55. yılını kutlamaya hazırlanan Koyuncu Grup, Türkiye’nin ihtiyacının yarısına yakınının ithal edildiği ‘Kostik’ maddesinin üretimi için Klor Alkali Tesisi yatırımına başladı. Konya’da gerçekleştirilecek yatırım 33 bin metrekare alanda, 150 milyon TL yatırım bedeli ile hayata geçirilecek. Tesis tamamlandığında ilk aşamada 80 kişi istihdam edilecek ve yılda 50 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Tesisin yapımıyla ilgili Vespro Şirketi ile anlaşan Koyuncu Grup, bir otelde düzenlenen törenle imzaları attı. Törene Koyuncu Grup İcra Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu, Vespro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Raslan Matar, basın mensupları ile şirket yetkileri katıldı.

’55. YILIMIZI KUTLAMAYA HAZIRLANIYORUZ’

İmza töreninde konuşan Koyuncu Grup İcra Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu Koyuncu Grup olarak 55. yıllarını yeni yatırımlar ile onurlandırmak istediklerini belirterek, “Temelleri 1966 yılında merhum babam Refik Koyuncu tarafından atılan Koyuncu Grubu olarak 55. yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz. 55. yılımızı da yeni yatırımlarla onurlandırmak istedik. Bildiğiniz üzere Akaryakıt, Tuz Üretimi, Taşıt Muayene, Otomotiv ve Yenilenebilir Enerji sektörlerinde 750’den fazla çalışan ve 800 milyon TL faaliyet geliri ile varlığımızı sürdürüyoruz. Aselsan ve 24 Konyalı iş yatırımcısı birlikteliğinde yapımını sürdürdüğümüz uzaktan komutalı silah sistemleri fabrikası ile savunma sanayine de giriş yapacağız. Bugün imza törenini gerçekleştireceğimiz yeni yatırımımız ile kimya sanayi de faaliyette olduğumuz sektörler arasındaki yerini alacak inşallah” ifadelerini kullandı.

TESİSİMİZİ 2022 YILININ BAŞINDA HİZMETE ALACAĞIZ

Karatay ilçesinde 33 bin metrekarelik alanda Klor Alkali ürünleri üretecek tesisin 2022 yılının başında hizmete almayı hedeflediklerini belirten Koyuncu, “Karatay ilçesinde 33 bin metrekarelik alanda Klor Alkali ürünleri üretecek tesisimizi 2022 yılının başında hizmete alacağız. 150 milyon TL yatırım bedeli ile yılda 50 bin ton üretim gerçekleştireceğiz ve 80 kişilik ilave istihdam sağlayacağız. Ülkemizin ithalatı, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltmak, istihdamı arttırmak, verimliliği ve katma değeri yüksek ürünleri üretmeye yönelik sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; kimya sektöründe yatırım yapma kararı aldık. Kimya sanayi modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden birisidir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan sektör neredeyse yoktur” diye konuştu.

‘KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR YATIRIM OLACAK’

Temel hammaddesi tuz olan ve Sanayi Bakanlığı’nın da ‘Orta ve Yüksek Sanayi Ürünleri Listesi’nde yer alan klor alkali ürünlerinin petro-kimya, deterjan, demir-çelik, tekstil, kağıt, otomotiv, gıda, boya ve metal sanayileri gibi pek çok alanda kullanıldığını belirten Koyuncu, şöyle devam etti, “Temel hammaddesi tuz olan ve Sanayi Bakanlığı’nın da ‘Orta ve Yüksek Sanayi Ürünleri Listesi’nde yer alan klor alkali ürünlerinin petro-kimya, deterjan, demir-çelik, tekstil, kağıt, otomotiv, gıda, boya ve metal sanayileri gibi pek çok alanda kullanılıyor. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; ithalatı, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltma, istihdamı arttırma, verimliliği ve katma değeri yüksek üretime yönelik kimya sektöründe yatırım yapma kararı aldık. Kimya sanayi modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biridir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan sektör oldukça azdır. Klor Alkali tesislerinde tuz, su ve elektriğin elektroliz yoluyla etkileşimi sonucu stratejik öneme sahip olan klor, kostik soda ve hidrojen ana ürünleri elde edilir. Konya’da yüzde yüz öz kaynaklarımız ile yapacağımız bu tesiste ilk etapta kostik, klor, sodyum hipoklorit ve hidroklorik asit üretimi yapılacak olup ilerleyen dönemlerde türev ürünlerin üretimi için yatırımlarımız devam edecektir. Yatırımımızda teknoloji seçimi yapılırken çevreye duyarlı ve enerji verimlilik odaklı en son teknolojiler esas alınmıştır. Gerçekleştireceğimiz yatırımın ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TUZ ÜRETİCİSİYİZ’

Koyuncu Grup bünyesinde bulunan Koyuncu Tuz şirketi ile Türkiye’nin en büyük tuz üreticisi olduklarını belirten Koyuncu, “Tuz Gölü’nden yılda 1.2 milyon ton tuz üretmekte ve 60’dan fazla ülkeye tuz ihraç etmekteyiz. Klor alkali prosesinin temel girdisi olan tuzun katma değerini yeni yatırımımız ile daha da arttırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

‘GELİŞMİŞ TEKNOLOJİYE SAHİP OLACAK’

Klor Alkali Tesisi Fabrikasının gelişmiş teknolojiye sahip olacağı bilgisini de veren Koyuncu, “Fabrikamız kendi alanında en gelişmiş teknolojiye sahip üretim tesislerinden biri olacak. Tüm yatırım süreçlerimizi bu konuda uzman bir firmaya emanet ettik. Ulusal ve uluslararası ölçekte önemli referansları olan Vespro firması ile birlikte çalışacağız. Bu güzel projenin hayata geçirilmesi için emek sarf eden Vespro firması Yönetim Kurulu Başkanı Raslan Matar’a ve ekibine, özellikle de büyük bir özveri ile gayretlerini hiç esirgemeyen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘EKONOMİ VE İSTİHDAMA KATKI SUNDUĞUMUZ İÇİN SEVİNÇLİYİZ’

İmza töreninde konuşan Vespro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Raslan Matar ise şunları söyledi, “Koyuncu Grup; dünyanın önde gelen Klor Alkali teknoloji sağlayıcısı firmalarından birisini tercih etmiş ve bu projenin anahtar teslim olarak yapılması için de tecrübeli bir Türk firması olan VESPRO ile anlaşmaya varmıştır. Proje süresi 15 ay olup, 2022 yılı başı itibariyle üretime geçilmesi planlanmıştır. Ülke ve dünya olarak zor günler geçirdiğimiz bir dönemde istihdamın devamlılığına ve Türkiye ekonomisinin hareketliliğine katkıda bulunmak bizler için de bir sevinç kaynağıdır.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

FOTO ALTI: İbrahim Koyuncu

FOTO ALTI: Raslan Matar

Editör: TE Bilişim