Koronavirüs salgını nedeniyle buruk geçen Ramazan’ın ardından bayramda da hüzün hakimdi. Tedbirler kapsamında bayramda 81 ilde sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle, Ramazan Bayramı tatsız geçti.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle İslam alemi buruk bir Ramazan ayı geçirdi. Tedbirler kapsamında haftasonları sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Restoran gibi işletmeler paket servisi dışında müşteri kabul etmedi. Her yıl yapılan ve Ramazan’ın güzelliklerinden olan toplu iftarlar bu yıl gerçekleştirilemedi. Tedbirler kapsamında camilerde cemaatle ibadete ara verilmesi nedeniyle teravih namazları camilerde kılınamadı. Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle bu yıl Ramazan ayı buruk geçti. Ramazan’ın tamamlanmasıyla birlikte coşkuyla idrak edilen Ramazan Bayramı’nda da bu yıl aynı burukluk hakimdi. Yine koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 ilde 4 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak nedeniyle vatandaşlar evlerinden çıkamadı, bayram ziyaretleri yapılamadı. Bu nedenle bu yıl Ramazan Bayramı önceki bayramlardan oldukça farklıydı.

SOKAKLAR YİNE BOŞ KALDI

Her yıl Ramazan Bayramı’nda insanlar bayramlaşmak için sokaklara dökülür, büyükler ziyaret edilir, el öpülür dua alınırdı. Ancak koronavirüs tedbirleri nedeniyle Ramazan Bayramı’nda 4 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilince, bu bayramda her yıl yaşanan güzel hasletler mecburen askıya alındı. Yasak nedeniyle vatandaşlar evlerinden çıkamayınca, cadde ve sokaklar yine boş kaldı. Bu nedenle Konya, Ramazan Bayramı’nda ilk defa bu kadar sessiz kalarak bu bayram tarihe geçmiş oldu.

BAYRAM AİLE ARASINDA YAŞANDI

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşlar dışarı çıkamadığı için bayram ziyaretleri de yapılamadı. Bu nedenle Ramazan Bayramı aile ancak arasında yaşanabildi. Anne ve babalar ile varsa çocuklar veya evde yaşayan diğer bireyler bayramlaşarak, bayram havası oluşturulmaya çalışıldı. Ancak ziyaretler yapılamadığı için, istenilen bayram havası oluşturulamadı, bayram buruk yaşandı.

TEKNOLOJİYLE BAYRAMLAŞMA

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada yeni iletişim araçları devreye alınmıştı. Özellikle sosyal mesafeyi korumak adına ticari toplantılar veya ailevi görüşmeler telekonferans yöntemiyle yapılmaya başlanmıştı. Ramazan Bayramı’nda da bu yöntem sıkça kullanılmasıyla dikkat çekti. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle çıkamayan vatandaşlar bayram ziyaretleri yapamayınca, telekonferans yöntemi devreye girdi. Birçok vatandaş büyüklerinin veya diğer tanıdıklarının bayramlarını telekonferans yöntemiyle kutladı. Bu bayram gidilip el öpülemese de, bu yöntem sayesinde gönüller alınmaya, bayram geleneği yaşatılmaya çalıştı. Bu durum bazı trajikomik olayları da beraberinde getirdi. Vatandaşlar bayram ziyaretleri yapamadığı için çocuklara harçlıklar elden verilemedi. Geleneğin sürmesini isteyen vatandaşlar harçlıkları internet bankacılığı yoluyla göndermeyi tercih etti.

EMNİYET BİRİMLERİ DENETİMDEYDİ

Koronavirüsten sonra uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağında önemli görevler yürüten emniyet birimler, bayramda da iş başındaydı. 4 günlük sokağa çıkma yasağında denetimler gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bayramda yasağın ihlal edilmemesi için tedbirlerin artırılacağını söylemişti. Bunun için sıkı tedbirler alan emniyet birimleri, şehrin giriş-çıkışlarının yanında şehir genelinde birçok noktada kontroller gerçekleştirdi. Çalışma izni veya dışarı çıkma hakkına sahip olan kişiler denetimlere takılmazken, yasağı ihlal edenlere ise cezai işlem uygulandı.

VATANDAŞLAR EKMEKSİZ KALMADI

Önceki sokağa çıkma yasaklarında olduğu gibi vatandaşlar bayramda da ekmeksiz kalmadı. Ekmek fırınları vatandaşlara yasakta da hizmet vermeyi sürdürdü. Mahalle aralarına kadar giden ekmekçiler, vatandaşların ayağına ekmek götürdü. Bu sayede ekmek noktasında hiçbir sorun yaşanmadan 4 günlük süreç atlatılmış oldu.

BAYRAM BAHÇELİ EVLERDE GEÇİRİLDİ

Sokağa çıkma yasağı olan günlerde vatandaşlar evlerden çıkmayınca bunalıyor. Bu nedenle imkanı olan vatandaşlar bayram öncesinde bahçeli evlerine taşındı. 4 günlük süreyi apartman dairesinde geçirmek istemeyen vatandaşlar, bahçeli evlerinde hem hava almış oldu hem de bahçede çalışarak güzel vakit geçirdiler.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim