İlk olarak Çin’in Vuhan şehrinde Aralık ayında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını, dünyayı tedirgin ediyor. Virüs nedeniyle Türkiye birçok tedbir almış, virüsün İran’a kadar gelmesiyle Türkiye tedbirlerini artırmıştı. Son olarak Türkiye, İran’a olan gümrük kapılarını geçici olarak kapatmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın ve ilgili birimlerin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de henüz koronavirüs vakasına rastlanılmadı. Buna rağmen virüs, Türkiye’yi de tedirgin ediyor. Virüsle ilgili haberleri yakından takip eden vatandaşlar, en ufak bir şüphede sağlık merkezlerine başvurmayı ihmal etmiyor.

İLK KORKU KONYA’DAN BAŞLADI

Koronavirüs salgınının dünyaya yayılmaya başlamasının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli tedbirler alınmış, özellikle Çin’den gelen yolcular taranmaya başlanmıştı. Bu dönemlerde Konya’da Çinli olduğu belirtiler bir turist yüksek ateş ve baş dönmesi şikayetiyle sağlık merkezine başvurmuş, koronavirüs olabileceği endişesiyle gerekli işlemler uygulanmıştı. Ancak Ankara’ya gönderilen numuneler negatif çıkmış, Çinli turistin farklı bir rahatsızlığı olduğu belirlenmişti. Koronavirüs şüphesiyle numune alınan ilk hasta Konya’da ortaya çıkmış, bu durum Konya’da tedirginliğe neden olmuştu.

TEK ELDEN YÖNETİLİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemler arasında koronavirüsle ilgili oluşturulan bilim kurulu da yer alıyor. Yaşanan gelişmeleri takip eden bilim kurulu, virüsün Türkiye’ye sıçramaması veya Türkiye’de vaka görülürse neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yapıyor. Ayrıca Türkiye genelinde koronavirüs şüphesiyle sağlık kuruluşlarına gelen hastalardan alınan numuneler de yapılan çalışmalar kapsamında Ankara’ya gönderiliyor. Konya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs testi yapılabileceği bilgisine ulaşılırken, virüsle alakalı bilgilerin tek elden toplanması ve yönetilmesi için tüm şehirlerdeki tetkikler Ankara’ya gönderiliyor.

İLLER BAZINDA ÇALIŞMA VAR

Koronavirüsle alakalı önlemler alınırken, virüsün Türkiye’ye girmesiyle alınabilecek tedbirler noktasında da planlamalar yapılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde virüsün daha kısa sürede tespit edilebildiği bir kit yapıldığını bu kitin ihracatının da mümkün olabileceğini söylemişti. Koronavirüs tetkiklerinin tüm şehirlerde kısa süre içerisinde yapılabilmesiyle ilgili bu kitlerden tüm şehirlere de gönderilebileceği gelen bilgiler arasında.

SON RAKAMLAR

Çin'de Kovid-19 olarak kodlanan koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 594'e ulaştı. Dünya genelinde birçok ülkede görülen virüs tespitiyle ilgili son rakamlar şöyle: Japonya 838, Güney Kore 763, İtalya 152, Singapur 89, İran 47, ABD 35, Tayland 35, Avustralya 23, Malezya 22, Vietnam 16, Almanya 16, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Fransa 12, Kanada 10, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İspanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, İsrail 1, Bahreyn 1, Kuveyt 3.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim