Selçuklu Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Selçuklu Kongre Merkezi, Konya'nın önemli bir açığını kapatmış durumda. Teknolojik altyapısı, donanımı  ve içinde barındırdığı özellikleriyle "Anadolu'nun en büyük kongre merkezi" özelliği taşıyan Selçuklu Kongre Merkezi, şehrin kültürel ve sosyal hayatına önemli bir katkı sağlıyor. 4 kattan oluşan ve 35 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olan Kongre Merkezi, farklı konseptte hazırlanmış 14 salonuyla ulusal ve uluslararası kongreler, konferanslar, sempozyumlar, şirket toplantıları, fuarlar, sergiler, müzikaller, tiyatrolar, konserler ve film galaları gibi her türlü bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Yapılacak organizasyonların en iyi ve kaliteli şekilde gerçekleştirilebilmesi, vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla dünya standartlarında yapılan Selçuklu Kongre Merkezi, hedeflenen hizmet kalitesini yakalamış durumda. 

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İki farklı kapasitede oditoryum salonları, bin 400 metrekarelik Balo Salonu ve 11 adet farklı boyutlarda toplantı salonlarından oluşan Selçuklu Kongre Merkezi; 35 bin metrekarelik kullanım alanına sahip. 4 kattan oluşan Selçuklu Kongre Merkezi'nde 950 araçlık otopark da mevcut. Bu anlamda Selçuklu Kongre Merkezi'nde park sorunu yaşanmıyor. Açık, yarı açık ve kapalı olmak üzere toplamda 10 bin metrekare alanda dört kata yayılan fuaye alanları; kokteyl, sergi, lansman gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yapabilecek bir altyapıya sahip. Selçuklu Kongre Merkezi'nde 9 adet seminer salonu bulunuyor. Salonların her biri 45 kişiden 190 kişiye kadar kapasiteye sahip. Tüm teknik detayların düşünüldüğü salonlarda LCD projektör, DVD oynatıcı, büyük ekran TV gibi görsel faaliyetlerin yapılabileceği donanıma sahip. 

BARINDIRDIĞI SALONLAR

Selçuklu Kongre Merkezi toplamda 14 salona sahip. Bunlardan en büyüğü Anadolu Oditoryum. Kapasitesi 2000 kişiye kadar çıkabilen Anadolu Oditoryum, zemin ve balkon olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. Dünya standartlarında oluşturulan koltuk düzeni ve salon yapısıyla Anadolu Oditoryum, tiyatro, gösteri gibi kültürel önemli aktiviteler için oldukça uygun bir alan. Oldukça geniş bir sahne alanına sahip olan Anadolu Oditoryum, ses ve ışık sistemiyle izleyicinin gösteriden memnun ayrılmasına katkı sağlıyor. Selçuklu Kongre Merkezi'nin ikinci en büyük salonu ise; Konya Oditoryum. Anadolu Oditoryum'un küçük versiyonu olan Konya Oditoryum'da da tüm teknik detaylar dünya standartlarında düşünülmüş. Yine zemin ve balkon olmak üzere 2 bölümden oluşan Konya Oditoryum, yine sahne alanı, oturma düzeni, ses ve ışık sistemiyle oldukça etkili bir salon haline getirilmiş. Konya Oditoryum'un kapasitesi ise 880 kişiye çıkabiliyor. Selçuklu Kongre Merkezi çeşitli balolara ve geniş çaplı yemekli organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Bu programlar için düşünülen Kubadabad Balo Salonu, bin 842 kişilik kapasiteye sahip. Selçuklu kongre Merkezi'nde, daha küçük ve farklı toplantılara ev sahipliği yapabilecek çeşitli salonlar da bulunuyor. Buy salonlar; 190 kişilik Miryokefalon, 190 kişilik Malazgirt, 45 kişilik Ahlat, 66 kişilik İznik, 62 kişilik Horasan, 45 kişilik Semerkand, 83 kişilik Belh, 63 kişilik Nişabur ve 79 kişilik Isfahan salonlarından oluşuyor. Ayrıca küçük çaplı sinema ve tiyatro etkinliklerinin de yapılabileceği 72'şer kişilik Oda Tiyatro ve Sinema Salonu bulunuyor. 

İSİMLER OLDUKÇA MANİDAR

Selçuklu Kongre Merkezi'nde dikkat çeken bir ayrıntı ise gözlerden kaçmıyor. Kongre Merkezi'nde bulunan salonlara verilen isimler, öylece verilen isimler değil. Üzerinde düşünülerek verilen isimlerle Anadolu'nun ve Konya'nın tarihi mirası görülebiliyor. Türklerin Anadolu'ya girişinin kapısını aralayan Malazgirt Savaşı'ndan tutun, Anadolu'daki önemli bir mücadele olan Miryokefalon'a kadar hatta Hz. Mevlana'nın Konya'ya geldiği şehrin de isminin salonlara verilmesi, kongre merkezini daha anlamlı bir hale getirmiş. İl veya yurt dışından gelen bir misafirin sadece bu isimleri merak etmesi ve bu isimler üzerinden bilgi alması bile, Konya ve Anadolu hakkında önemli bir bilgiye sahip olmasını sağlayabilir. 

HER TÜRLÜ İHTİYACA CEVAP VERİYOR

Selçuklu Kongre Merkezi, sadece salonlarıyla değil, içinde barındırdığı sosyal alanlarla da göz dolduruyor. Gelen misafirlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanları bulunan Selçuklu Kongre Merkezi, bu özelliğiyle kongre merkezine gelen bir misafirin memnuniyetini artırıyor. Yeme ve içme alanları bulunan Selçuklu Kongre Merkezi'nde, vatandaşların hediyelik eşya alınabilecek el sanatları galerileri de bulmaları mümkün. Oldukça ferah bir şekilde tasarlanan Selçuklu Kongre Merkezi, vatandaşları sıkmıyor. Ayrıca bayan ve erkek olmak üzere oldukça geniş bir Mescide sahip olan Selçuklu Kongre Merkezi, her ihtiyaca cevap verir nitelikte. 

ŞAŞIRTICI SAHNE ARKASI 

Selçuklu Kongre Merkezi'nde vatandaşların girebildiği alanlar, merkezin vitrini durumunda. Bu alanları herkes görebildiği için, bu alanlarla ilgili herkes yorumda bulunabiliyor. Ancak vatandaşların giremediği alanlar da bu mevcut. Özellikle sahne arkası yani kulis bölgesi. Merkezde sahne alan sanatçı veya herhangi bir davetlinin dinlenebileceği, ihtiyaçlarını karşılayabileceği kulis bölgesi, oldukça geniş düşünülmüş. Çok sayıda odası bulunan kulis bölgesinde davetlilerin her türlü ihtiyaçları giderilebiliyor. Zemin katta olmasına rağmen yine oldukça ferah bir havası bulunan kulis bölgesi de Selçuklu Kongre Merkezi'nin ne kadar önemli bir yatırım olduğunu gösteriyor. 

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER ARTTI

Selçuklu Kongre Merkezi'nin açılması, şehre şimdiden değer katmış durumda. Öyle ki, merkezin açılmasıyla kültürel etkinliklerde çeşitlenmiş bir şekilde artış yaşandı. Selçuklu Kongre Merkezi'nin açıldığı günden bu yana konser, tiyatro, gösteri başta olmak üzere yaklaşık 200 etkinlik yapıldı. Bu etkinliklerin artarak devam etmesi için çalışmalar sürerken, merkezin ulusal ve uluslararası kongrelere de ev sahipliği yapması hedefleniyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim