Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi tüm hızıyla sürüyor. Eğitime verilen ara, spor müsabakaları için yapılan düzenlemeler, kimi sektörlerde yapılan çalışma saati düzenlemeleri gibi birçok uygulama hayata geçti, geçmeye de devam ediyor. Alınan önlemlerden biri de düğün salonlarının geçici bir süreliğine kapatılması. Salonların kapatılmasıyla birçok düğün iptal olmuş ya da ertelenmiş durumda. Bu durum evlenecek çiftleri de düğün salonu sahiplerini de olumsuz etkilemiş durumda. Sektör temsilcileri sektörlerinin243 alt kalemle doğrudan ilişkili olduklarını ve bu kararın çok ciddi yansımaları olabileceğini söylüyor. Öte yandan Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri aldıkları önlemler doğrultusunda nikah işlemlerini az sayıdaki kişinin katılımıyla devam ettiriyor

İPTALLER SÖZ KONUSU

Atiker Deluxe Toplantı ve Düğün Merkezi Genel Müdürü Tayyar Sami Atiker, koronavirüs önlemleri kapsamında işletmelerinde alınan karar ile ara verdiklerini söyledi. Düğünlerin ertelenmesi ile birlikte iptallerin de söz konusu olduğunu belirten Atiker, şunları kaydetti, “14- 15 Mart tarihlerinde salonumuzda rezervasyonu yapılan düğünlerimizi gerçekleştirdik. 16 Mart itibariyle İçişleri Bakanlığı genelgesinin çıkarılması ve Sağlık Bakanlığı tarafından Nisan ayı sonuna kadar toplu etkinliklerin ertelenmesinin ardından işletmemizde düğün organizasyonlarına ara verdik. Nisan ayı gerçekleştireceğimiz organizasyonlarımızı Mayıs ayı sonuna erteledik. 60’a yakın programımızdan yüzde 10’luk bir kaybımız söz konusu oldu. Erteleme sebebiyle iptaller de söz konusu oldu. Nisan sonu biz düğün salonu işletmecilerin kaderini belirleyecek. İptallerin yanı sıra, programların yapılmama gibi bir durum da var. Düğün yapacak aileler ve çiftler koronavirüs sebebiyle toplu organizasyonlardan kaçınacaklar. Hayat normalleşmeden organizasyonlar yapılmaz. İptaller ve ertelemeler ekonomik anlamda da bizleri zorluyor. Şu anda düğünlerin akıbeti belli değil. Mart-Nisan ayında gerçekleşecek düğünler Ramazan Bayramı sonrasına ertelendi. Vatandaşlardan virüsün yayılma hızını önlemek adına evde kalmalarını ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını istiyoruz. Hayatın normale dönmesi için kurallara mutlaka uyalım. Hayatın normale dönemsi ile birlikte sadece biz düğün salonu işletmecileri değil, ekonomimizi ilgilendiren tüm sektörlerde hareketlenecek. Umudumuzu kaybetmiş değiliz. Binlerce kişi yine biraraya gelecek, hayat kaldığı yerden devam edecek.”

2020 YILI DÜĞÜN SEKTÖRÜ İÇİN BİR KAYIP YIL OLDU

Mart ve Nisan ayında yapılması planlanan düğünlerin ertelenmesi, iptallerin olması ve düğünlerdeki belirsizlik nedeniyle 2020 yılının düğün sektörü için kayıp bir yıl olduğuna dikkat çeken Mavera Kır Düğün Bahçesi ve Düğün Merkezi İşletme Sahibi Kazim İnal da, “Mart ve Nisan ayında almış olduğumuz organizasyonların yüzde 60’lık dilimi iptal oldu. Yüzde 40’na da tarih bulunabilirse veya tarih düğün yapacak çiftlere uygun olursa Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarına tehir oldu. Koronavirüsün düğün sektörüne ciddi bir zararı oldu. Çiftlerin birçoğunun hayaliydi düğün yapmak ancak koronavirüs sebebiyle başla bir tarih de bulamadılar ve sadece nikah yapmak zorunda kaldılar. İşletmeler olarak maddi anlamda kayıplarımız var. Koronavirüs sebebiyle 2020 yılı düğün sektörü için bir kayıp yıl oldu. İşletmeler olarak kira desteği konusunda hükümetimizden bir destek bekliyoruz. Düğün salonu işletmecileri olarak umutlarımızı kaybetmiş değiliz. Koronavirüsün etkisini yitirmesi ile birlikte düğün sektöründe hareketliliğin kaldığı yerden devam edeceğini umut ediyoruz ve umutla bekliyoruz. Vatandaşlarımızın gereken duyarlılığı göstererek evde kalmalarını istiyoruz” diye konuştu.

BELEDİYELER NİKAH KIYMAYA DEVAM EDİYOR

Öte yandan düğün tarihlerini belirleyen çiftler ise hayallerine koronavirüs engel oldu. Düğün yapamayan çiftler, nikah kıyarak evlilik yapmak zorunda kalıyor. Bu kapsamda evlenecek çiftler Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin evlendirme memurluklarında nikâhları iki şahit eşliğinde gerçekleştiriyor. Belediyeler de çiftlerin ve şahitlerin sağlıklarını koruma adına bir takım önlemler aldı. Bu kapsamda daha önce 10 dakika ara ile kıyılan nikahlar, alınan tedbirler kapsamında 30 dakika ara ile kıyılıyor. Nikah kıyılan ortamlar ise dezenfekte ediliyor. Nikahlarda sosyal mesafe kuralına ise dikkat ediliyor. Selçuklu Belediyesinde haftalık 35-40 nikah gerçekleşiyor. Nikahlar bir saat arayla gerçekleştirilirken, nikahlar 2 şahit huzurunda yapılıyor. Yeni nikah talebinde bulunanlara isteğe bağlı olarak Haziran, Temmuz ve sonrası için gün veriliyor. Meram Belediyesi Evlendirme Memurluğuna Mart ve Nisan ayında düğün salonlarında yapılması gereken 17 nikah ertelendi. Yine Meram Belediyesi Evlendirme Memurluğuna yapılan nikah başvuru işlemleri 2 şahit huzurunda gerçekleşiyor. Karatay Belediyesi Evlendirme Memurluğu tarafından 15 Mart’tan bu yana 79 nikah kıyıldı, 38 nikah bekletiliyor. Yine Karatay Belediyesi Evlendirme Memurluğunda 2 şahit ile nikahlar kıyılmaya devam ediyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim