Tüm Türkiye genelinde düzenlenen, 2023 noktada 11 milyon fidanın toprakla buluşturulduğu “Geleceğe Nefes Kampanyası” kapsamında Konya’da 28 ağaç türünde, 423 noktada, tahmini 48 bin 675 kişinin katılımı ile 531 bin 353 adet fidan dikilerek Türkiye’de örnek bir katılım ile kampanyaya destek verildi. Kampanya kapsamındaki fidan dikim törenlerinden biri de Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de düzenlenen tören oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla, OSB’de gerçekleştirilen törende 1111 fidan toprakla buluşturularak cansuyu verildi.  

HER BİR FİDAN BİR NEFES

Fidan dikim programında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Geleceğe Nefes Kampanyası kapsamında tüm Türkiye’de 11 milyon fidan dikiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Kampanya kapsamında Konya’da da 531 bin bin 353 fidanın toprakla buluşturulacağını belirten Bakan Varank, “Bugün toprakla buluşturacağımız her bir fidan gelecekte tüm canlılar için bir nefes olacak, yarınlarımız için bıraktığımız en değerli miraslardan biri olacak. Bu önemli etkinliğe Hz. Mevlana gibi dünyaya ışık olmuş büyük bir ismin memleketinden katılmamız ayrıca anlamlı. Bu ülke için, milletimiz için hep en iyisini yapmayı hedefledik. Bunun için gayret gösterdik. Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e ülkemizin her yerine hizmet götürürken milletimizin refahını önceledik. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan sanayiye her alanda gelişen ülkemizi çevre anlamında da ihmal etmedik. Türkiye’deki orman varlığını bakım, rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmalarıyla her geçen gün artırdık. 1999 yılında 20.8 milyon hektar olan orman varlığımız 2018 yılında 22.6 milyon hektara ulaştı. Son 20 yılda dünya genelinde orman varlıklarını artıran birkaç ülkeden biriyiz” dedi.

BU KAMPANYA EN GÜZEL CEVAP

AK Parti hükümetinin, bu denli çevre hassasiyeti içerisindeyken bazı siyasi oluşumlar tarafından sürekli eleştirildiğini hatırlatan Bakan Varank, bu konudaki düşüncelerini sıraladı. “Biz böyle bir yeşil seferberlik içindeyken kendilerine sözüm ona çevreci diyenlerin hükümetimize, devletimize saldırılarını hep birlikte gördük” diyen Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü, “Gezi Parkı olayında birkaç ağaç için sokağa çıkık, sokak olayları çıkartıp ülkemizi dünyaya şikayet etmeye çalışanların artan orman varlığıyla ilgili tek bir sözünü duyamazsınız. Maalesef her konuda olduğu gibi çevre hassasiyeti de yapay olan bir siyasi anlayışla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bugünkü seferberliğimiz bu siyasi anlayışa en güzel cevap olacak.”

ÇEVRECİ PROJELER GELİŞTİRİLİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Geleceğe Nefes Kampanyası”na destek veren ilk kurumlardan biri olduğunu vurgulayan Bakan Varank, bakanlık olarak çevreci projeler ürettiklerinin bilgisini verdi. Konuyla ilgili örnekler veren Bakan Varank, “Tarım Bakanımızla yaptığımız istişare sonucu hemen Türkiye genelindeki OSB’lere ve Sanayi sitelerine talimat verip bu kampanyaya katılmalarını istedim. Bugün 164 OSB ve 4 sanayi sitesinde yaklaşık 250 bin fidanın toprakla buluşturulması sözünü aldık. Şuan içinde bulunduğumuz Konya OSB’de 1111 fidanı toprakla buluşturuyoruz. Ben hassasiyet gösterip bu kampanyaya destek veren OSB’lere şükranlarımızı sunuyorum. OSB’lerimizin kuruluş mantığında çevre hassasiyeti var. OSB’ler tarıma elverişsiz alanlarda tüm bakanlıkların görüşleri alınarak yapılan yapılardır. OSB’ler sayesinde plansız sanayileşmenin getirdiği çevresel riskler minimuma getirilir. Sanayinin teknolojik dönüşümü kadar çevresel dönüşümünü de önemsiyoruz” diye konuştu.

KONYA’DA 70 YILDA 180 MİLYON AĞAÇ DİKİLDİ

Programda konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, Konya’nın Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ili olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda, Konya’nın orman varlığının yüzde 12 civarında olduğunun bilgisini veren Vali Toprak, şunları kaydetti, “Konya’daki orman varlığımızı Türkiye’ye oranladığımızda yaklaşık yüzde 3’lük bir oran. Konya’nın doğu kısmı kıraç, düz olduğu için sanki hiç ormanı yok gibi canlanabiliyor. Fakat ben buradan ilan ediyorum ki Konya gerçekten dağlarıyla, zirveleriyle, yeşiliyle, ormanıyla, gölleriyle özel bir bölge. 1946’dan beri ağaçlandırma devam ediyor. Bu süre içinde 180 milyon ağacın dikildiğini görüyoruz. Tabi son 15 yılda bu ivme kazanmış durumda. Dünyada ağaç varlığının arttığı birkaç ülke var bunlardan biri de Türkiye. Son 20 yılda 4 milyar ağaç dikilmiş bu çok güzel bir oran. Bizim kültürümüzde, dinimizde de ağaç dikiminin önemli bir yeri vardır. Bunu da unutmamamız gerekiyor. Konya’da ağaçlandırmanın yanısıra ağaç kıyımını önleyici çalışmalara da ağırlık vermekte. 3-4 gün önce Karatay Belediyesi’nce yapılan güneş panelinin açılışını yaptık. Bu paneller sayesinde 88 bin ağacın kurtulması demek. Bir taraftan ağaç dikerken bir taraftan kıyımı engellemeye çalışıyoruz. Yine Sıfır Atık Projesi ile yüzbinlerce ağacın kıyımını önlemek için önemli bir proje. İnşallah yeşil bir Konya için emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz.”

ÇEVREYE SÖZDE DEĞİL ÖZDE SAHİP ÇIKIYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti iktidarının çevreci politikasına vurgu yaptı. Usta, “Biz sadece doğayı, çevreyi sevmekle veya sözle korumakla bahseden bir iktidar değiliz.  Biz bugüne kadar dikilen fidanlarla dünyada en çok fidan diken 3 olan bir ülkeyiz. Bu ülkemizin, AK Parti iktidarının başarmış olduğu, doğaya ve çevreye sözde değil özde sahip çıktığını gösteren en büyük organizasyonlardan biri. Artık bu tarih, Milli ağaçlandırma Günü olarak kutlanacak ve fidan dikimine devam edilecek. Temennimiz bu fidanların dikimiyle kalınmayıp, korunması, geleceğe aktarılması ve gençlerimizin çocuklarımızın bu bilinçle yetiştirilmesini sağlamaktır. Havası çok daha temiz bir geleceği hedefliyoruz” dedi.

EN YEŞİL OSB’LERDEN BİRİYİZ

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de, Konya Sanayi Bölgesi’nin çevreci yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Konya OSB olarak kampanyaya güçlü bir destek verdiklerinin altını çizen Kütükcü, şunları söyledi, “Bu şehrin girişimcileri, çalışan kardeşlerimizle birlikte Konya’yı net bir sanayi şehri haline getirdiler. Şuanda birçok sektörde iddialı firmalarımız var. 200’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Burası 23 milyon metrekare ile Türkiye’nin 3. Büyük organize sanayi bölgesi. Ayrıca Konya OSB, sanayi üretimine de çevreye de sahip çıkan bir OSB. Tamamen tarıma elverişsiz bir arazi üzerine kurulmuş ve bu minvalde genişlemekte olan bir sanayi bölgesi. Yine yeşille öne çıkan bir OSB olarak ön plana çıkıyoruz. Öyle ki çevre yönetim sistemi ile çevre kirliliğinin en aza indirildiği OSB, 1 milyon metrekare yeşil alanı ile Türkiye’nin en yeşil OSB’lerinden biri. Bölge genelinde 60 binin üzerinde ağaç, 950 bin çalı ve 130 bin metrekare çim alanına sahibiz. Biz yeşilimizi kendi fidanlık alanımızda üretiyor, bölgemizi kendi yetiştirdiğimiz fidanlarla yeşillendiriyoruz. Bu minvalde bölgemizde son 4 yılda 14 farklı türde 250 binin üzerinde çalı üretimi gerçekleştirildi. Son 10 ayda ise 1000 ağaç 55 bin çalı dikimi gerçekleştirdik. Çevre dostu bir OSB olmak için bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Malumunuz bugün 81 ilde 11 milyon fidan dikerek dünya rekorunu elde edeceğiz. Bizim de dikeceğimiz bu fidanlık alanın toplam büyüklüğü 45 bin metrekare. Halihazırda bin 500 fidanımız zaten dikilmişti. Birazdan 12 bin metrekaresini daha 1111 fidanla buluşturacağız. Bu 45 bin metrekare alanın tamamını ağaçlandırdığımız zaman burada 4 bin 500 ağacımız olacak. Ülkemizi daha yeşil daha yaşanabilir kılmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

KONYA 531 BİN 353 FİDAN DİKİLDİ

Orman Bölge Müdürü Cafer Bal ise yaptığı konuşmada, Konya’nın kampanyaya verdiği desteği rakamlarla açıkladı. Yapılan kampanya ile Türkiye’nin yeşile ve çevreye olan hassasiyetinin tüm dünyaya duyurulmasının amaçlandığını belirten Bal, “Konya’da 28 ağaç türünde 423 lokasyonda, tahmini 48 bin 675 kişinin katılımı ile 531 bin 353 adet fidan dikildi. Bu etkinliğe desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A 3 MİLYON FİDAN SÖZÜ

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve protokol üyeleri aynı anda Ankara’da kampanyanın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a telekonferans yoluyla bağlanarak Erdoğan’a bilgi verildi. Bakan Konya’nın kampanyaya büyük bir destek verdiğini vurgulayan Bakan Varank, Konya’nın yılsonuna kadar 3 milyon fidan dikim sözü verdiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardı. “Konya’ya da bu yakışırdı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Konya’nın kampanyaya verdiği desteğe teşekkür etti. Fidan dikim töreni Bakan Varank’la çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi. Programa Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Konya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, KSO Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve protokolün diğer ilgilileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim