Kurban Bayramı yaklaştıkça, kurban ibadetini yapmak üzere gerçekleştirilen hazırlıklar da tüm hızıyla sürdürülüyor. İslam dininin önemli ibadetlerinden olan Kurban’la, hem Allah’a iyi bir kul olabilmenin gereği ortaya konuyor hem de yardımlaşma ve dayanışma duygularının en güzel örnekleri veriliyor. Kurban Bayramı’nın anlam ve önemini artıracak hizmetler için de çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda; Veysel Karani Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği çatısı altında bulunan Veysel Karani Kur’an Kursu, Suffe Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği çatısı altında bulunan Yaylapınar Kız Kur’an Kursu ve Emirsultan Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği çatısı altında bulunan Şifa Kız Kur’an Kursu için Kurban Bayramı’nda gelir elde etmek için dernek yöneticileri hazırlıklarını tamamladı. 3 ayrı Kur’an Kursu’nun giderlerini karşılamak amacıyla Kurban Bayramı’nda kurbanlık satışı ve kesimi yapan bu dernekler hem İslami usullere uygun kesim hizmeti veriyor hem de hayırlı bir hizmet olan Kur’an Kurslarının devamını sağlamak amacıyla gelir elde ediyor. 

3 AYRI KURS HİZMETİ 

Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Veysel Karani Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Suffe Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği ve Emirsultan Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin Başkanı Sahip Eke, yaklaşık 26 yıldır hayır hizmetleri içerisinde bulunduğunu söyledi. 3 ayrı Kur’an Kursunun 3 ayrı dernek çatısı altında faaliyet yürüttüğünü belirten Eke, kurslarla ilgili şu bilgileri verdi, “3 Kur’an Kursumuz var. Veysel Karani Kız Kur’an Kursu temel eğitim verir, hafızlığa hazırlar. Buranın resmi kapasitesi 105 yatılı, 164 ders kapasitesi var. İkinci kursumuz Yaylapınar Kız Kur’an Kursu. Bu Türkiye’de bir ilk, sadece hafızlık eğitimi veriyor. Resmi yatılı kapasitesi 100, şuanda gündüz öğrencilerle birlikte 135 hafız öğrencisi var. Üçüncü Kursumuz Şifa Kız Kur’an Kursu. Hafız Proje Eğitimi dediğimiz eğitim kapsamında, ilkokul 4’ü bitirmiş 5’e başlamış öğrencilerimizi alıyoruz. Burada öğrencilerimiz hem okulunu okuyor hem de hafızlık eğitimi alıyor. Buradan mezun olan çocuk ortaokul bittiğinde hafız olarak yetişmiş olacak. Bu sene ilk meyvelerini aldık bu okulumuzun. Hatta öğrencilerimizi dereceye girdi, Ankara’ya çağırdılar, Türkiye seçmelerine katılacaklar. Diğer taraftan İmam Hatipler arasında yapılan hafızlık yarışmasında öğrencilerimizden biri Konya birincisi seçildi. 3 Kur’an kursumuz da 3 ayrı dernek altında faaliyet yürütüyor. Kurslarımız Diyanet İşleri Başkanlığı altında faaliyet gösteriyor. Herhangi bir cemaat bağlantısı yok. Hocalarımız devlet tarafından karşılanıyor diğer giderleri dernekler tarafından karşılıyoruz.”

İSLAMİ USULLERE GÖRE KURBAN HİZMETİ 

Dışardan gelen yardımlarla Kur’an Kurslarını ayakta tutmanın oldukça zor olduğuna dikkat çeken Eke, kurslara gelir elde etmek üzere çalışmalar yürüttüklerini anlattı. “Biz kendimiz Osmanlı mantığıyla hareket ederek, kurslarımıza gelir etmeye çalışıyoruz” diyen Eke, bu çalışmalardan en önemlilerinden birinin kurban faaliyetleri olduğunu söyledi. Veysel Karani Kız Kur’an Kursu’nun bahçesinde bu iş için son teknolojiye yakın bir kurban kesim sistemi kurduklarını ve bir çardak oluşturduklarının bilgisini veren Eke, şöyle devam etti, “Bizim istediğimiz standartlarda, organik olarak beslettirdiğimiz kurbanlıkları biz mal sahipleri adına burada satıyoruz, kursa bir gelir elde ediyoruz. Ayrıca burada kesimini de yapıyoruz. Malum şehirleşmeyle her yer apartman oldu. Apartman katından kurban kesmek mümkün değil. Böyle bir yere yoğun ihtiyaç var. Yardımsever vatandaşlarımız sayesinde burada böyle bir tesis yapıldı ve böyle bir hizmeti vermiş oluyoruz. Biz burayı sadece Kurban Bayramı’nda kullanıyoruz. Hem insanlara bir hizmet olsun hem de kurbanlar kesildikten sonra derisinden, sakatatından kurslarımıza bir gelir elde etmek için bu hizmetleri yürütüyoruz. En önemlisi burada İslami usullere uygun Kurban hizmeti veriliyor. Malum bazı yerlerde bu hizmetler temiz olmayan şartlarda yapılıyor. Bizim tesisimizde kurban havada kesilip biçiliyor, et kemikten ayrılıyor, hissedarlara bölüştürülüp poşetleniyor ve herkese hisse sahiplerine dağıtılıyor. Burada el değmeden bir hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız bundan önceki yıllarda burada verilen hizmetlerden son derece memnun kaldıkları için büyük bir ilgi var. Biz de bu ilgiye layık olabilmek için hizmetimizi her yıl daha da kaliteli hale getirmeye çalışıyoruz.”

KAVURMA VE ÇAY İKRAMI 

Büyükbaş kurbanlar için girecek hisse bulamayanlar için de verilen hizmetin bir avantaj olduğunu dile getiren Eke, “Dışarıda büyükbaş bir hisseye girecek yanında birini bulamayanlara burada hisseler oluşturuyoruz. Fiyatına göre hisse gruplandırması yapıyoruz, herkes bütçesine göre hisseye girebiliyor” dedi. Ayrıca Kurban kesimi için gelen vatandaşlara gün boyunca kavurma ve çay ikramında bulunduklarını da söyleyen Eke, Kurban Bayramı’nın anlam ve önemini yapılan hizmetlerle üst seviyeye çıkarma gayretinde olduklarını sözlerine ekledi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim