Türkiye tarımsal üretim değerinde birinci şehir olan Konya çok sayıda tarım ürününde de lider il konumunda bulunan ve Türkiye'nin tahıl ambarı Konya’da örnek bir çalışamaya imza atıldı. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü tarafından "Konya Ekmek İsraf Haritasının Çıkarılması" adlı akademik çalışma hayata geçirildi. Araştırma sonucunda çıkacak sonuçlar gerekli alanlara iletilecek.

‘İSRAF EDİLEN KONYA ÇİFÇİSİNİN EMEĞİ’

Yapılan araştırma hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Mustafa Tek, “Konya’nın ekmek israf haritasının çıkarılması fikri Konya’nın Tahıl Ambarı olması sebebi ile ortaya çıktı. İsraf edilen ekmek Konya çiftçisinin emeği.  Dolayısıyla Konya’da yaşayan vatandaşların hem ekmek tüketen, hem de ekmek üreten vatandaşların bu konu ile ilgili bilinçlendiği takdirde Konya ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz için böyle bir projeyi hayata gerçekleştirmek istedik. Projemizi Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğüne sunduk. Oradan da destek aldık. Projemizi bu şekilde akademik olarak yürütüyoruz. Projemiz sonuçlandığında araştırmamız ile ilgili hem bir rapor hazırlayacağız, hem de çeşitli akademik dergilerde buna ilişkin makaleleri yer aldığı makaleler yayınlamak istiyoruz. Sahada vatandaşlarımız konu ile ilgili oldukça duyarlı.  Böyle bir çalışma içerisinde yer aldıkları için mutlu oluyorlar. Bu konuda bir problemin olduğunu herkes kabul ediyor ve bunun çözümü içinde yer aldığı için bizlere teşekkür ediyorlar. Projeyi akademik olarak 4 kişi yürütüyor. Projemizi Prof. Dr. Mehmet Okan Taşar, Mustafa Tek, Ayşen Edirneligil, Tuğçe Sancı tarafından yürütülüyor. Bu proje ile farkındalık sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

EKMEK İSRAFI ÇÖZÜMÜNDE KONYA ÖNCÜ OLACAK

Asarda Araştırma ve Danışmanlık Şirket Sahibi, Sosyolog Ersin Öztürk de proje hakkında, “Yaptığımız araştırma ile Konya’nın ekmek israf haritasını çıkararak, ekmek üretiminden, evlerde, restoranlarda, kamu kurumlarında  ve yurtlardaki ekmek üretimine kadar  ekmek tüketim alışkanlıklarını ölçüp. Üretici ve tüketici gözü ile ekmek israf haritasını göz önüne çıkarmak.  Bu ekmek israfının önüne geçebilmek amacıyla ekmeğin üretim gramajından başlayarak, nasıl bir ekmek politikası izlenmeli bununla ilgili strateji geliştirmek için yapılan bir çalışma. Anket çalışması 15 Ocak’ta başladı ve Şubat sonu itibariyle sona erecek. Anket esnasında anket yapmış olduğumuz vatandaşlarımıza farkındalık adına hediyelerde de veriyoruz. Vatandaşlarımızda bu konu ile ilgili bir hassasiyet var. Bizler bu hassasiyeti eğleme dönüştürmek istiyoruz. Anket çalışması şirketimizin internet sitesinden ulaşılabiliyor. Bu araştırma Konya’dan öncü olarak yayılacağı kanaatindeyim” bilgilerini verdi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim