Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Konya İl Koordinatörlüğü 7 yıldan bu yana girişimcilere verdiği 241,3 milyon TL hibe desteğiyle tarım ve hayvancılığın Konya’da modern tesislerde yapılmasını sağlıyor. Konya’da 2019-2020 yılları arasında 50 milyon TL hibe ödemesi yapılması planlanırken, bu hibeler sayesinde toplamda 613,2 milyon TL değerinde yatırım Konya’ya kazandırılmış olacak. Avrupa Birliği'nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında hazırlanan projelere destek veren TKDK, bu sayede Konya’da istihdamın artmasını sağlarken, işini kurmak ya da geliştirmek isteyen girişimcilerin de önünü açıyor. TKDK, bölgede tarım ve hayvancılığın AB standartlarını taşıyan modern tesislerde yapılmasına öncülük ediyor.  Konya IPARD projelerinde aldığı destekler ile ülke genelinde birinci sırada yer alıyor. TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, 2011’den bu yana çiftçilere ve girişimcilere sundukları desteklerle tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

‘KONYA’YA 613.20 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI’

TKDK’nın 2011 yılının ikinci yarısında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edildiğini ifade eden TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, “O tarihten itibaren 296,40 milyon TL hibe tutarına sahip toplam 843 proje ile sözleşme imzalanmıştır. Bugüne kadar 791 projeye 241,30 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. 2019-2020 yılları arasında 50 milyon TL hibe ödemesi yapılması planlanıyor. Bu hibeler sayesinde 613,20 milyon TL yatırım yapıldı” ifadelerini kullandı. Konya’ya kazandıran tesisler hakkında da  bilgi veren Doğan, “2020 yılı sonu itibariyle bütün yatırımlar tamamlandığında Konya’ya 128 süt üretim tesisi, 39 besi çiftliği, 1 yumurta tavukçuluğu, 17 süt işleme tesisi, 4 süt toplama merkezi, 12 kırmızı et işleme tesisi, 1 kanatlı et işleme tesisi, 9 meyve-sebze işleme - soğuk hava deposu, 620 bitkisel üretim - işleme ve pazarlama projesi, 3 arıcılık projesi, 3 zanaatkârlık ve katma değerli ürünler projesi, 3 kırsal turizm tesisi, 2 makine parkı, 1 yenilenebilir enerji tesisi kazandırılmış olacak” şeklinde konuştu.

‘TKDK DESTEKLERİ İLE GÖÇ KISMEN ENGELLENDİ’

TKDK ile desteklenen projeler ile Konya’da köyden şehirlere göçün kısmen de olsa engellendiğini ifade eden Doğan, “2018 yılı itibariyle Konya’nın toplam nüfusu 2,2 milyona ulaşmıştır. 1,3 milyon kişi şehir merkezinde yaşamaktadır. Son 12 yılda 700 bin olan şehir nüfusu 1,3 milyon kişiye ulaşmıştır. Köylerdeki arazi yetersizliğine bağlı olarak yaşanan geçim sıkıntısının doğal sonucu olarak 1950’lerden itibaren kırsaldan şehirlere göç artmıştır. Ülkemizde de bu soruna çözüm bulmak amacıyla IPARD Programı, Bölgesel Kalkınma Programları (KOP), KKYDP Programları (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Programı) geliştirilmiştir. Konya’da bugüne kadar toplam 848 proje ile sözleşme imzalanmış olup, bu projelerin yüzde 90’ından fazlası kırsalda uygulanan projelerdir. Programın amacı bütçe ile orantılı olarak kısmen de olsa göçün engellenmesidir. Konya’da hibe projelerinden 105 kadın girişimci faydalandı. Hibe alan projelerin 450’si ise 40 yaş altındaki genç girişimcilere aittir” ifadelerini kullandı.

‘KONYA IPARD SÖZLEŞME İMZALAMADA BİRİNCİ SIRADA’

Konya’nın IPARD sözleşme imzalama bakımından birinci sırada olduğuna dikkat çeken Doğan, “2007-2013 yılları arasında uygulanan IPARD 1 Programında hibe ödemesi bakımından Konya 3. sıradadır. 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD 2 Programı ile IPARD 1 Programının toplamında ise sözleşme imzalanan 296,40 milyon TL hibe tutarı ile 1. sıradadır” şeklinde konuştu.

‘ET VE SÜT TESİSİ AÇIĞI KAPATILDI’

TKDK destekleri ile Konya’nın kesimhane ve süt çiftlikleri konusunda önemli yatırımlara kavuştuğunu ifade eden Doğan, “TKDK Destekleri ile Konya’da AB standartlarında 10 kesimhane faaliyete geçmiştir. İlimizin toplam kırmızı et üretimi 60 bin tona, günlük büyükbaş kesim kapasitesi 3 bin adete, küçükbaş kesim kapasitesi 8 bin adete ulaşmıştır.   IPARD Programı destekleri ile modernize edilen veya sıfırdan yapılan süt işleme tesisleri ile ilimizin süt işleme kapasitesi 1,3 milyon tona, süt ve krema üretim kapasitesi 43 bin tona, süt tozu üretimi 34 bin tona, tereyağı üretimi 12 bin tona, peynir ve lor üretimi 92 bin tona, yoğurt üretimi 82 bin tona ulaşmıştır” dedi.

‘ÖRNEK PROJELER HAYATA GEÇİYOR’

TKDK ile Konya’ya birçok projenin kazandırıldığını ve kazandıran projelerin içerisinde IPARD Programından destek alan bireysel ilk güneş enerjisi projesinin Karapınar’a yapıldığını ifade eden Doğan, “Karapınar ilçesinde yer alan Aslı Ünal Güneş Enerjisi projesi ilimizde IPARD Programından destek alan bireysel ilk güneş enerjisi projesidir. Bu yatırımcımız güneş enerjisini elektriğe çevirerek ve döviz ithalatını önleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Aynı şekilde Sarayönü ilçesinde yer alan Projinal Hayvancılık projesi, üniversitede tamamen farklı bir alanda çalışan kadın öğretim üyesi bir hocamızın ailesine ait birikimlerini sadece kırsalda istihdam oluşturmak amacıyla hayata geçirdiği bir projedir. Bu hocamız hayvancılık projesinin bütün aşamalarında bizzat kendisi her şeyi dizayn etmiştir. Bugün bu işletmemiz ayrıca ari işletme sertifikası alarak etraftaki işletmelere hijyen anlamında örnek olmuştur” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim