Konya 2020 yılı içerisinde, Konya Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde önemli bir Uluslararası kongreye hazırlanıyor. ICONARCH - IV Uluslararası Mimarlık  ve Planlama Kongresi, 15-17 Nisan 2020 tarihlerinde Konya Teknik Üniversitesi'nde ev sahipliğinde Konya’da gerçekleşecek. Konya Teknik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Mimarlık ve Planlama Kongresinin (International Congress of Architecture and Planning-ICONARCH IV), 15-16-17 Nisan 2020 tarihlerinde Konya'da gerçekleşecek olan belirten Konya Teknik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özer Karakayacı, ICONARCH Kongrelerinin Türkiye’de Mimarlık ve Planlama alanında düzenlenen tek uluslararası kongre olduğuna dikkat çekti.

‘KONGRE KONYA’NIN TANITIMI VE TURİZM İÇİN FIRSAT OLUŞTURACAK’

15-17 Kasım 2012 tarihinde “Mimarlık ve Teknoloji” teması ile, 20-22 Kasım 2014 tarihinde “Mimarlık ve Planlamada Yenilikçi Yaklaşımlar” teması ile, 11-13 Mayıs 2017 tarihinde “Mimarlık ve Planlamada Yerin Hafızası” teması ile düzenlenen ICONARCH kongrelerinde sunulan bilimsel çalışmaların, mimarlık ve planlama konuları için yeni perspektifler açtığını belirten Doç. Dr. Özer Karakayacı, “ICONARCH IV kongresinin yüze yakın yabancı ve iki yüze yakın yurt içi katılımcının tanışmasına, deneyimlerinin paylaşılmasına ve yeni işbirlikleri gerçekleştirmesine sağlayacağı katkının yanında, Konya’nın tanıtılması ve turizmi için de bir fırsat oluşturacak. Teknolojik gelişmeler, iklim değişiklikleri, ekolojik krizler, büyüyen sosyo-ekonomik huzursuzluk, küresel göç ve bir dizi politik çatışma zincirinin yanı sıra sosyal, kültürel ve mekânsal dönüşümler zincirinin mekânın değişim sürecinde değerlendirilmesi gerekiyor. bu değişim maratonunda, yeni dünya toplumunun dinamiklerini ve mekânını keşfetmek isteyenler için ICONARCH-IV kongresinin organize edildiğini belirtmiştir. Teması "Mekân ve Süreç" olarak belirlenen ICONARCH- IV Mimarlık ve Planlama Kongresi, hızla değişen demografik, sosyal, ekonomik, ekolojik, teknolojik yapı ve altyapılar karşısında mekânın ve mekânsal süreçlerin içinden geçtiği başkalaşım ve yeniliklere vurgu yapmakta ve mekânı bu değişimlerin dönüştürücüsü, yansıması ve sonucu olarak ele almayı hedeflemektedir” dedi.

112 BİLDİRİ KONGRE KİTABINDA BASILACAK

Bilimsel değerlendirmelerden geçen ve kongrede sunulan 112 bildirinin ICONARCH-IV Kongre Kitabında basılacağını ifade eden Doç. Dr. Özer Karakayacı, “Mekân ve mekânsal süreçlerin bu çok yönlü yapısını çeşitli boyutlarıyla ele alan bilimsel çalışmaların sunulacağı kongrede, yurtiçi ve yurtdışından gerçekleştirilecek katılımcıların yoğun bilgi paylaşımı ve etkileşimleri çerçevesinde konuyla ilgili akademik tartışmalar gerçekleştirilecek. Kongrede Prof. Dr. Leonidas Anthopoulos (Thessaly Üniversitesi, Yunanistan), Prof. Dr. Robert Cervero (California Üniversitesi, Berkeley/ABD), Prof. Dr. Simin Davoudi (Newcastle Üniversitesi, İngiltere), Prof. Dr. Ayda Eraydın (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye) ve Prof. Dr. Eva Stachura (Raciborz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Polonya) davetli konuşmacı olarak katılım sağlayacaklar.Kongreye özet gönderimi 17 Eylül 2019 tarihi itibariyle tamamlanmış ve 230’un üzerinde gönderilen özetlerin hakem değerlendirme süreci devam ediyor. değerlendirmelerden geçen ve kongrede sunulan 112 bildirinin ICONARCH-IV Kongre Kitabında basılacak. Bu çerçevede, Mimarlık, Mimarlık ve Tasarım, Mimarlık ve Mühendislik, Mühendislik, Güzel Sanatlar, Ziraat, Fen-Edebiyat, Edebiyat, İktisadi İdari Bilimler, Siyaset Bilimi Fakültelerinin ilgili bölümlerinde yer alan akademisyen ve öğrenciler ile resmi kurum ve özel kuruluşlarda faaliyet gösteren ilgili mesleklerde çalışan tüm yönetici ve personelin kongreye katılması beklenmekteyiz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim