Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Mart ayından bu yana Koronavirüs ile mücadele kararlıkla devam ediyor. Türkiye’de vakaların görüldüğü günden bu yana pandemi ile mücadelesinde örnek oluyor. 11 Marttan bu yana vatandaşları yalnız bırakmayan hükümet yetkilileri Türkiye'de marttan itibaren başlayan Kovid-19'la mücadele sürecinde ihtiyaç sahipleri, çalışanlar ve işverenlerin mağduriyet yaşamaması için hükümet, sağlık alanında olduğu kadar ekonomik yönden de vatandaşın yanında yer alıyor. Konya Yenigün Gazetesi olarak Konya sokaklarında koronaviris ile mücadeleyi vatandaşların görüşlerini aldık. Vatandaşlar devlettin vatandaşın yanında daha fazla olması gerektiğine dikkat çekiyor.

DEVLET VATANDAŞINI YALNIZ BIRAKMADI

Türkiye, Mart’tan itibaren başlayan Kovid-19'la mücadele sürecinde vatandaşlarını yalnız bırakmadı. Türkiye'de Mart’tan itibaren başlayan Kovid-19'la mücadele sürecinde ihtiyaç sahipleri, çalışanlar ve işverenlerin mağduriyet yaşamaması için hükümet, sağlık alanında olduğu kadar ekonomik yönden de vatandaşın yanında oldu. Süreç boyunca milyonlarca ihtiyaç sahibi, işveren ve işçiye destek oldu. Verilen destekler ülke ekonomisine ilaç gibi geldi.

ESNAF VE İŞVEREN YAPILANDIRMA BEKLİYOR

Koronavirüs ile mücadele de en çok etkilenen kesimler arasında yer aşan esnaflar ve işverenler hükümetten ayakta kalmaları ve elemanların maaşlarını düzenli ödemeleri açısında yapılandırma beklediklerine dikkat çekiyor. Esnaflar, “Tüm zorlu koşullara rağmen üretmeye devam eden sanayiciler olarak gerekli tedbir ve desteklerin devamını beklemekteyiz. Bu süreçten ekonomik olarak en az hasarla çıkmamızın formülü en sağlıklı koşullarda üretmeye devam etmektir. Yine istihdama katkısından ötürü küçük esnafın da desteklerin devamını bekliyoruz. Bir ülke için küçük esnaf oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

ESNAFLAR ÜNİVESİTE ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

5 tane üniversitesi ile üniversite şehri olan Konya’da esnaflar, üniversite öğrencilerini beklediklerine dikkat çekerken, öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Mahallesinde işletmelerin çoğu kapanırken, ev kiralarında da düşüşler yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Üniversite öğrencilerinin merak ettiği soruya da cevap verdi. Uzaktan eğitim tecrübesinin değerli olduğunu ancak örgün eğitimin yerini tutmayacağını belirten Erdoğan, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları esnafları heyecanlandırdı.

TEDBİRLERE UYUYORUZ

Konyalı vatandaşlar tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere uyduklarına dikkat çekiyor. Türkiye’nin 11 Marttan bu yana koronavirüs ile mücadeleyi başarılı bir şekilde sürdürdüğüne dikkat çeken Yakup Yıldız isimli vatandaş, “Tedbirlere elimizden geldiği kadar hem kendi sağlığımızı korumak, hem de çevremizde bulunan vatandaşların sağlığını korumak için uyuyoruz. Devletimiz 11 Marttan bu yana Koronavirüs ile mücadeleyi oldukça başarı ve hassas bir şekilde sürdürüyor. Gerekli önlemler alınarak 1, 2, 3, 4, 8, ve 12. sınıflar açıldı. Üniversiteler bir şehrin ekonomisinde oldukça etkili. Üniversitelerde de gereken önlemler alınarak açılabilir. İlkokul, Lise ve Üniversite de uzaktan eğitim yüz yüze eğitim kadar verimli olmuyor. Bu konuda hem öğrenciler hem de eğitimciler sıkıntıları dile getiriyor. Kurallara uyarak bu süreci de inşallah atlatacağız” ifadelerini kullandı.

‘DESTEKLER İLE NEFES ALDIK’

Pandemi döneminde devletin küçük esnafa verdiği destekler ile esnafların nefes aldığına dikkat çeken Şenol Birlik, “Tedbirlere uyuyoruz. Tedbirsiz olduğumuz takdirde bu virüs ile mücadelemiz zorlaşacağını biliyoruz. Devletimiz Koronavirüs ile mücadele de dünyaya örnek oluyor. Normalleşme adımları kapsamında kapalı olan işletmeler ve bazı faaliyetlere yeniden izin verildi. Çocukların okullarda daha da güvende olacağı inancı ile okulların açılması gerekiyor. Esnaflar olarak devletimizi pandemi ile mücadele kapsamında verdiği destekler ile nefes aldık. Devletimizden özellikle küçük esnafa desteklerin devamını bekliyoruz. Bir ülke için küçük esnaf oldukça önemli” diye konuştu.

KURALLARA KARŞI DAHA HASSAS OLMALIYIZ

Sağlık çalışanların koronavirüs ile mücadelede aktif rol aldıklarını ve sağlık çalışanların emeklerinin boşa çıkmaması adına vatandaşların kurallara karşı daha hassas olması gerektiğini vurgulayan Sibel Cüce, “Türkiye'de koronavirüs vakalarının görüldüğü mart ayından itibaren pandemide aktif rol alan sağlık çalışanlarımız yoğun mesai harcıyor. Ancak vatandaşlarımızın bazıları kurallar konusunda gereken hassasiyeti göstermiyor. Vatandaşlarımızın tamamı kurallar konusunda daha hassas olmalı. Kurallara uyduğumuz takdirde normal hayata dönmemiz oldukça hızlı olacak. Koronavirüs ile mücadele de kurallar daha da ağırlaştırmalı. Yine çalışma saatlerimizde Koronavirüs ile birlikte değişti. Tüm vatandaşlarımızı kurallara uyma konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum” dedi.

DAYANIŞMA RUHU ARTMALI

Koronavirüs döneminde vatandaşların birbirine karşı dayanışma ruhunu artırması gerektiğini ifade eden Osman Hekimoğlu şunları söyledi: “Koronavirüs ile mücadele de denetimlerin yoğunlaşmasını istiyorum. Bu sayede vatandaşlarımızın rehavete düşmesi önlenir ve salgına kısa sürede veda ederiz. Okullar ve üniversiteler tedbirler alınarak açılmasında herhangi bir mahsurun olacağını düşünmüyorum. Bir ülkenin geleceği eğitimli insandır. Onun için diğer alanlarda atılan normalleşme adımlarının okullar konusunda da yapılması gerektiğine inanıyorum. Koronavirüs döneminde insanların birbirleri ile olan ilişkileri de değişti. İnsanlar birbirlerine şüphe ile yaklaşır durumda davranıyor. Pandemi döneminde ekonomik olarak oldukça etkilendik. Devletimiz bu süreçte gereken desteği verdi. Ancak vatandaşlarımızın da bu süreçte dayanışma ruhunu artırmalı.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim