Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan’ı ziyaret etti. GİV’in Konya için çok önemli projeler geliştirdiğini belirten Arslan, Fatih Ceylan ve ekibine başarılar diledi.  Konya, tarımın yanında son yıllarda sanayi alanında da ciddi bir atak yaptığını ifade eden Arslan, bu yükselişte GİV’in de önemli bir katkısı olduğunu söyledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan da Konya’nın birlik ve beraberliğini sağlayarak özelde Konya genelde ise Türkiye ekonomisine katkı sunmak için çalıştıklarını ifade etti.

Eylül ayında Konya’da büyük bir fuar organizasyonu gerçekleştireceklerini anlatan Fatih Ceylan, “Fuar formatında gerçekleştireceğimiz organizasyonda gelecek olan girişimcilere 2 ya da 4’er metrekarelik stant alanları vereceğiz Bu stantlarda girişimcilerin kendilerini ifade edecek ortam oluşturacağız. Bunun dışında mucit konumunda olanlara ise daha büyük ortamlar hazırlayacağız. Ürününü de sergileyebilecek” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Başvurularının tamamı internet üzerinden olacağını söyleyen Ceylan, Girişimcinin ürünü de kendisi de standında olacak. Bu süre içerisinde 3 gün boyunca yatırımcıların Konya’ya gelmesini sağlayacağız. Aslında asıl amacımız da girişimci ile yatırımcıyı bir araya getirebilmektir. Türkiye’de başka bir örneği olmayan bu buluşmanın adı da Türkiye Girişimci Buluşması oldu. Bu buluşmaların isim hakkı ve patentini de aldık ki, Türkiye’de sadece biz yapabilelim istiyoruz. Sosyal medya ve internet sayfası gibi detaylarını da aldığımız bu buluşmayı da Konya Valiliği sahiplendi, sağ olsunlar. Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, KOP, KOSGEB, Mevka, Konya Teknik Üniversitesi dahil toplam 8 kuruluşun birer temsilci ile katıldığı büyük bir organizasyon olacak. 30 Eylül 1-2 Ekim tarihlerinde yapacağımız bu büyük buluşmayı tüm Konya meslek odaları destekliyor ve birer temsilciyle katkı sunuyor. Biz bütün paydaşlara bu projeyi tek tek anlattık. Bunu her ne kadar biz çalışsak da Konya’nın projesidir dedik ve bütün meslek odaları dahil saydığımız kurumlar da destek oldu, paydaş oldu ve birer temsilci görevlendirdiler. Ortak bir akılla detaylarını çalışarak sağlam bir çalışma ortaya koyacağız. 15 günde bir bu ekiple bir araya gelerek hazırlıkları yapıyoruz. Girişimci İş Adamları Vakfı olarak biz 8 kişi ile katkıda bulunuyoruz, diğer kurumlar ise 1’er temsilci ile bu organizasyon çalışmasına katkı sunuyor” diye konuştu.

YATIRIMCI İLE GİRİŞİMCİ BİR ARAYA GELECEK

Girişimcilerin en temel sorunlarından bir tanesi kendilerini ifade edememeleridir diyen Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, “Girişimci kardeşlerimizin projelerini duyurabilme konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Biz onlara diyoruz ki; Gelin Konya’da kendinizi ifade edin. İnsanlar sizi dinlesin. Projenize ortak çıkışınlar. Güçlü bir ortakla projenizi reele dökün. Biz bunu internet ortamında oluşturduğumuz bir sistemle Konya’ya gelmeden projelerin bazı bölümlerini yayınlayacağız. Konya’ya gelmeden bu projeyle ilgilenen yatırımcı ile girişimciyi bir araya getirmeyi de hedefliyoruz. Profesyonel bir fuar anlayışı ile amatör katılımcıların oluşturduğu bir organizasyon olacak. Ancak karşılığında yatırım için gelenler profesyonel iş adamları tabi ki” ifadesini kullandı.

CNC TEZGAHLARINI KONYA’DA ÜRETEMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

GİV’in Konya’da yaptığı çalışmalara da değinen Fatih Ceylan, “Takım tezgahlarının Konya’da üretilmesi için bir çalışma yapıyoruz. CNC takımları Türkiye’de yapılamıyor. Tayvan, Kore gibi ülkelerden ihraç ediyoruz. 150 bin ile 300 bin Euro arasında değişen makineler var. Bu takım tezgâhları maalesef Türkiye’de üretilemiyor biz daha çok bu ülkelerin pazarı durumundayız. Bir de aldığınız ülkeler size bu makineleri hangi alanda kullanmak istediğinizi sorarak satıyorlar. Makineye 1 metre yana çekmek isteseniz tekrar üretici firmadan şifre almak zorundasınız. Bakın biz CNC tezgâhları konusunda bağımlıyız. Yıllar geçti, parasını ödediniz, borcunuz yok makineyi başka bir alana taşımak isteseniz yine üretici firmadan şifre almak zorundasınız. Bu bağımlılığımız hiç bitmiyor ve ne ürettiğimizi takip ediyor. Biz bunun için Konya sanayisinde bu tezgâhları üretmek için bir çalışma başlattık. Yerli otomobil üreteceğiz ama önce 1000’den fazla takım tezgâhı almak zorundayız. Ortaya çıkan parayı düşünün. Kaç tane otomobilin parasını daha kazanmadan takım tezgâhları için harcamış olacağız. Bizde bu alanda uzman üç arkadaşımız var ve onlarla birlikte yola çıkmış bir ekip oluşturduk. İnşallah bunu geliştirebilirsek önümüzdeki aylarda detaylarını da paylaşacağız” şeklinde konuştu.

KONYA’NIN BİRLİKTELİĞİ ÖNEMLİ

Konya’nın birlikteliğinin ekonomi için önemli olduğunu vurgulayan Ceylan, “Bizim görevimiz insanları bir araya toplayarak çalışmalar yapmak. Bütün bu projeler bir ekip işi. Dolayısıyla biz Konya’da birlik ve beraberliğin sağlanmasını da önemsiyoruz. Konya’da ekonomi alanında kurulan ve bizim de içinde bulunduğumuz 13 derneği bir araya getirdik ve bu STK’lar ile ayda bir kez de bir araya geliyoruz. Konya’nın geleceği ile ilgili meseleler üzerinde fikir alışverişi yapıyoruz. Bu ayki toplantımıza Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere Ticaret Odası Başkanımız, Sanayi Odası Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımız ve KONESOB Başkanımız da katıldı. Toplantının çemberini genişletiyoruz. Bu, bizim birlikteliği oluşturmak adına yaptığımız çalışmalardan bir tanesi hamdolsun bu da bize nasip oldu. Birlik olmazsak birlikte hareket edemezsek yatırım alamıyoruz, sesimiz çıkmıyor. Cılız, küçük seslerin artık karşılığı yok. Bu açıdan birlik ve beraber hareket etmenin önemli olduğunun bilincindeyiz ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi.

GENÇLERE DEĞER VERİYORUZ

Gençleri ihmal etmemeliyiz diyen Fatih Ceylan, “Gençlerimizle yaptığımız çalışmalar da gerçekten kayda değer. Okullara giderek gençlerle bir araya geliyoruz. Gençlere sanayiye, üretime yönelinilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Sanayiye, üretime yönelin. Bakın daha çok para var, daha çok imkân var diyoruz. Tecrübelerimizi aktarıyoruz. Gençler için mücadelemiz 2 yıldır devam ediyor. Bir de şehrimizin çeşitli okullarında okuyan 4600 civarında yabancı öğrenci var. Biz bu gençlere yönelik de çalışmalar yapıyoruz. Bu arkadaşlarımız yaklaşık 6 yıl Konya’da kalıyor. Yüksek lisans yapanlar var. Üniversite hayatı boyunca Konya’da olan bu öğrenciler boş dönmesinler istiyoruz. 30 ülkeden 60 yabancı öğrenciyle bir araya geliyoruz Her hafta farklı öğrenciyle bir araya geliyor onları dinliyoruz. İşe ihtiyacı olanlara iş, staj ihtiyacı olanlara staj yeri ayarlıyoruz. Burada ne var, ben ülkeme giderken ne götürebilirim? sorusunu kafanızda cevaplayın. Siz kazanın, ülkeniz kazansın, Konyamız kazansın diyoruz. Ümmet kazansın millet kazansın istiyoruz. Özellikle bu çocukların sanayi ortamına entegrasyonu için bakanlık desteğine ihtiyacımız var. Bununla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Tek derdimiz özelde Konya genelde ise Türkiye ekonomisine katkı sunmaktır” şeklinde konuştu.

GİV HAKKINDA

Girişimci İşadamları Vakfı, Türkiye genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimci ve işadamlarının koordinasyonunu ve iş birliğini sağlamak, girişimciliği yaymak-desteklemek-özendirmek ve Türkiye'yi ilgilendiren her türlü ekonomik mesele ile ilgili incelemelerde bulunarak çözüm önerileri sunmak amacıyla 10 Ekim 1996'da kurulmuştur.

MİSYON

İnsana, topluma, çevreye ve temel değerlere duyarlı girişimciler yetiştirerek, geliştirdiği sürdürülebilir iş modelleri ve fırsatları ile paydaşlarına katma değer sunmak ve ülkesinde ve bölgesinde öncü bir organizasyon olmak.

VİZYON

Girişimci İşadamları Vakfı, iktisadi hayatın ahlaki temelde şekillenmesine üye işletmelerin ve ülkemizin rekabet gücünü arttırmak amaçlı, haksızlıkların giderilmesi için mücadele veren, rehberlik ve öncülük görevine uygun hareket ederek:

• Türkiye'nin hedeflerinin, stratejik planlarının, politikalarının, mevzuatlarının ve uygulamalarının yanı sıra potansiyel pazarları, sektörleri, yerel ve global ekonomik gelişmeleri analiz eder ve ülke kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımına yönelik görüş ve tavsiyeleri yetkili mercilerle paylaşır.

• Kuruluşların kurumsal altyapılarının güçlenmesi, uluslararası standartlara kavuşması, iş etik kurallarının benimsenmesi konularında destek verir ve rehberlik yapar.

• Demokrasi, insan hakları, tüketici hakları ilişkilerinin ülkemizde tam geçerlilik kazanmasına yönelik çalışmalar yapar.

• İş dünyasının bir temsilcisi olarak yapıcı bir anlayışla alternatif çözümler üretmek ve ekonomik politikalarının oluşmasına katkıda bulunur.

M. ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim