, yaklaşık 80 türden ve farklı renklerden oluşan lalelerle en güzel kareleri yakalamak için birbirleriyle yarıştı.

Firma yetkililerinden alınan bilgilere göre yaklaşık 1 aylık lale sezonunun kapanmasına günler kala, tarlalarda kalan son laleleri görmek için hala ziyaretçiler geliyor. 

TURLAR DÜZENLENDİ

Profesyonel ve amatör fotoğrafçıların dışında meraklılarının da uğrak yeri olan lale tarlaları, adeta turistik bir alan haline geldi.

Firma yetkililerinden alınan bilgilere göre bölgeye turlar dahi düzenlenerek vatandaşların laleleri görmeleri sağlandı. Özellikle haftasonları lale tarlaları ziyaretçi akınına uğradı. 

HAZİRAN’DA SOĞANLAR SÖKÜLECEK

Mart-Nisan aylarında açan lalelerin baş kırımlarının yapılmasının ardından gelecek sene için dikilecek lale soğanlarının olgunlaşması beklenecek.

Lalelerin taç yaprakları kırılarak köklerinin beslenmesi sağlanacak. Böylece büyük soğanlar elde edilerek Haziran-Temmuz aylarında sökümleri yapılacak. Yapılan bu işlemin ardından lale soğanlarının gelecek sezon dikimlerinin yapılması için yurt içine ve yurt dışına satışları gerçekleştirilecek. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim