Şükran Mahallesi’nde bulunan Kürkçü Mescidi, yeniden ayağa kaldırılmayı bekliyor. Duvarının bir kısmında yıkılmalar meydana gelen mescidin biran önce restore edilmesi bekleniyor.

Konya’nın eski mahallelerinden olan Şükran Mahallesi, Meram Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmiş, bölgedeki eski binaların büyük bir kısmı yıkılmıştı. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bölgede yıkımlar devam ederken, mahalledeki tarihi yapıların da gün yüzüne çıkarılarak, ayağa kaldırılması amaçlanıyordu. Bu kapsamda çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü belirtilmişti. Kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken bölgede bulunan Kürkçü Mescidi’nin çevresindeki binalar da yıkılınca, mescid açığa çıkmış oldu. Ancak yıkım esnasında mescidin bir bölümünde tahribatlar meydana geldi. 1981 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararıyla tescillenen mescidin daha fazla zarar görmeden biran önce onarılması bekleniyor.

KARARA UYULMALI!

Mehmet Ali Uz ve Muhammed Doğan’ın kaleme aldığı ve Meram Belediyesi’nin kültür yayınları arasında yer alan “Adım Adım Konya” kitabında da bahsedilen Kürkçü Mescidi’nin tarihi bir yapı olmadığı vurgulanıyor. Ancak mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait mescid, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararıyla 1981 yılında tescillenmiş ve 2015 yılında Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca yeni kararlar alınmıştı. Alınan karar, “Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 21.04.2015 gün ve 1478 kayıt nolu raporu okundu, ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; Konya İli, Meram İlçesi, Şükran Mahallesi’nde Kentsel Sit Alanı içerisinde kalan 273 ada, 1 parselde bulunan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 23.7.1981 gün ve A-3054 sayılı kararı ile tescil edilen Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Kürkçü Mescidi’nin koruma grubunun II.grup yapı olarak belirlenmesine,  -Taşınmaza ilişkin hazırlanan rölöve, restitüsyon, restorasyon (1) öneri projeleri ile raporunun onaylanmasına, yapının özgünlüğüne ve taş dokusuna zarar vermeden elektrik tesisatının, yangın alarmı, seslendirme sisteminin yapılmasının uygun olduğuna; -Uygulamalar sırasında tavan ve duvarlarda yapılacak sıva raspası sonucu projesinden farklı bulgulara rastlanması durumunda hazırlanacak güncel rölövenin Kurulumuza iletilmesine; uygulamaların Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılarak, uygulamalar sonrasına ait rapor ve fotoğrafların Kurulumuza iletilmesine karar verildi” şeklinde düzenlenmişti. 

KONYA’DAKİ TEK ESERİ!

Osmanlı tarihinde ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok başarılı ve meşhur bir hattat olan Hattat Başaralı Zade Fevzi Efendi'nin Konya'daki tek eseri de bu mescitte bulunuyor. Hattatın, yaklaşık 100 yıllık olan bu eseri, Konya’da bulunan tek eseri olma özelliği de taşıyor. Kare bir plan üzerine inşa edilen mescidin batı tarafına sonradan ilaveler yapılmış durumda. Mescidin köşesinde ve kaldırımın kenarında orijinal bir sadaka taşı da bulunuyor. 

MESCİD YIKILMADAN GEREKEN YAPILMALI

Tarihi açıdan zengin bir bölgede yer alan Konya, ecdadın eserlerine sahip çıkma noktasında da oldukça hassas. Bu anlamda özellikle Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi, restorasyon, bakım ve onarım konusunda gerekli çalışmaları yürütüyor. Çok eski bir yapı olmamasına rağmen, tescilli olma özelliği taşıyan Kürkçü Mescidi’ne de bu anlamda sahip çıkılarak gerekli restorasyon, bakım ve onarım işlerinin biran önce yapılması isteniyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim