Hemşire, kronik ya da akut fiziksel ve zihinsel hastalıktan muzdarip hastalar için sağlık kuruluşlarında veya evde tıbbi bakım sağlar. Hastane, özel klinik, okul, sağlık merkezleri, cezaevi gibi kurumlarda görev alır. Bakımındaki hastaların tüm tıbbi ihtiyaçlarını karşılamakta doktorlara yardımcı olurlar. Hemşirelik çok zor bir meslek ve bir o kadarda kutsal bir meslektir. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Servis sorumlusu Hasibe Okutan Hemşirelik mesleğini  Yenigün Gazetesi'ne anlattı.

‘HEMŞİRELİK MESLEĞİ OLDUKÇA KUTSAL BİR MESLEK’

8 yıldan bu yana hemşirelik mesleği yaptığına dikkat çeken Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Servis sorumlusu Hasibe Okutan, “Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Bölümünde hemşire olarak çalışmaktayım.  8 yıldan beri hemşirelik yapmaktayım.  5  yıldan beri bulunduğum serviste görev yaptım. 3 Yıldan beri de Göğüs Hastalıkları Servisinin sorumlusuyum.  Hemşirelik mesleği oldukça kutsal  bir meslek. İnsanların zor anlarında  yanlarında oluyoruz. Yeri geldiğinde insanlara nefes oluyoruz. Göğüs Hastalıkları servisinde görev yapmam sebebi ile insanlara nefes olmamı daha iyi görüyorum.  İnsanların hayatlarına dokunuyoruz. Gece gündüz demeden ailemizden ve sevdiklerimizden fedakarlık yaparak mesleğimizi icra ediyoruz. Bir hastanın iyileşme süresini ilk geldiği andan, hastaneden çıktığı ana kadar görme imkanı oluyor. Hasta ve hasta yakınları sevdiklerin iyileşmesi gördükten sonra bizlere dua ederek hastaneden ayrılıyorlar. Buda bizim mesleğimize olan aşkımızı bir kat daha artırıyor” dedi.

‘HEMŞİRE OLMAK BENİM ANNEMİN HAYALİYDİ’

Annesinin kendisini hep hemşire görmek için hayal ettiğine dikkat çeken Okutan, “Hemşire olmak benim Annemin hayaliydi. Annem küçük yaşlarımdan itibaren inşallah hemşire olur diye dua ederdi.  Ben başka bir meslek düşünüyordum ama, annemin duası kabul oldu. Mesleğimi severek aşk ile yapıyorum. Hemşire olmaktan gurur duyuyorum. Hastaneye gelen hasta ve hasta yakınında öncelikle bir korku oluyor. Bizler de o an hasta ve hasta yakınları ile iletişim kurmakta zorlanıyoruz.  Bu da mesleğimizin en zor tarafı. Ancak bizler hasta ve hasta yakınlarımızın psikolojisini dikkate alarak onlara davranıyoruz. Mesleğimizin fedakarlık kısmı oldukça fazla oluyor.  İnsanlara yardımcı olduğumuzu hissetliğimizde ve yapılan tedaviler sonucunda yapılan dualar hiçbir zorluğun ve sıkıntının önemi kalmıyor.  Hastane ortamımız da çalışma arkadaşlarımız ve hastalarımız ile aile ortamındayız.  Çalışma arkadaşlarımız ile güzel kaynaşma içerisinde olarak zorlu çalışma ortamında destek oluyuz. Hüzünleri ve sevinçleri hep birlikte yaşıyoruz. Arkadaşlarımız ile hastalarımıza daha iyi nasıl hizmet verebileceğimizi sık sık konuşuyoruz. Bizler hastalarımız ve hasta yakınlarına en iyi hizmeti verebilmek için yoğun gayret gösteriyoruz.  Servimizde yatan hastalarımız ile iletişim halinde olmamızdan dolayı onların yakınları oluyoruz. Burada yattıkları sürede” ifadelerini kullandı.

‘HEMŞİRELİK MESLEĞİNİ GERÇEKLEŞTİRİRKEN SABIR ÇOK ÖNEMLİ’

Hemşirelik mesleğini gerçekleştirirken sabır çok önemli olduğuna dikkat çeken Okur, “İnsan Hayatı kutsaldır . Kendisinde bu yorucu , sabır , merhamet ve sevgi gerektiren mesleği yapabilecek gücü bulan hemşirelik insan ve toplum sağlığını geliştirmede çok önemli bir yer tutar. Hemşirelik mesleğini gerçekleştirirken sabır çok önemli. Bunun yanında işini sevdikten sonra yaşanan zorlukların hepsi kolay oluyor. Mesleğimizi yapmak isteyenlere mesleğimi yapmalarını tavsiye ederim. Bu mesleği yaparken maddi olarak geçimimizi sağlamamızın yanında, ahretimize de katkı sağlıyoruz.  Hastalarımızın hayır duaları ile moralimizi ve enerjimizi yükseliyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim