Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin son durumu ve gelecek eğitim-öğretim yılı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Öztürk’e KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Mütevelli Heyeti üyeleri eşlik etti. Konya ekonomisinin gelişmesi adına Konya Ticaret Odası çatısı altında KTO Karatay Üniversitesi, KTO Eğitim ve Sağlık Vakfı, Uluslararası Fuar Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi ile bütünleşik bir yapıyla Konya’ya hizmet ettiklerini belirten Öztürk, tarihiyle, kültürel değerleriyle, sahip olduğu sosyal ve ekonomik gücüyle Konya’yı bir dünya şehri yapmak için katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi. 

ÜLKENİN HEDEFLERİNE YAKIŞIR VİZYON

KTO Karatay Üniversitesi olarak, Türkiye’nin 2023, 2051, 2053 ve 2071 hedeflerine yakışır şekilde bir vizyonbelirlediğine dikkat çeken Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin geçmişten bugüne bir tarihi mirasın devamı olduğunu ve bu mirası geleceğe en iyi şekilde taşıyacaklarını ifade etti. “Karatay Medresesi’nin ruhunu yansıtmaya çalışan KTO Karatay Üniversitesi, gün geçtikçe büyümeye ve Konya’mıza değer katmaya devam ediyor” diyen Öztürk, “Üniversitemiz bugün; 6 Fakülte,3 Enstitü,2 Meslek Yüksekokulu,1 Yüksekokulda yürütülen toplam 59 farklı programla, Konya’mızın ve ülkemizin beşerî sermayesine katkı sağlıyor. Bu sayının 39’unu lisans ve ön lisans programları oluşturuyorken, lisansüstü programların sayısı ise 20’dir.Özellikle geçen yıl yeni açılan 14 yeni bölümün, bu yıl da 4 yeni bölümle desteklenmesi, farklı disiplinlerde öğrenim görmek isteyen aday öğrencilerimiz açısından, alternatiflerin arttığı manasına gelmektedir.Türkiye’de ilk kez lisans alanında üniversitemiz tarafından açılan “Enerji Yönetimi Bölümü” ile ülkemizin çok önemli kaynaklarının aktarıldığı enerji alanında bütüncül bir bakış açısına sahip ve yönetsel performansı yüksek olabilecek enerji yöneticisi ve enerji uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Enerji sektöründe Türkiye’nin parlayan yıldızı Konya’mıza bölümümüz katkı sağlamaya devam edecektir. Gerek Karapınar’da, gerekse Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak olan büyük enerji yatırımlarımızın alt yapısının karşılanması hususunda, bölümümüze güveniyoruz.Yine Türkiye’de ilk kez KTO Karatay Üniversitesi tarafından açılan “İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü”, ülkemizde bu alanda ilmî olarak yeni bilgiler üretecek ve araştırmalar yapacakkalifiye insan kaynakları ihtiyacını karşılayacaktır.İslam Ekonomisi ve Finans bölümümüz mezun vereceği zaman, alanın personel ihtiyacının daha da artacağınıöngörmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

FİZİKİ E BEŞERİ YAPI HIZLA BÜYÜDÜ

KTO Karatay Üniversitesi’nin kurulduğu yıldan bu yana fiziki ve beşeri yapısının hızla büyüdüğüne dikkat çekerek şunları söyledi,  “Üniversitemiz 2017-2018 akademik yılında iseyaklaşık 8.500 öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti sunacaktır. Üniversitemizde bugün itibariyle288 akademik, 142 idari ve 123 destek hizmetleri personelimiz bulunmaktadır. 2016-2017 yılında 77.137metrekare kapalı alanıbulunan üniversitemizin devam eden inşaatla birlikte mevcuttaki toplam kapalı alanı 90.133 metrekareye ulaşacaktır.Üniversitemizin toplam açık alanı isebugün itibariyle52.267metrekareye ulaşmıştır.Devam eden yeni fakülte inşaatımız hızla ilerlemekte olup, yeni akademik yıl içerisinde hazır hâle gelecektir. Buna ilave olarak, üniversitemizin hemen karşısında eski projede şehir hastanesi olarak planlanan arazinin 85 bin metrekaresi, Büyükşehir ve Karatay Belediyelerinde üniversite alanı olarak projelendirilmiştir. Böylelikle toplam 200 bin metrekare araziye sahip olacağız. Genişleme alanlarına yapılacak fakülte binaları ile önümüzdeki 5 yıllık süreçte, fiziki yapılanmayı tamamlamayı hedefliyoruz.”

FARKLI PROJELERLE YÜKSELİYOR

Başkan Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin yürütmüş olduğu farklı projelerle ilgili de konuştu. KTO Karatay Üniversitesi olarak “Sektör Danışmanlığı Projesi” ile öğrencilerin eğitim alanları ile ilgili mesleki ve sektörel donanımını, daha öğrencilikleri devam ederken kazanmalarınıhedeflediklerini belirten Öztürk,“Bununla birlikte üniversitemizin hedefi, öncelikle bölgesinde sanayi ve ticaret kesiminin sorunlarını çözmeye yönelik eğitim ve araştırmalar yapan, uluslararası çapta da her zaman ön planda olan bir üniversite olmaktır. 

Bu amaçlar doğrultusunda, söz konusu proje kapsamında, 2015-2016 akademik yılı içerisinde toplam 13 bölüm projeye dâhil olmuş ve 512öğrenci firmalara yerleştirilmiştir. Bu sayı 2016-2017 yılında ise 15 bölüme yükselmiş olup, toplam 724 öğrenci “Sektör Danışmanlığı Projesi”nden faydalanmıştır” dedi. KTO Karatay Üniversitesi’nin yapımcılığını üstlendiği Direniş Karatay sinema filmi ile ilgili de konuşan Öztürk, “KTO Karatay Üniversitesi, Anadolu Selçuklu Devleti’ne damgasını vurmuş efsanevi devlet adamı Emir Celâleddin Karatay’ın hayatının anlatıldığı ve Moğollara karşı Anadolu halkının mücadelesinin konu edildiği “Direniş Karatay” filminin yapımcılığını üstlenmiştir.Selman Kayabaşı’nın aynı adlı kitabından senaryolaştırılan yapım,insan yetiştirmeye adanmanın, bir toprağı vatan yapmanın filmi olarak seyircilerle buluşacaktır” ifadelerini kullandı. 

ÜNİVERSİTE TÜRKİYE’DE 30. SIRAYA YÜKSELDİ

KTO Karatay Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana fiziki, beşerî ve sosyal olanaklarını hızlı bir şekilde geliştirdiğine dikkat çekenÖztürk, başarılarını bu alanda yürütülen araştırma faaliyetlerinde de ortaya koyduğunu dile getirdi. Üniversitenin araştırmalarda elde ettiği başarılardan örnekler veren Öztürk, şunları söyledi, “Türkiye genelindeki 174 üniversiteden 10 bin 894 öğrencinin katıldığı ve 2016 yılı itibariyle uygulamaya başlanan “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasında”üniversitemiz 2016 yılında Türkiye Geneli Sıralamasında 39. sırada yer alırken, 2017 yılında 30. sıraya yükselmiştir. Vakıf Üniversiteleri sıralamasında ise 2016 yılında 17. sırada yer alan üniversitemiz, 2017 yılında iki basamak yükselerek 15. sıraya yerleşmiştir.Bununla birlikte TÜMA’nın 2017 raporunda KTO Karatay Üniversitesi, “Üniversitelerin Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” sıralamasında 24. sırada yer alarak, Türkiye genelinde oldukça önemli bir sırada kendisine yer bulmuştur.  “Üniversitelerin Dünya Genel Sıralamalarındaki Durumu” başlıklıURAP raporunda ise KTO Karatay Üniversitesi;2015-2016 yılı vakıf üniversiteleri sıralamasında33, Türkiye geneli sıralamasında 128, dünya sıralamasında11.067. sıradayer almıştır.

2016-2017 yılında ise KTO Karatay Üniversitesi, vakıf üniversiteleri sıralamasında 9 sıra birden yükselerek 24, üniversiteler Türkiye geneli sıralamasında 23 sıra birden yükselerek105, dünya sıralamasında ise 6.534 sıra birden yükselerek 4.533. sırada yer almıştır.”

HEDEF DÜNYANIN SAYILI ÜNİVERSİTESİ OLMAK

KTO Karatay Üniversitesi’nin başarılı bir şekilde yükselmeyi sürdüreceğine de dikkat çeken Başkan Öztürk, üniversitenin hedeflerini de açıkladı. Öztürk, “Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, üniversitemizi Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında göreceğimize dair inancımızı, huzurunuzda dile getirmek istiyorum. Ayrıca Karatay Medresesi’nin 800. yılı olan 2051 yılında, üniversitemizidünyanın sayılı üniversiteleri arasındagöreceğimize de yürekten inanıyorum. Üniversite olarak temel vizyonumuz; teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen, tarihî misyonunu ve fiziksel büyümesini tamamlamış, böylelikle her fakülteye bir binanın tahsisini de gerçekleştirmiş, 10-12 bin öğrenci bandında eğitim veren, Ar-Ge faaliyetlerinde öncü ve öğrencilerin teknoloji üretebileceği en az 1 Ar-Ge merkezine sahip,1251 yılında olduğu gibi 2051 yılında da insan odaklı bir yönetim modeli ve anlayışını benimseyen bir üniversite olmaktır.Aynı zamanda, tam donanımlı KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama Hastanesi’ne, en az 25 tam donanımlı uygulama ve araştırma merkezine ve yoğun teknolojiyle donatılmış en az 1 kuluçka merkezinesahip, alanında en iyilerini seçen ve her geçen gün daha da büyüyen bir üniversite olmak da 2051’e dair hedeflerimiz dâhilindedir.Ayrıca bilimsel yayın konusunda da 2051 yılında Türkiye’de %2,5 pay oranına sahip bir üniversite olacağımıza gönülden inanıyorum. Yeniden kuruluşundan sonra 8. akademik yılına hazırlanan üniversitemizin, 800 yıl önce olduğu gibi gelecekte de ülkemizin ve dünyanın en önemli eğitim merkezlerinden biri olacağına inancımız tamdır. Bu inançla her bir sene çıtayı ve hedefleri yükselterek daha çok çalışacağız” 

HER FAKÜLTEYE BİR BİNA

Açıklamanın ardından Öztürk, basın mensuplarıyla birlikte üniversitenin yeni yapılan Hukuk Fakültesi binasını gezdi. Binanın modern ve son teknolojiyle donatıldığını belirten Öztürk, amaçlarının her fakülteye bir bina olacak şekilde üniversitelerini büyütmek olduğunu söyledi. Öztürk yeni binada yapılan amfileri gezerek, basın mensuplarına poz verdi. Binada bulunan amfilerin isimlerine 15 Temmuz ve terör şehitlerinden bazılarının isimlerinin verilmesi ise dikkatlerden kaçmadı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim