‘ÖNCELİĞİMİZ KALİTE VE ZAMANLAMA’

2019 yılında Ali Arslan tarafından kurulan Promotto Endüstriyel Temizlik Ürünleri Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı zirvesinde yoğun ilgi ile karşılaştı. Şirket hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arslan, “Şirketimiz 2019 yılında ‘temizliği işinize taşıyoruz’ mottosu ile kuruldu. Hali hazırda faaliyet gösterdiğimiz medya, basın yayın, otomotiv ve yeme içme sektörlerinden gelen yılların verdiği birikimimiz ile endüstriyel temizlik sektörüne yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz sadece temizlik ürünleri satmak değil, portföyümüzdeki müşterileri ve faaliyet gösterdikleri sektörü doğru analiz ederek firmaya özel temizlik ürünü çözümleri geliştirmektir. Onlarca marka ve yüzlerce farklı ürün çeşidimiz ile şimdilik Konya’da faaliyet göstermenin yanı sıra yakın vadede İç Anadolu, uzun vadede ise Anadolu’nun dört bir yanına şubeler açmayı planlıyoruz. Kağıt, deterjan, tekstil, poşet, ekipman ve aparat grupları ile ekonomik ürün ve modellerden, premium ürün ve modellere kadar her bütçe ve isteğe göre çözümler geliştirmekteyiz. Promotto olarak önceliği kalite ve zamanlama olan firmaların temizlik ürünlerde çözüm ortağı olmaya hazırız. TOBB Konya İl Genç Girişimciler Kurulunda faaliyet gösteren 7 arkadaşımız ile ortak bir stant çalışması yaparak burada ahilik ruhunu yansıtıyoruz. Fuarda ahiliği yansıtmak istedik. Firmamız Rekortmen Skor’un Konya bayiliğini de yürütüyor. Hedefimiz bu markanın İstanbul ve Ankara’daki gücünü Konya’ya Konya’dan da Anadolu’ya yaymak. Konya’daki sektörümüzdeki açığı kapattık” dedi. Yiğit Kılınç Endüstriyel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Kılınç ise, “Konya’da düzenlenen ahilik fuarında Rekortmen Skor Konya Bayisi olan Promotto’ya destek olmak için fuara ziyarette bulunduk. Firmamıza fuarda destek olduk. Kaliteli ve geniş ürün yelpazemiz ile destek oluyoruz. Ahilik fuarı geçmişten güç alan, geleceğe güven veren firmalarımızın önünü açacak bir fuar olmuş. Fuarın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürler” dedi.

‘BAKKAL MAHALLENİN BEKÇİSİDİR’

Bakkalların mahallerinde bekçi olduğuna dikkat çeken Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Kozanay, “Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası olarak Uluslarası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı zirvesinde yerimizi aldık. Fuarımız Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Fuarımız Ahi Evran’ı ve ahiliği daha yakın tanımamız adına oldukça güzel oldu. İnşallah bu fuarımızın devamı geldikçe, Ahi Evran ve Ahiliğin Türkiye genelinde daha iyi anlaşılmasına vesile olur. Bizler burada kurmuş olduğumuz standımızda bakkallık mesleğinin önemine, mahalle bakkalının farkındalığına katkı sağlıyoruz. Standımızda bakkallarımızın eski zamandaki nostaljimizi fuarımıza gelen ziyaretçilerimize yaşatıyoruz. Bir bakkal mahallenin emanetçisidir, bekçisidir. Bizler vatandaşlarımızın alışverişlerini bakkaldan alışveriş yapmalarını ve promosyon tuzağına düşmemelerini istiyoruz. Bizler bakkalların bir kanaat önderi olduğunu ifade ediyoruz. Vatandaşımızın parası olmadığında marketler müşterilerine ekmek alımları vb konularda yardımcı olmazken, bakkallar bu konuda yardımcı olur. Bizler vatandaşlarımızdan büyük marketlerden küçük marketlere dönmelerini istiyoruz.  Böyle olduğu takdirde bakkal tamamen bitmez. Bakkallarımız bitme noktasına geliyor ve zorlanıyor. Bizler burada ahiliği ön planda tutmanın yanında mahalle esnafının önemine dikkat çekiyoruz” şeklinde konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Yapı Plus İnşaat Mühendislik Şirketi Yüzbaşıgil İnşaat – Yapı Grup ile adından sıkça söz ettiriyor. Yapı Plus Firması hakkında bilgi veren şirket sahiplerinden  Burak Kuzu, “2004 yılından beri ticaretle uğraşan Kuzu ve Yüzbaşığil ailesinin 2015 yılının ARALIK ayında yollarının kesişmesi ile kurulan YAPIPLUS, bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri olan yalıtım sektörüne girerek ilerleme kararı almıştır. YAPI PLUS firması sadece yalıtım ile sınırlı kalmayıp dolgu malzemeleri, kuru yapı sistemleri (alçı - alçı plaka) profiller, asma tavan sistemleri, boya, silikonlar ve yapı kimyasalları gibi birçok alanda bayilikler alarak yoluna devam etmiştir.Firma faaliyet gösterdiği günden beri kendi markası olan "STROCO" ısı yalıtım sistemlerinde de oldukça yol katetmiştir. Belgeleri, ürün kalitesi ve ekonomik fiyatlarıyla hızla yayılmayı başarmıştır. YAPI PLUS, hızla artan nüfusu ve buna bağlı olarak büyüyen inşaat sektöründe en iyi imkanlarla hizmet etmeye devam edecektir. İki firmamız ile Konya ekonomisine katkı sunmaktan dolayı oldukça mutluyuz. Konya’da düzenlenen fuar Ahiliğin daha geniş kitlere yayılması ve ahiliğin yeniden hatırlanması amacı ile oldukça güzel” ifadelerini kullandı.

FAİZSİZ BANKACILIĞIN

ÖNCÜSÜ ALBARAKA

Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesinde stant açarak ziyaretçileri ile buluşan bir diğer kuruluş ise sektörünün öncü bankası Albaraka. Albaraka hakkında bilgi veren Albaraka yetkilileri, “Albaraka Türk Katılım Bankası olarak Türkiye’de faizsiz bankacılığa öncü ederek 1984’te kurulduk ve 1985’te aktif olarak hizmet vermeye başladık. Ortadoğu’nun güçlü sermaye gruplarından olan Albaraka Bankacılık Grupu ,İslam Kalkınma Bankası ile Türk ekonomisine yarım yüzyıldan fazla hizmet veren yerli bir sanayi grubunun öncülüğünde kurulan bir katılım bankası olarak ,Türkiye’deki faaliyetlerimizi 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na uygun olarak sürdürmektedir.  Konya’da 10 şube ile hizmet vermekteyiz. Türkiye genelinde düzenlen bu tarz etkinliklere Albaraka olarak önem veriyoruz. Çoğu bankanın içerisinde olmayan bünyemizde kültür ve sanat birimimiz mevcut” dedi.

‘FİRMALARLA KAYNAŞMA

İMKANI BULDUK’

Düzenlenen fuar ile diğer sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla kaynaşma fırsatı bulduklarını ifade eden Özarpa Ayakkabıcılık Satış ve Pazarlama Yetkilisi Ramazan Ayyıldız, “ Özarpa Ayakkabıcılık olarak kunduracılık mesleğine 1943 yılında başlayan Kemal Özarpa tarafından 1954 yılında kurulmuştur. 12 metrekarelik küçük bir atölyede üretime başlayan firmamız yıllar içinde gelişimini sürdürerek 1967-1975 yılları arasında üretimle birlikte perakende mağazacılıkta da faaliyet göstermiştir. 1992 yılına kadar el tezgâhlarıyla üretimini sürdürmüş ve bu tarihten sonra dünya stantdarlarında modern makine parkuruyla üretimine devam etmiştir. 1996 yılında şirketleşmiş ve halen tecrübeli ve profesyonel kadrosu ile ayak sağlığı, konfor, ve kalite odaklı üretim anlayışıyla faaliyetlerine hızla devam etmektedir. Firmamız yarım asrı aşan tecrübesini, kaliteli malzeme ve titiz işçiliğiyle bütünleştirerek üretimini gerçekleştirdiği özgün tasarıma sahip ürünlerini Türkiye pazarıyla birlikte ABD, Rusya, Avrupa ülkeleri, Avusturya ve Orta Doğu pazarlarında 20’Den fazla ülkede seçkin müşterilerin beğenisine  sunmaktadır” diye konuştu.

‘SEKTÖRÜNÜN LİDER FİRMASI’

Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer aldıklarını ifade eden Tekbaş Un Sahiplerinden Emre Tekbaş, “Tekbaş Un, Tekbaş A.Ş bünyesinde 1997 yılında faaliyete başlamıştır. Modern tesislerinde buğdayları işleyerek Türkiye’nin farklı yerlerinde önde gelen gıda üreticilerine, fırınlara ve toptancılara ulaştırmaktadır. 35 bin metrekarelik açık alan ve 7 metrekarelik kapalı alana sahip, 60 bin ton buğday depolama ve günlük 500 ton buğday üretim kapasitesi bulunan modern tesisini 2017 yılında, Endüstri 4.0 yönergesine uygun olarak geçirmiştir. Tekbaş un, yirmi yılı aşkın bir süredir buğday unu üretmekte ve Türkiye’de önde gelen gıda üreticileri, pastaneleri ve toptan dağıtımcılarına tedarik sağlamaktadır. Tekbaş Un tutarlılık ve lezzette beklentileri karşılamaya hedefleyen üretimini, uygun fiyat politikasıyla Müşterilerine sunmaktadır.  Bu minvalde Tekbaş Un, ülke içinde ve dışında deneyimli bir tedarikçi ağı ile üretim için mevcut en iyi teknolojiyi yakalamayı kendini adamıştır. Tekbaş un ürünlerine, ürünlerine olan talebi karşılamak için yüksek kalite standartlarında ödün vermemsinin yanında yenilikçi envanter ve dağıtım sistemleri ile tedarik zinciri süreçlerini de dikkate almaktadır” dedi.

‘DERDİMİZ EN İYİ HİZMETİ VERMEK’

Konyalılara en iyi hizmeti verebilmek için çalıştıklarını ifade eden Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Genel Sekreteri Muzaffer Karaokur, “Minibüsçüler Odası olarak Cumhurbaşkanlığı himayelerinde KONESOB önderliğinde düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesinde oda olarak standımızı açtık. Standımızı ziyaret eden ziyaretçilerimize geçmişten bugüne minibüsçülük mesleğini anlatıyoruz. Yine odamızın çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi veriyoruz.  Standımıza fuarı ziyaret eden ziyaretçilerimiz yoğun ilgi gösteriyor. Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları olarak Konyalılara en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Minibüsçü ve servici esnafı olarak ahiliği yaşatmaya çalışıyoruz. Yine oda üyelerimiz Konyalılara en iyi hizmet verme adına araçlarındaki kaliteli ve konforu her geçen yıl yükseltiyor.  Bizler Oda olarak aldığımız önlemler ile Konyalıların en iyi  ve güvenilir hizmeti lamlarını sağlıyoruz. Konyalılara bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.  Ahilik fuarının Konya’da yapılmasına  katkı sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yine fuarımızı ziyaret ederek fuarımızı gezen Konyalı hemşerilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

‘FUAR KÜLTÜRÜMÜZE

HİZMET EDİYOR’

Düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’nin kültürümüze hizmet eden bir fuar olduğuna dikkat çeken Has Kahve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şahin, “Düzenlenen fuar kültürümüze hizmet eden bir fuar. Fuara katkıda bulunmaktan ve burada yer almaktan oldukça mutluyuz.  Has Kahve markası 1952 yılında çığ kahve çekirdeklerinin Türk daman tadına uygun kıvamda kavrulup, taş dibeklerde özenle dövülerek başlayan üretimi, günümüzde de aynı köpük, kahve ve telve üçlüsüne göre, doğal taş değirmenlerde öğütülerek üretilmektedir. Has Kahve bir Konya markasıdır. Has Kahveyi 2007 yılında işadamı İbrahim Azman ile beraber devir aldık. Has Kahveyi altımızda sadece klasik Türk kahvemiz vardı.  Bunun üzerinde değişik çalışmalar yaptık. Doğal malzemeler kullanarak çeşitlerimizi artırdık. Şuanda 10 çeşit kahvemiz var.  Kahvelerimizi Brezilya’da hep aynı bölgede alıyoruz. Damak tadımızı hiç değiştirmiyoruz.  Dünya’da petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek olan 2.ürün kahvedir. Türkiye’de de kahve sektörü her geçen gün büyümektedir.  Has Kahve, Türk kahvesinin yurtiçi ve yurtdışı sektörde yerini daha güçlendirmek için çalışmalarına hızla devam etmektedir” dedi.

‘TEKNOLOJİYİ YAKINDAN

TAKİP EDİYORUZ’

Gerçekleştiren fuarda stant açan bir diğer firma ise Babayiğit Teknoloji Grup. Firma  ve fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan firma sahiplerinden Emre Babayiğit, “Şehirlerin tanınmasında ve etkileşmesinde bazı etkiler vardır. Ahiliği önemsememiz sebebi ile bu fuarda yerimizi aldık. Elektronik sektörüne 1974 yılında radyo tamirciliği başlayan ticari serüvenimiz bugün Türkiye’nin dört bir yanında elektronik sistem çözümleri diye adlandığımız geniş bir alanda devam etmektedir. Teknolojiyi çok yakından takip eden firmamız, dünya genelindeki fuar ve organizasyonlara katılarak ileri teknoloji ürünlerini müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.  Konya’da ve ülkemizde eşsiz referanslara imza atan firmamız, bulunduğu sektörde her zaman ilkleri başarmıştır. Firmamızın BAUST adıyla üretimini yapmış olduğu ve ilk lansmanını Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde organize edilen ahilik zirvesinde lansmanını yaptığımız ürünler Akıllı elektronik kamera güvenlik sistemleri, adresli yangın ihbar sistemleri, elektronik geçiş kontrol sistemleri, seslendirme ve acil anons sistemleridir” dedi.

‘KALİTEDEN ÖDÜN

VERMEDEN ÇALIŞIYORUZ’

Emin Bakliyat da gerçekleştiren zirvede yerini aldı. Zirve hakkında açıklamalarda bulunan Emin Bakliyat Muhasebe Sorumlularından İsmet Çakıoğlu, “2011 yılında Konya Organize Sanayi Bölgesinde 12 bin metrekarelik kapalı alanda son teknoloji kullanarak faaliyete geçen fabrikamız birçok ürünü aynı anda işeyerek kaliteden ödün vermeden zamanının en verimli şekilde kullanmaktadır. Üretimi ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemi ve İSO 22000:2005 gıda kodeksi ve TSE standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Ürünlerimiz modern tesislerimizde hijyenik koşullarda hazırlanıp, tam otomatik makinalarda  el değmeden paketlenmektedir” şeklinde konuştu.

FUARIN KONYA’DA YAPILMASINDAN GURUR DUYUYORUZ’

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (KONESOB) Genel Sekreteri Harun Gün,  KONESOB olarak Ahilik Fuarının Konya’da yapılamasından gurur duyduklarını belirterek, “ KONESOB öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Konya’mızda Uluslararası Ahilik Fuarına ve İş Ahlakı Zirvesine öncülük etmekten gururu duyuyoruz. KONESOB’a bağlı yaklaşık 53 bin işletme bulunmaktadır. Bu işletmeler yanlarında çalışanlarla birlikte Konya ilindeki istihdama ve üretime önemli bir katkı sağlamaktadır. Gelişen ekonomik koşullar esnaf ve sanatkârların hayat boyu öğrenme kültürü edinerek değişim ve dönüşüm süreci yaşamasını gerektirmektedir. KONESOB esnaf ve sanatkârların yeni teknolojiler kullanarak, iyi uygulamaları görerek işlerini geliştirmelerini ve il ekonomisine katkı sağlamalarını hedeflemekte, mesleki eğitim veren okul ve kurumlarla; hem esnaf ve sanatkarların hem de yanlarında çalışanların teorik ve pratik eğitiminin sağlanmasında işbirliği yapmaktadır.  Düzenlenen fuar ile ara elemanın önemine ve ahilik kavramının yeniden hatırlanmasına katkı sağlıyoruz. Fuarımız oldukça verimli geçiyor. Fuarımız Konya’da olumlu karşılanıyor. Fuar inşallah ülkemize katkı sağlar. Stantlarımızda kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden buradan kaybedilmesinin de önüne geçilmesini istedik. Fuarımıza katılan herkese teşekkür ediyoruz. Fuarımıza destek veren ve Konya ve Konyalıları önemseyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hasseden teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

‘KONYA SANAYİSİ ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR’

Konya sanayisinin ürettiği ürünler ile adından söz ettirdiğini ifade eden Konya Tornacılar Esnaf Odası Başkanı Emin Baranok, “ Cumhurbaşkanımızın Konya’ya vermiş olduğu destekleri biliyoruz. Konya’mızda ahiliği düzenlenen zirve ile dikkat çekiyoruz.  Düzenlenen fuar ile ahiliğin yeniden hatırlanmasına vesile oldu. Düzenlenen fuar ile esnaflığın ve sanatkârlığı en iyi şekilde anlatılmasına katkı sağlıyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde düzenlenen fuara birlik başkanımız ve birliğimiz yoğun bir gayret sağladı. Fuarımız oldukça güzel geçiyor.  Esnaf ve sanatkârlarımız fuarda bizleri yalnız bırakmadılar. Kurulan stantlarda odalar ve firmalar çalışmalarını sergiledi.  Gelen misafirlerimize Ahi Evran’ı ve ahiliği anlatma fırsatı bulduk. Sanatkârımızın nasıl yetiştiğini anlatıyoruz.  Konya’mızda 33 küçük ve orta ölçekli sanayimiz var. Her birinde sanatkâr yetiştiren ustalarımız var. Ustalarımız yanlarındaki eğitlikleri elemanları geleceğinin İş adamları olmalarına katkı sağlıyor. Esnaflarımız olmazsa okullarımız olmaz. Ülkemizin geleceği esnaflarımıza bağlı. Çünkü esnaflarımız geleceği yetiştiriyor.  Ustalarımızın yetiştirdiği sanatkârlar ülkemizde yerli ürün yapımına ve bunların çalıştırılmasına katkı sağlıyor.  Konya sanayisi oldukça ilerledi. Sanayimiz hem ülke genelinde hem de dünyada adından söz ettiriyor.  İşadamı İsmail Atay ise , Teknik liselerin gelişiminde sanayi işbirliğine dikkat çekti . Öğrencilerin fabrikalarda ve sanayilerde iyi eğitim aldığını ifade ederek, “ Meslek liselerin bugünkü başarısının arkasında eğitimde alınan kararlar. Okullar ile atölyelerin birleştirilmesi. Öğrencilerimizin mutlaka atölyeleri görmesi gerekiyor” dedi.

GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİNİ TANITTI

Kaliteden ödün vermeksizin her zevke ve damak tadına hitap eden lezzetli, farklı ürünler ortaya çıkararak dünyada önde gelen firmalar arasında yerimizi almak ve her zaman kalitesini pazarlamak üzere emin adımlarla büyüme yolunda ilerleyen Giba ahilik zirvesinde yerini aldı. Giba; İlk olarak KONYA’ da  1980 yılında üretimiyle faaliyetine başlayan tesis, kuruluşundan bu güne 30 yıllık sürede satışlarında gösterdiği büyük sıçramayla sürekli yatırımlara yönelmiştir. Şirketimizin göstermiş olduğu performans 15 işçi ile başlanan faaliyet bugün 40 dan fazla işçiyle sürdürülmektedir. Bu gün Konya şekerciler sitesinde 1800 m² kapalı alanda faaliyetin sürdüğü fabrikada Küçük bir imalathanede çalışmaya başlayan ama bugün sahip olduğu otomatik sistemlerle donatılmış tesislerinde, internet aracılığı ile yurt dışı siparişleri de değerlendirebilecek bir kapasiteye ulaşmıştır. Şekerleme sektöründe uzun süredir yılların verdiği deneyimi, imal ettiği ürünlerdeki kalitesiyle ispat eden Gİba Şekerleme, geniş bir ürün yelpazesiyle müşterilerine hizmet vermektedir. Mevlana Şekeri imalatıyla sektöre girip, takip eden yıllarda ürün gruplarına hurma şekeri, lokum, akide şekerinide  Ekleyerek ürün portföyünü genişletti.

VADEN İLGİ ODAĞI OLDU

Yıldız Pul Otomotiv Motor bünyesinde hizmet veren Vaden firması düzenlenen zirvede ilgi odağı oldu. Firma hakkında bilgi veren İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Dağlı, “Firmamız Konya’da 1968 yılında İsmail Acar tarafından Yıldız Enjektör ve Rekor Pulları adı ile kurulmuş ve günümüzde dünya devleri ile çalışacak tecrübe, bilgi ve teknolojik güce ulaşmıştır. Yıldız Pul Otomotiv sektörüne yönelik üretim yapmamla birlikte, 2018 Aralık itibariyle ile 24 bin metrekare kullanım alanına yayılmış modern tesisi, yüzlerce çalışanı ,geniş ve teknolojik makine parkuru ile sektörde geçmişten bugüne otomotiv sanayisinin ihtiyacı olan mamul ve yarı mamuller üretmektedir. Firmamız tasarım ve Ar-ge bölümünden başlayıp sac ve metal kalıp, alüminyum ve plastik enjeksiyon kalıp, yüksek ve alçak basınçlı döküm, pres baskı ve ileri teknoloji talaşlı imalat üretim hatlarını bünyesine katmıştır. Ürünlerini 2007 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satış ve dağıtım amacıyla VADEN ORJİNAL markasını oluşturmuş ve kısa sürede kalitesinden söz edilir bir marka haline getirmiştir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim