Kurban Bayramı yaklaşırken geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda kurumlar aracılığı ile yurt dışına kurban bağışının yüksek olması bekleniyor. Çeşitli dernek ve vakıfların kurban bağış fiyatları vatandaşların kafasını karıştırıyor. Bazı vatandaşlar kurban kesmek yerine cebimden fazla para çıkmasın veya kurban kesmek yerine tatile gideyim düşüncesi ile kurban bağış yapmayı tercih ediyor. Peki bu durum ne kadar doğru? 

Dernek ve vakıflar aracılığı ile gerçekleşen yurt dışı kurban bağışının özellikle son yıllardaki artışı ise dikkat çekiyor. Kayıtlara göre geçtiğimiz yıl 200 binden fazla kişinin 100’den fazla ülkeye kurban bağışı yaptığı belirlenmişti. Peki neden Türkiye değil de yurt dışı kurban bağışı arttı ve bu durum kurban inancını etkiler mi? 

Necmettin Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ramazan Altıntaş'a göre bağış yapmakta bir sıkıntının olmadığını ancak niyetin önemli olduğuna dikkat çekti. 

“PARA HESABI YAPILIRSA KURBAN İHLASI KAYBEDİLİR”

Öncelikle yurt dışı kurban bağışının yurt içine göre neden daha ucuz olduğunu değerlendiren Prof. Dr. Altıntaş, vekaleten kurban bağışının yapılabileceğini ama bunu yaparken para hesabı yapılıp kurbanın ihlasının kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yurt dışı kurban bağışının yurt içi kurban bağışına göre ucuz olması, paranın değeri ile ilgili bir durum.  Yurt dışında daha ucuza hayvan bulunabiliyor ve paranın değeri orada daha yüksek. Burada 800 TL’ye yaptığınız bağışla yurt dışında 2 bağış birden yapabilirsiniz. Yani hem hayvanın ucuz olması hem de para değeri gibi sebeplerden dolayı yurt dışı bağışları yurt içi bağışlarından daha ucuza yapılabiliyor. Ama asıl olan konu yurt içi ve dışı bağıştan ziyade niyet. İşin tembelliğine kaçmak için veya yurt dışından ben daha ucuza bağışı yapabilirim, cebimden fazla para çıkmasın gibi bir yanılgıya girilirse, kurbanın ihlası bakımından sorun yaşanır. Vekaletle yurtdışına bağış yapılabilir, bunda bir sorun yok. Allah, kesilen kurbanın etinin ve kanının kendisine ulaşmadığını önemli olanın takva olduğunu belirtiyor. Takva da ancak samimiyetle gerçekleşir. Kurbanı dünyevi arzuya kapılıp kim kesecek, aman ailem kan görmesin gibisinden düşüncelerle yurt dışına bağış yapılırsa eğer doğru değil.  Kurban bir ibadettir. Bu bayramın bir telaşı olacak. Kurban satın alınacak, bakılacak, götürülecek, derisi yüzülecek. Yani bir telaşe yaşanacak. Kurbanın ayrı bir öneminin, sevabının olduğunu unutmamak gerekiyor. Yurt dışı kurban bağışı yapalım, görevimiz nasıl olsa bitti, tatile çıkalım gibi bir düşünce varsa bundan vazgeçmek gerekiyor” dedi.

“TEMİZLİK İMANIN YARISIDIR”

Kurban kesimi sırasında hayvana eziyet edilmemesi gerektiğinin altını çizen Altıntaş, kurban kesimi sırasında çevreyi temiz bırakma konusunda da vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi, “İslam temizlik dinidir. Bu sadece bayramlarda değil her zaman geçerlidir. Temizlik imanın yarısıdır diyen bir Peygamber’e sahip olduğumuzu sürekli anımsamalıyız. Bu anlamda gelişigüzel yerlerde, mesire alanlarda kurban kesilip atıkları sokaklara atmak yerine bizim için belirlenen bölgelerde kurban ibadetimizi gerçekleştirip, kalanları çöpe atmak en doğrusu olacaktır. Bu titizlik hastalık ve koku sorunlarını da ortadan kaldırır. Ayrıca kurbanı da en güzel şekilde kesmeliyiz. Kurban edilecek hayvanın gözü önünde kurban kesilmemeli, kurbanın canını en az yakacak şekilde o hassasiyetle eziyet etmeden,  kurban ibadetini gerçekleştirmeliyiz. İslam’a uygun olmayan kurban kesimi yapmamalıyız. Keskin bir bıçakla, en hızlı zamanda, işin ehli kişilerce, hijyenik yerlerde kurbanlarımızı kesmeliyiz. Televizyonlarda görmek istemediğimiz hadiseleri duyuyoruz. İnşallah bu yıl aynı sorunlarla karşılaşmayız. İşin kurallarına riayet edilerek, hassasiyetle kurban kesmeliyiz”

“ETİ 3’E BÖLMELİYİZ”

Son olarak kurban eti paylaşımı hakkında bilgi veren Altıntaş, “Kurban bayramı et bayramı değildir. Yani yıllık olarak et ihtiyacımızı karşıladık düşüncesi son derece yanlış. İhtiyacı olan kişiler bu gözle kurbanı bekleyebilirler. Ama kurban kesimine güce yeten bir kişi bu düşünceye sahip olamaz. Kurban etinin 7 günden fazla evde kalmaması gerekiyor. Et 3’e bölünmeli; ev ahalisinin yiyeceği et, misafir için ayrılması gereken et ve mutlaka fakire ayrılması gereken et. Veterinerce kontrol edilen hayvanlar alınmalı ve yaşlı-hasta kurbanlar kesilmemesi gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim