Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı koronavirüs gölgesinde kutladı. Bundan dolayı bu yıl bayram namazları koronavirüs salgınının gölgesinde çeşitli kısıtlamalarla virüs tedbirlerine uyularak kılındı.

İslam alemi Kurban Bayramı’na kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, bir yandan da bayramı salgının gölgesinde geçirmenin burukluğunu yaşadı. Pandemi, asırlardır uygulanan aile büyüklerini ziyaret etme ve el öpme, misafir karşılama ve ikramda bulunma, bayramlık kıyafet giyinme, çocuklara şeker ve harçlık verme gibi birçok geleneği Kurban Bayramı’nda sekteye uğrattı. Aile büyüklerinin evlerinde toplanıldığı, hem göze hem mideye hitap eden, özenle hazırlanan büyük sofralarda 7'den 70'e tüm aile bireylerinin bir arada yemek yiyip, sevincini paylaştığı Kurban Bayramı, bu yıl buruk geçti.

BAYRAM AİLE ARASINDA YAŞANDI

Koronavirüs gölgesinde yaşanan Kurban Bayramı’nda tedbirler kapsamında bayramlaşmalar ancak aileler arasında yaşanabildi. Anne ve babalar ile varsa çocuklar veya evde yaşayan diğer bireyler bayramlaşarak, bayram havası oluşturmaya çalıştı. Ancak koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyaretler gerçekleşmediği için, istenilen bayram havası oluşturulamadı. Bu nedenle bayram buruk yaşandı.

TEKNOLOJİYLE BAYRAMLAŞMA

Koronavirüsle birlikte tüm dünyada yeni iletişim araçları devreye alınmıştı. Özellikle sosyal mesafeyi korumak adına ticari toplantılar veya ailevi görüşmeler telekonferans yöntemiyle yapılmaya başlanmıştı. Kurban Bayramı’nda da bu yöntem sıkça kullanılmasıyla dikkat çekti. Koronavirüs nedeniyle bayram ziyaretlerini yapamayan vatandaşlar, telekonferans yöntemini devreye soktu. Birçok vatandaş büyüklerinin veya diğer tanıdıklarının bayramlarını telekonferans yöntemiyle kutladı. Bu bayram da gidilip el öpülemese de, bu yöntem sayesinde gönüller alınmaya, bayram geleneği yaşatılmaya çalışıldı. Vatandaşlar bayram ziyaretleri yapamadığı için çocuklara harçlıklar elden verilemedi. Geleneğin sürmesini isteyen vatandaşlar harçlıkları internet bankacılığı yoluyla göndermeyi tercih etti.

KURBANLAR KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ GÖLGESİNDE KESİLDİ

Pandemi süreci boyunca alınan tedbirleri eksiksiz olarak kesim yerlerinde de uygulandı. Kurban kesim alanlarında ve çiftliklerde sosyal mesafe ve tüm hijyen kurallarına uyarak, kurban ibadetlerini gerçekleştirmeleri için tüm önlemler alındı. Kurban kesim yerlerinde vatandaşların kullanması amacıyla dezenfektanlar yerleştirildi. Maskesiz kurban sahipleri kesim yerlerine alınmadı. Kurban kesim yerlerinde vatandaşlara uyarıcı yazılar asıldı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim