Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Yenigün Gazetesi ekibini Şefikcan Kafem’de ağırladı.  Başkan Altay Konya Projeleri hakkında son gelişmeleri Yenigün’e anlattı.  Başkan Altay, Konya’ya yapılacak raylı sistem ve metro yatırımları ile Konya’nın önemli bir ulaşım hattına kavuşacağına dikkat çekti. Başkan Uğur İbrahim Altay’a Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Koyuncu da eşlik etti.

‘KONYA İNANILMAZ BİR RAYLI SİSTEM HATTINA KAVUŞACAK’

Banliyö Raylı Sistem hattı hakkında bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Banliyö Projesinin başlamış olması bizleri rahatlatıyor. İlk kez havaalanı, Otogar ve YHT Garı’nı birbirine bağlamış olacağız. Konya Banliyösü de Metro kadar bu şehir için oldukça önemli.. Bir taraftan da Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’ndan  Yeni Otogar’a kadar bir raylı sistem yapabilir miyiz? diye bunun üzerinde çalışıyoruz. Biraz, bu projenin netleşmesini bekliyoruz.  Otogar’dan inince hem yeni hatta ulaşabilelim hem de Banliyö hattına ulaşabilelim. Novada’nın bulunduğu yerde teknik bir sorun var. Otogar’ın bulunduğu yerde iki tramvay kesişiyor.  Mevcut yoğunluk çok fazla. Ankara Yolu Aksaray Kavşağı’nda bir teknik problem ile karşılaştık. Onu aşmaya çalışıyoruz. Orada hem hızlı tren hattı var  hem üstgeçit var. İkisini aynı anda geçmemiz gerekiyor. Onun için bu teknik konu halledilmeden bir şey yapmayı planlamıyoruz.  Bu hattı yapabilirsek Banliyö ile mevcut hattı birbirine bağlamış olacağız.” şeklinde konuştu.



 

KONYA’YA YENİ YÜK GETİRMEYECEĞİZ

Ulaşım konusu için çok ciddi projeler geliştirdiklerini anlatan Başkan Altay bir taraftan da yeni tramvaylar alarak Konya’ya bir yük yüklemek istemediklerini belirterek, “Barış Caddesi tramvayı için 22 adet araç almamız gerekiyor.  22 aracın maliyeti 48 milyon Euro.  Arkadaşlarımıza ‘İller Bankası görüşmesinden bunu çıkaralım. Burası için harcanacak para yerine eski tramvaylarını kullanalım’ dedim.  Ekip arkadaşlarım ‘yeni tramvay almamız gerektiğini’ ifade etti. Ben onun yerine ‘tramvayları boyayalım, güzelleştirelim, gerekirse klima da takarız’ diye ifade ettim.  ‘Konya’yı borçlandırmayalım’ dedim.  Bütün bunları hallettiğimiz anda Konya  inanılmaz bir raylı sistem hattına kavuşacak” dedi

‘ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞIM ÇÖZÜLECEK’

Konya Şehir Hastanesi’ne ulaşım konusunu çözeceklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, “İki tramvay projesi için çalışma yürütüyoruz. Mevcut tramvayın Şehir Hastanesi’ne ulaştırılması. İkincisi de Fırat Caddesi’nden başlayarak Beyhekim Hastanesi,  Barış Caddesi sonrasında da Fatih Endüstri Meslek Lisesi’nin oraya gelen bir hat. Şu anda bu iki hat için krediler onaylanmak üzere.  5 yıl ödemesiz, 25 yıl vadeli. Dünya Bankası kredisi kullanmak için çalışıyoruz. Şu anda Adliye’nin çıkışında bir trafik ışığı var. Biz onu Kanal Caddesi’ne alarak hemzemin geçitiyle çözelim diye düşünüyorduk.  Buraya yetiştirebilirsek bir alt geçit yaparak, tekrar burası için uğraşmamayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MEVLANA CADDESİ’NDE YÜRÜYÜŞ AKSI OLUŞACAK’

Eski Garaj’ın taşınması ve Mevlana Caddesi ile ilgili projelerden de bahseden Altay, “Eski Garajı da Şehir Hastanesi’nin oraya götürmeyi planlıyoruz. Orada 400 bin metrekare mülkiyet Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Onun bir kısmını konut ve ticari alana çevirdik. Önümüzdeki ay bu alanın bir kısmını satışa çıkaracağız. Eski Garaj’ı tamamen taşımayı düşünüyoruz.  Böylece Şehir Hastanesi son durak olmuş olacak.  7 Aralık’ta Turizm Bakanımız Konya’ya geldiğinde Konya projelerini kendisine takdim etmiştim. Şeb-i Arus törenlerine Sayın Bakanımız Konya’ya tekrar geldiğinde bizleri bakanlığa davet ederek ‘Konya Projelerini konuşalım’ dedi. Biz de bakanlıkta Konya projelerini Sayın Bakanımıza anlattık. Bakanımız önümüzdeki hafta Konya’ya tekrar gelecek Konya’nın turizmimden daha fazla pay alması için.  Mevlana Caddesi’nde taşıt trafiği tek şeride indirmek gibi projemiz var.  Kaldırımları her iki taraftan genişletmek için teknik olarak çalışıyoruz. Mevlana Caddesi’nde bir yürüyüş yolu yapmayı istiyoruz. Hz Mevlana’nın türbesinden çıkarak Mevlana Meydanı’ndan kesintisiz Alâeddin Caddesi’ne gelen bir yürüyüş yolu yapmak istiyoruz.  Oradan Şems’e giden, Şems’den belediye binası olarak kullanacağımız binaya kadar, oradan da Payitaht Müzesi’ne çıkan yürüyüş aksı. Oradan da Alâeddin Caddesi’nde Şubat sonu itibariyle işyeri cephelerini düzenlemeye başlıyoruz.  İller Bankası’ndan 10 Milyon Tl’lik hibe desteği çıktı. İnce Minare ve Kültür Park arasında cephe düzenleme çalışmasına başlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Şubat ayının başında Konya’ya gelerek Konya projelerini anlatacak. Mevlana Caddesi’nde toplu ulaşımı kaldırmak istiyoruz. Hem otobüsleri hem de minibüsleri Mevlana Caddesi’nden kaldırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Otogarın taşınması ile ilgili bilgi veren Altay, “Banliyö projesinin başlamış olması bizleri rahatlatıyor. İlk kez havaalanı, Otogar ve Gar’ı birbirine bağlamış olacağız. Banliyö’nün önemi Metro kadar bu şehir için oldukça önemi yüksek. Bir taratandan da Stadyum’dan  Yeni Otogar’a kadar bir raylı sistem yapabilirmiyiz diye bunun üzerinde çalışıyoruz. Biraz bu projenin netleşmesini bekliyoruz.  Bu projeyi dikine kadar paylamak istiyoruz. Otogar’dan inince hem yeni hatta ulaşabilin. Hem Banliyö ulaşabilelim. Orada Novada’nın bulunduğu yerde teknik bir sorun var. Otogar’ın bulunduğu yerde iki tramvay keşisiyor.  Mevcut yoğunluk çok fazla. Ankara Yolu Aksaray Kavşağında bir teknik problem ile karşılaştık. Onu aşmaya çalışıyoruz. Orada hem hızlı tren hattı var. Hem üstgeçit var. İkisini aynı anda geçmemiz gerekiyor. Onun için bu teknik konu halledilmeden bir şey yapmayı planlamıyoruz.  Bu hattı yapabilirsek Banliö ile mevcut hattı birbirine bağlamış olacağız” dedi.

‘TRAMVAY KAFE GELİYOR’

Sosyal medyada vatandaşlar tarafından konuşulan ve merak edilen eski tramvaylar konusu hakkında da açıklamalarda bulunan ve Konyalılara tramvay kafe yapılacağını müjdesini veren Altay, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür Park’a bir tramvay kafe çalışması yapıyoruz. Şu anda bu konu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kültür Park’ın içine tramvayın bir setini koyacağız.  Arkadaşlarımıza tramvayın orijinalini bozmamalarını da söyledim” ifadelerini kullandı.

‘KONYA METROSU’NDA 22 İSTASYON YAPILACAK’

Konya Metrosu ile ilgili bilgi de veren Başkan Altay, “Konya Metrosu’nda 22 istasyon yapılacak. Her istasyonun bulunduğu yer, bin 500 metrekare kapatılacak. Sonraki aşamalarda nerede ise caddeleri istasyon yapmak için tamamen kapatacağız. Konya Metrosu’nun tamamı tünel açma ile gerçekleşecek.  Teknoloji en üst noktada kullanılacak.  6 tane son teknoloji tünel açma cihazı gelecek. Metro’yu yüklenici firma da çok hızlı yapmak istiyor. Buna rağmen üç yıl zor bir zaman gözüküyor. Bunun için üç tane temel cadde açıyoruz. Fetih Caddesi içinden Mevlana Kültür Merkezi önünden geçen Celalettin Karatay Caddesi,  onun devamında İsmail Ketenci Caddesi. Bir taraftan da Meram Tıp Fakültesi’nin yeni binasının önünden kanalın hizasından devam eden Kömürcülere oradan da enerji hattının altından Beyhekim Hastanesi’ne kadar Sultan Abdülhamit Caddesi açıyoruz. Abdülhamit Caddesi’nin çalışmasına başladık. Yerinde imalat yapıyoruz. Kömürcülerin bulunduğu yerde küçük bir kamulaştırma sorunumuz var. Onu da tamamlarsak birkaç köprü, bir de kanalı yeni hale getiriyoruz. Caddeleri açtığımızda trafiğin rahatlayacağını düşünüyoruz. Celalettin Karatay ve İsmail Ketenci Caddeleri içinde kamulaştırmaya başladık” ifadelerini kullandı.

YAPTIĞIMIZ İŞ ÇOK BÜYÜK: BÜTÇE BAKANLIKTAN

Eski Sanayi ve Karatay Sanayi dönüşümü hakkında da bilgi veren Altay, “30 Yıllık işi çözdük. Arkasından  bir şey eklemek çok zor. Eski Sanayi’nin yapımı için düşünülen bedel 1 Milyar TL.  Projelerin şehre ekonomik katkısını konuşmak gerek. Metro için 7,5 Milyar TL para harcanacak. Bunun bir kısmı Konya’da kalacak. Eski Sanayi, Karatay Sanayi 1 Milyar TL para harcanacak. Nisan başında temel atmak için TOKİ ile beraber çalışıyoruz. 3 yıl içinde tamamlanacak. O projenin bitmesi lazım.  Sonra diğer etapları gelir. Kunduracılar Kavşağı’ndan başlayacağız. Yeni Gar’ın oradan Yeni Kadın Doğum Hastanesine kadar tüm alanı yıkacağız. Yaptığımız iş Eski Sanayi ve Karatay Sanayi deyince kolay gözüküyor ama  çok büyük bir alan. Nerede ise yüzde 90’a yakın kayıt oldu. Büyük bir başarı. 54 yıl o faiz ile . Altyapı giderlerini bakanlık karşılayacak” dedi.

‘BAŞKANLIK MAKAMI TAŞINACAK’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamının Selçuk Üniversitesi’nin Eski Rektörlük makamına taşınma çalışması hakkında da bilgi veren Altay,  “Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamını Selçuk Üniversitesi eski rektörlük binasına taşıma gibi bir düşüncemiz var. Bu binanın restorasyonu yapılması gerekiyor.  Oradaki yeni binaları yıkacağız.. Orada zemine sıfır spor salonu var. O alanı bına yapabiliriz diye ona karar veremedik. Önce meclis binası yapalım dedik. Daha sonra küçük bir şehir müzesi yaparak, Konya’ya gelenler için orası çok iyi bir alan. Konya’nın eski halini fotoğraflarla yapsak. Yine orayı Dijital Tanıtım Ofisi yaparak gelenleri Konya’yı tanıtmak için oraya mı getirsek? diye düşünüyoruz. Belediye binasını sadece başkanlık makamı ve temsili olarak kullanacağımız için orayı şehir müzesi olarak kullanmak istiyoruz. Belediye makamını ziyarete gelen üst protokole Konya’yı tanıtalım. Hem de halka açık hale getirelim. Vatandaşlarımızın da kullanmasını istiyoruz. Proje çalışması devam ediyor.  O alana taşınmamız 2020 yılının sonunu bulur” şeklinde konuştu.

İHALE 1 ŞUBAT’TA YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Konya'ya yapılacak Millet Bahçesi için dönüşüm çalışmaları için Millet Bahçesi ihalesinin 1 Şubat’ta yapılacağına dikkat çeken Altay, “Eski Stadyum alanı ihalesini 1 Şubat’ta yapacağız. Projeler tamamlandı. TOKİ’ye teslimlerini bugünlerde gerçekleştiriyoruz.  Sadece cami yapacağımız 25 bin metrekarelik alanı ayıracağız.  Ağır Bakım ve cephanelik ile ilgili teknik sorun yaşıyoruz. Maliyetler başlangıçta düşündüğümüz maliyetlerinin üzerinde çıktı. Ağır bakım toplam 640 bin metrekarelik bir alan. Önümüzdeki hafta bakanlığa giderek 150- 200 bin metrekaresini imara açarak bu projeyi devam ettirebiliriz. Yoksa  fabrikanın bedeli 400 milyon çıkıyor. Bu 400 milyon bedeli şehre yüklemek doğru değil. Şu anki hali ile hiç kullanamıyoruz.  4 tane Kozağaç Parkı büyüklüğündeki bir alan şehre kazandırabiliriz. Yoksa tamamını belediye bütçesiyle inşa edeceğiz” dedi.

MEVLANA ÇARŞISI’NI YENİLENECEK

Mevlana Çarşısı çalışmaları hakkında da bilgi veren Altay, “Mevlana Çarşıs’ında sadece anlaşamadığımız iki kişi kaldı. Kalanların tamamı ile protokol imzaladık. Burası için Cumhurbaşkanlığından kentsel riskli alan ilanını bekliyoruz. O gelince iki kişiyle mahkemeye gideceğiz. Kalan tüm esnafla anlaştık. Esnafımıza aynı yerden yüz metrekareye 75 metrekare dükkân veriyoruz. Mevlana Çarşısı’nın olduğu yere 2 katlı bina yapmayı planlıyoruz. Yıkmak gibi bir düşünce yok. Ağustos ayının 30 Ağustos 2020 kadar boşaltmak için anlaştık.  1 Eylül 2020 yılında yıkım çalışmasına başlayacağız. Altın çarşı ile ilgili de çalışma yürütüyoruz. Orada oranlarla ilgili bir sorun var. Orada da önümüzdeki hafta oradaki esnaflarla da görüşeceğiz. Hedefimiz 31 Aralık 2020 yılında da orayı boşaltmak” ifadelerini kullandı.

RAPOR ÇIKINCA KONYA İLE PAYLAŞACAĞIZ

Konya’da geçtiğimiz günlerde yaşanan koku ile ilgili açıklama yapan Altay, “Konya’daki koku ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporu da daha  netleşmedi. Rapor geldiğinde kamuoyu ile paylaşacağız.  Konya’da kanalizasyon eğimleri sıfır ve birbirine çok yakın. Dolayısıyla kanalizasyon içerisinde tortu kalıyor. Yağışsız dönem uzayınca tortu tarafından ters bir koku oluşuyor. Koku logarlardan geliyor. Atıksu arıtmada koku ile ilgili çalışma yapıyoruz. Katı atık konu ile ilgili çalışma yapıyoruz” dedi.

PARSANA CAMİ ETRAFINI RAHATLACAĞIZ

Cenaze namazların kılındığı Parsana Camii ile ilgili proje çalışması yaptıklarını da ifade eden Altay, “Parsana Camii ile petrol ile arasında bulunan binanın kamulaştırmasında 1 daire kalmıştı. Yan taraftaki bulunan iş makinelerin bulunduğu alanın kamulaştırması yapıyoruz. Oraya cenaze namazı kılınabilecek alan için çalışma yapıyoruz. Trafiği rahatlatacağız. Bahara bölgede düzenleme olacak” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim