Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde, onaylı kurumlarca kişinin bedensel ve psikolojik durumunun sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını tespit etmek amacıyla psikolog ve simülatör eşliğinde 1 saat süren test sonucunda alınabilen psikoteknik raporunun bütün sürücüler için zorunlu olması isteniyor. Alınan psikoteknik raporları 5 yıl boyunca geçerli olabiliyor ancak psikologlar denetimlerin azlığından rahatsız. Cadde Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi Psikologu Süheyla Verim trafik ekipleri tarafından psikoteknik raporu denetimlerinin artması halinde Konya’nın stresli trafiğinin rahatlayacağını vurguladı.

Verim; “ Raporların alınması ehliyet almadan önce gerçekleşirse kaza yapma riskini taşıyan bireyleri elemiş oluruz. Bazı kişiler ‘belgeyi alalı 8 yıl oldu kimse sormuyor’ diyor. Trafik ekipleri bunun denetimini yapmış olsa Konya’da ki stresli trafiğinde önüne geçilebilir” dedi. 

PSİKO-TEKNİK BELGESİ YOLCU TAŞIYAN, YÜK TAŞIYAN VE PAZARLAMA SÜRÜCÜLERİ İÇİN ZORUNLU!

Cadde Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi Psikolog Süheyla Verim 1 saatlik testin ardından yeterli olan sürücülerin psiko-teknik belgesini alabildiklerini belirterek, raporların 5 yıl geçerli olduğunu dile getirdi. Yolcu, yük taşıyan ve pazarlama araç sürücüleri için belgenin zorunlu olduğunu vurgulayan Verim; “Psiko-teknik, yolcu ve yük taşıyan sürücülerin, ticari araç sürücülerinin alması gereken sağlık raporudur. 1 saatlik testin sonucunda yeterli oldukları takdirde bu raporu alarak trafiğe çıkabiliyorlar. İlerleyen zamanlarda belki bütün ehliyet alanlara zorunlu hale getirilebilir ama belgeyi şuanda herkes almıyor. Belge şirketlerin araçlarını kullanan pazarlamacılar için de zorunlu hale geldi. Biz ruhsatımızı sağlık bakanlığından alıyoruz. Bu yetki ile de burada testleri yapabiliyoruz. Sürücüler raporları 5 yıl yanlarında bulundurabiliyorlar. 5 yıl geçtikten sonra raporların yenilenmesi gerekiyor. Test cihazlarında sürücülerimiz dinliyor, anlıyor ve yorumluyor.” diye konuştu. 

DENETİMLER ARTARSA KONYA’NIN STRESLİ TRAFİĞİ RAHATLAR!

Konya trafiğinde birçok sabırsız ve stresli sürücülerin olduğunu vurgulayan Psikolog Süheyla Verim, bireylerin ehliyet almadan önce kesinlikle psiko-teknik belgelerini almalarını söyledi.

Ayrıca trafik ekiplerinin de belge ile ilgili denetimleri artırması gerektiğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti;  “Konya trafiğinin sabırsız olmasının birçok nedeni olabilir. Psiko-teknik ile bunun önüne yüzde 100 geçemeyiz. Yüzde 100 geçebilmemiz için şöyle bir uygulama olması gerekiyor; Birey ehliyet almadan önce psiko-tekniğe gelmelidir. Biz bireylerde yetersizlik görürsek raporu yetersiz şeklinde veriyoruz. Bunlar ehliyet almadan önce gerçekleşirse kaza yapma riskini taşıyan bireyleri elemiş oluruz. Yetersizlik görüldüğü takdirde 6 ay sonra tekrardan teste girebiliyorlar. Öncelikle polislerin bu denetimleri artırması gerekmektedir. Bazı kişiler ‘belgeyi alalı 8 yıl oldu kimse sormuyor’ diyor. Polisler bunun denetimini yapmış olsa Konya’da ki stresli trafiğinde önüne geçilebilir.” 

KONYA’DA İLLEGAL YOLLARLA RAPOR VEREN YERLER BULUNUYOR

Konya’da illegal yollarla rapor veren yerlerinde bulunduğunu ifade eden Verim, sürücülerin böyle yerlerden rapor almaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu işletmelerin ticari kaygı güderek faaliyet verdiklerini de söyleyen Verim; “Konya’da birçok illegal yollarla rapor veren yer bulunuyor. Psikologlar çalıştırmadan 15 dakikalık kısa bir süre içerisinde rapor verebiliyorlar.  Vatandaşlar sadece 120 TL vererek psikolog onaylı belgemizi alabiliyorlar. Bazı yerlerin daha aşağı fiyatlara test yapmadan belge vermesi de bizleri mağdur ediyor.  Testlerde ve raporların üzerlerinde sürücülerin 3 ayrı resimleri bulunuyor. Bazı sürücüler ücretini fazla verelim teste girmeden alalım şeklinde rapor istiyorlar. Konya’da ki üniversitelerde psikoloji bölümü olmadığı için psiko-teknik merkezlerinin psikolog eksiği bulunuyor. Şuanda Konya’da 6 adet psiko-teknik yerleri var. İçlerinde birkaç tanesi sadece ticari kaygı güderek işlerini yürütmeye çalışıyor” dedi. 

PANİK ATAK RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR TRAFİĞE ÇIKMAMALIDIR

İnsanların genelinde panik atak rahatsızlığının bulunduğunu ifade eden Verim cümlelerini şu şekilde aktardı: “Panik atak rahatsızlığı sürücülerin düzensiz araç kullanmasına neden oluyor. Panik atak rahatsızlığı kadınlarda daha çok rastlanıyor. Panik atak rahatsızlığı olan sürücüler kaza anında yeterli tepkiyi veremediği için kaza 3 olacaksa 5 oluyor. Bu yüzden panik hastası bireyin kesinlikle trafiğe çıkmaması gerekiyor. Tabi ki de bu bireylerde trafiği çıkacak ama tedavilerini gördükten sonra çıkabilir. Kaza yaptıktan sonra tramvatik bir şey yaşanıyorsa eğer psikologlara gidilerek tedavi alınabilir. Alkolden dolayı ehliyetini kaptıranlar da tek kaptırmada psiko-tekniğe gelmek durumundalar. ” 

PSİKO-TEKNİK KONUSUNDA DENEYİMLİYİZ VE KENDİMİZE GÜVENİYORUZ

Cadde Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi Kurum Müdürü Burak Azyoksul ise, “Cadde Psiko-teknik merkezi 3 ay önce kuruldu.

Bu konuda deneyimliyiz ve kendimize güveniyoruz. Genç ve dinamik ekibimizle müşterilerimize gerekli faydayı sağladığımızı düşünüyoruz. Elbette bir ticari kaygımız var ama biz bunu etik yollarla ilerletiyoruz” diyerek mağduriyetlerini ise şu şekilde aktardı; “Bizim mağduriyetimiz emniyet tarafından denetimlerin çok az yapılmasıdır. Bazı sürücüler denetime çok giriyor bazı sürücüler ise 5 yıl boyunca girmiyor. Birde sadece ticari kaygı güderek test yapmadan kart veren kuruluşlar var. Kişiler ‘bizleri teste almadan kartı hemen ver’ talebinde bulunuyorlar. Bunlar bizi çok mağdur etmektedir. Bilinçlendirme yapılmıyor. Bizlere ceza yiyen vatandaşlar geliyor çünkü gelmek zorunda kalıyorlar. Denetimlerin sürekli hale getirilmesi Konya trafiği açısından çok iyi olacak”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim