Konya’nın yetiştirdiği hafızlarından Veyis Ersöz, hafızlıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 22 ay gibi kısa sürede hafızlığını tamamlayan Ersöz, yine Konya’nın önemli hocalarından olan merhum İsmail Ketenci hocadan hafızlık eğitimini tamamladı. “Hafız olmanın mutluluğunu anlatacak bir söz olduğunu sanmıyorum” diyen Ersöz, “Hafız olduğunuz için kendinizi diğer insanlara göre daha mutlu hissediyorsunuz. Rabbimizin kitabını ezberlediğiniz için kendiniz farklı hissediyorsunuz. Ama en önemlisi öğrendiklerinizi yaşamaktır. Hafızlığın sorumluluğu çok fazla. Kur’an-ı Kerim ile amel etmemiz ve yaşamamız gerekiyor” diyor. İşte Veyis Ersöz’ün hafızlıkla ilgili verdiği önemli bilgiler;

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

-1982 Konya doğumluyum ilkokulu bitirdikten sonra havzan nuraniye kuran kursunda hafızlığımı tamamladım. Ortaokul ve liseyi Konya Başak kolejinde tamamladıktan sonra Selçuk üniversitesi iktisat fakültesini bitirdim. Yüksek lisansımı Necmettin Erbakan üniversitesinde yaptım. Doktora çalışmam devam etmektedir. Sırasıyla, Konya Ticaret Odası, Albaraka Türk katılım bankası ve halen Kuveyt Türk katılım Bankasında çalışma hayatıma devam etmekteyim.

Hafızlık yapmak kendi tercihiniz miydi yoksa aileden birinin önerisiyle mi başladınız?

-Hafızlık yapmak öncelikle adını aldığım rahmetli büyük babam Veyis Ersöz ve duası ve manevi desteğini her zaman hayatımda hissettiğim kıymetli babacığım Salih Sedat Ersöz önerisiyle başladı. Babacığımın bana hafızlığı anlatırken ki yüzündeki mutluluk ve heyecan hafızlığa başlamamda büyük etken olmuştur.

Ailenizde başka hafız var mı?

-Ailemizde benden başka hafız olan 2 kuzenim daha bulunmaktadır.

Hafızlığa ne zaman ve nerede başladınız? Başlama sürecinizden biraz bahseder misiniz?

-İlkokulu bitirdikten sonra Hafızlığa 1994 yılında Havzan Nuraniye kuran kursunda başladım. İlkokula giderken bile babamın en büyük hayali beni hafız yapmaktı sürekli bana hafızlığın önemini anlatıyordu. Rahmetli büyükbabam ve babam beni havzan nuraniye kuran kursuna götürdüler ve o hafızlık yolculuğu başlamış oldu.

Hafızlık yaparken ne tür zorluklar yaşadınız? Hangi öğreticilerden hafızlık eğitimi aldınız?

-Hafızlık yapmak çok fedakarlık ve sabır ister. Çünkü her gün uykunuzdan feragat ediyorsunuz, gençliğimiz baharında nefsimizin isteklerinden feragat ediyorsunuz. Aynı yaş grubundaki arkadaşlarımız dışarıda oyun oynarken bizler ezber yapıyorduk.

İlk hocam Lütfi Ketenci idi. 1 yıl Lütfi hocamda eğitim aldıktan sonra Lütfi Ketenci hocamızın da babası olan Konya’nın değerli hocalarından merhum İsmail Ketenci hocamızda devam ettim. İsmail Ketenci Hocamızda hafızlığımı ikmal ettim.

Hafızlık eğitimini ne kadar sürede bitirdiniz?

-Hafızlık eğitimini yaklaşık 22 ayda tamamladım

Hafızlık eğitimi sırasında edindiğiniz arkadaşlıklar, dostluklar var mı? Varsa bu dostluklar hala devam ediyor mu?

-Hafızlık eğitimindeki arkadaşlıklar dostluklar asla unutulmaz. Bu süreçteki çoğu dostlarımızla gerek soyal medyadan gerekse grup oturmalarımızda sürekli görüşme halindeyiz. Bu arkadaşlarla henüz küçük yaşlardan itibaren beraber olduğumuz için arkadaşlıklar kadim bir dostluğa dönüşüyor.

Hafızlık eğitimini tamamladıktan sonra geleceğinizi ve eğitimizi şekillendirme noktasında ne tür katkıları oldu?

-Hafız olmak öncelikle küçük yaşlardan ezber yapmaya başladığınız için ezber yeteneğinizi çok geliştiriyor. Hafızlık size küçük yaşlarda sabrı, fedakarlığı ve ders çalışma prensiplerini öğretiyor. Buda size gerek okul hayatınızda olsun gerek iş hayatınızda olsun planlı çalışmayı özveriyi tecrübeyi kazandırmış oluyor.

Hafızlık eğitimi almanızın hayatta size kazandırdığı avantajlar veya olgular var mı? Varsa bunlar nelerdir?

-Kesinlikler var. Hafız olmamın etkisini hayatımın her alanında gördüm ve hala görmekteyim. Küçük yaşta kazanmış olduğum ders çalışma alışkanlığını okul hayatımdaki faydası, iş hayatımda tüm herkesin saygısını kazanmak ve bir yere gittiğiniz zaman o hafız olduğunuzun farkını hissedilmesi şahsımı her daim gururlandırmıştır. İş hayatına adım atarken dahi ‘hafız olduğun için istediğin zaman başlayabilirsin’ gibi kelimeler duyduğumda inanın o anki mutluluğumu tarif edemem

Hafızlık eğitiminin size verdiği duyguları bizimle paylaşır mısınız?

-Hafız olmanın mutluluğunu anlatacak bir söz olduğunu sanmıyorum. Hafız olduğunuz için kendinizi diğer insanlara göre daha mutlu hissediyorsunuz. Rabbimizin kitabını ezberlediğiniz için kendiniz farklı hissediyorsunuz. Ama en önemlisi öğrendiklerinizi yaşamaktır. Hafızlığın sorumluluğu çok fazla. Kur’an-ı Kerim ile amel etmemiz ve yaşamamız gerekiyor.

Hafızlık yapmak kadar hafızlığı sağlamak da oldukça önemli. Hafızlığı sağlama adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Hafızlık sağlamasını hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

-Hafız olmak kadar hafız kalabilmekte çok önemlidir. Hafızlığı sağlama adına Ramazan aylarında gerek mukabele okumaları olsun gerek birkaç arkadaşımızla birbirimizi dinliyoruz. İşlerimizin yoğunluğuna göre günlük sağlama işlerini elimizden geldiğince yapmaya çalışıyorum.

Hafızlığı unutmamak ve ölene kadar hafız olarak kalmak için ne tür çalışmalar yapmak gerekiyor?

-Önemli olan hergün düzenli çalışacağı zamanı tesbit etmek ve bu disiplini hiçbir şekilde bozmamaya azmetmektir.

Yeni nesillere hafızlık eğitimiyle ilgili önerileriniz, tavsiyeleriniz neler olur?

-Ezber kabiliyeti olanlar mutlaka korkmadan hafızlığa başlasınlar. Allah’ın kelamını hıfzetmek yolunda olurlarsa Rabbim mutlaka yardım edecek ve bu zor gibi görünen hayırlı yol kendilerine kolaylaşacaktır. Hafızlık eğitimiyle ilgili mutlaka orta düzey Arapça bilgisi almalarıdır. Ezberlediğin şeyi anlamaya niyetlenmek, meailini bilmek oldukça önemlidir. Kolay olmayan bir yola çıkacaklar, Rabbim yüklediği her sorumlulukla birlikte onu kaldırabilecek gücü de veriyor, yapabileceğine inanmak, dua etmek, tevekkül etmek.

Hafızlığın yanında, tefsir, Arapça gibi farklı eğitimler de aldınız mı?

Hafızlık yaparken sadece Kur’anı Kerimi ezberliyorduk. Hafızlık yıllarımda tefsir ve Arapça gibi eğitimler almadım ancak daha sonra okul hayatımda aldım.

Aldığınız eğitimler sonucunda edindiğiniz bilgileri çevrenize aktarıyor musunuz?

Elimizden geldiğince aktarmaya çalışıyorum zaten bu bizim Müslüman olarak vazifemiz. Çeşitli dernek ve vakıflarda görevlerimiz var. Gençlerle beraber olmak için programlar

Editör: TE Bilişim