Ekonomide son dönemde yaşanan olumsuzluklara karşı işletmeler direnmeyi sürdürüyor. Bu anlamda işletmeler hem krizi fırsata çevirmeye hem de kurumsallıklarını ilan etme yönünde promosyon ürünlerinden vazgeçmiyor. Bu kapsamda, USB bellek, taşınabilir güç kaynağı, saat, ajanda, defter, sunum dosyası, çanta, klasör, kalem, anahtarlık, evrak çantası, duvar saati, ahşap masa seti, porselen kupa, termos bardak, bloknot, plaket, bayrak, flama, kristal plaket, dijital ürünler, tükenmez tebeşir, tahta silgisi, tahta kalemi, fare altlığı, kalemlik, kağıtlık, tişört, şapka, flamalar, takvim, masa saatleri, kalem setleri ve daha bir çok malzemenin üzerine baskı yapılarak reklam potansiyelini artıran promosyon ürünleri yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Promosyon ürünleri ile reklam projelerini destekleyen firmalar, satış gücünü artırmayı hedefliyor.  Uzmanlar ise promosyon ürünlerinin firmalara büyük katkı sağladığını belirtiyor.

‘PROMOSYON ÇOK GENİŞ BİR SEKTÖR’

Evren Promosyon Firma Sahiplerinden Emre Akgöz, promosyon ürünleri ile ilgili bilgiler verdi. Promosyonun kapsamının oldukça geniş olduğuna dikkat çeken Akgöz, “Promosyon ürünleri hemen her türlü objeyi karşılamaktadır. Tabi her çeşidin kendine göre farklılıkları da bulunuyor. Örneğin tekstilin promosyon ürünleri başka, elektroniğin promosyon ürünleri başka bilgi gerektiriyor” dedi.

FİRMALARA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Promosyon sektörünün geçtiğimiz yıllara göre daha hareketli olduğuna dikkat çeken Akgöz, “2020 yılının da bu hareketliliği sürdüreceğini düşünüyorum. Döviz kuru yükselse de promosyon fiyatlarında bir artış olmayacağından, firmaların tanıtımlarını yapabilmeleri için ekstra bir avantaj sağlamış oluyoruz. Bu bağlamda promosyon ürünleri firmaların reklam projelerine büyük katkı sağlıyor ve maliyet aynı oranda kalıyor. Kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum promosyon ürünlerinin sağladığı reklamlar, normal yapılan reklamlardan daha çabuk yayılıyor ve daha düşük maliyetle işin içinden çıkılabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ RÖVANŞTA’

İşletmelerin daha çok teknolojik promosyon ürünlerine eğilim gösterdiğinin bilgisini veren Akgöz, şunları söyledi, “Son dönemde özellikle teknolojik promosyon ürünleri yoğun ilgi görüyor. Firmalar gelişen teknoloji ile birlikte Teknolojik olmayan ürünleri elden bırakmıyor fakat teknolojik ürünlere olan taleplerinden de ödün vermiyor. Teknolojik ürünlerin Çin’den ithal edildiği zamanalar da minimum 90 gün bekleme süresi ve ayrıyeten gönderi ücreti gibi maliyetler ortaya çıkıyordu. Teknolojik ürünlerin promosyona kazandırılması ile hem beklenen zaman hem de gönderi ücretinden kaynaklanan maliyetler ortadan kalkmış oldu. Aynı zamanda beklenme süresi sadece imalat süresinden oluşmaya başladı.”

‘KENDİ İMALATIMIZLA EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORUZ’

Evren Promosyon Firma Sahiplerinden Evren Akgöz de, çalışma alanlarıyla ilgili bilgiler verdi. “Burada yaptığımız promosyon ürünlerinin baskıları tamamen bize ait” diyen Akgöz, şunları kaydetti, “Plastik gruplarının imalatını da kendimiz yapıyoruz. Bu bağlamda fiyatların şekillenmesine kendimiz karar verebildiğimiz gibi, dış ülkelere yaptığımız ihracatlalar sayesinde Türkiye’ye döviz getirmeyi hedefleyerek hem dış ticarette hem de iç ticarette Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda piyasanın durgun olmasından dolayı durgun olan ürünler vardı. Bu yıl onlar da canlılık kazandı ve gelecek olan 2020 yılı bizim için büyük ümit vadediyor. İnsanların alım gücü fazla olduğu için promosyon ürünlerine de talepleri artmış durumda. Reklamdan daha avantajlı oluşu ise firmalarda ilgi uyandırmaya devam ediyor. Promosyon ürünleri artık keyfe keder bir halde değil de gereklilik boyutuna ulaşmış vaziyette. Sadece yaklaşan yıl başında veya tanıtım günlerinde değil, yılın 12 ayı promosyona olan talep artarak devam ediyor.”

 ‘PROMOSYONDA FIRSAT HER ZAMAN VAR’

Promosyon ürünlerinin oldukça uygun fiyatlara satıldığını dile getiren Akgöz, “Promosyon ürünlerinde fırsatlar ve avantajlar her zaman var. Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman bu yıl ki promosyon ürünlerimizi yüzde 10, yüzde 20 gibi indirimlerle fiyatlandırıyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl bir plastik kalem 50 kuruşa satılırken, bu yıl baskı dahil 30-35 kuruş gibi rakamlara satılıyor. Bu da promosyon ürünlerinin avantajını yılın her zamanına yayıyor. Bu bağlamda promosyon ürünleri geçtiğimiz yıllara göre genel anlamda hesaplı. Firmaların da promosyona olan ilgi alakalarından ötürü ve toplu alımların gerçekleşmesi sebebiyle fiyatlar sabit kalacaktır. Promosyon sektörünün işletmeler talep ettiği takdirde fotoğraf bile baskılayabileceği boyutta olması reklam anlamında firmalara büyük getiriler sunmaktadır” şeklinde konuştu.

‘PROMOSYONUN ÖNÜ AÇIK’

Promosyon yönteminin her zaman geçerliliğini koruyacak bir yöntem olduğuna dikkat çeken Akgöz, şunları kaydetti, “İster hediyelik amaçlı olsun ister tanıtım amaçlı promosyonun önü arkası yok. Her zaman tercih edilen ve tercih edilmeye devam eden avantajlı bir sektör. Baskısız olarak alınan ürünlerle Baskılı promosyon ürünleri arasında çok cüzi miktarlar olduğundan dolayı firmalarında kendilerine özgün ürünlerinin olmasını istemeleri promosyon sektörünün gelişmesine katkı sağlıyor. Promosyon sektörü de düşük maliyetle reklam yapma ve firmaların isimlerini duyurmasına olanak sağlayarak büyük reklam maliyetlerini ortadan kaldırıyor. Türkiye’nin de ekonomik sıkıntılar çektiği dönemde promosyon ürünleri firmalara büyük avantaj sağlıyor. Promosyona olan ilgi ilerleyen zamanda promosyon ürünlerindeki talebin artacağını ve promosyon sektörünün daha da gelişeceğini gözler önüne seriyor.”

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim