31 Mart Pazar günü Türkiye sandığa gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu takvimi açıkladı, 1 Ocak itibariyle de seçim süreci başladı. Yüksek Seçim Kurulu, mahalli idareler seçimlerine 13 siyasi partinin katılacağını açıklamıştı. Partilerin oy pusulasındaki yerleri de 27 Ocak'ta çekilecek kura ile belirlenecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat'ta seçim kurullarına verecek. Geçici aday listeleri 22 Şubat'ta, kesin aday listeleri 3 Mart'ta ilan edilecek. Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart'ta başlayacak. Seçim propagandası 30 Mart saat 18.00'de sona erecek. YSK'nin hazırladığı takvim kapsamında seçim sürecinin başlangıcı 1 Ocak 2019 olarak belirlendi. Bu kapsamda Konya’da da 31 Mart seçimleri için İl Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulu çalışmalarını hızlandırıldı. Konya'daki 31 ilçede yaklaşık 4 bin 700 sandık kurulacak.  Konya’da kurulacak sandık sayısı ve seçim takvimi işleyişi hakkında Yenigün Gazetesine açıklamalarda bulundu.

‘KONYA’DA 1 MİLYON 505 BİN SEÇMEN OY KULLANACAK’ 

Konya İl Seçim Kurulu Müdürü Ahmet Kiraz 31 ilçede yaklaşık 4 bin 700 sandık kurulacağına dikkat çekerek, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimleri için Konyamız’da   henüz net olmamakla beraber Konya'nın 31 ilçesinde kayıtlı seçmen sayısı toplam 1 milyon 505 bindir. Bizler başta İl Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları olarak Konyamız’da sorunsuz bir seçimin geçmesi için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Konyamız’da seçmenlerimizin vatandaşlık görevlerini yapabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Konyalı seçmenlerimizin vatandaşlık görevlerini yapabilmeleri için öncelikli olarak seçmen kütüklerinde kayıtlarının bulunması ve seçim günü olan 31 Mart 2019 tarihinde kayıtlı oldukları sandıklarda nüfuz cüzdanı ya da kimliğini tereddütsüz ortaya koyan herhangi resmi kimlik belgesiyle oy kullanmak üzere seçim sandıklarına gitmelerini ve oylarını kullanmalarını gerekiyor. Seçmenlerimizde bu konulara dikkat etmelerini ve sandık başkanı ve sandık kurulu üyelerine yardımcı olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

243 KİŞİ SEYYAR SANDIKTA OY KULLANACAK

İlk defa 24 Haziran seçimlerinde hayata geçiren Seyyar Sandık Uygulaması 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimlerinde de kullanılacak. Seyyar sandık uygulaması ile hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa mahkûm olan seçmenlerin 31 Mart’ta yapılacak mahallî seçimlerde seyyar sandık uygulamasından faydalanabilmeleri için müracaatlar 4 Ocak’ta başlamış, 17 Ocak Perşembe günü sona ermişti.  Seyyar Sandık Uygulamasına Selçukludan 65 kişi, Meram’da 118 kişi, Karatay’da ise 60 kişi oy kullanacak.  Konya merkezde toplamda 243 kişi seyyar sandık uygulaması ile vatandaşlık görevlerini gerçekleştirecek. Seyyar sandık uygulamasında bir sandıkta 30 kişi oy kullanabiliyor. Seyyar sandık uygulaması İl Merkezleri ve İlçe Merkezlerin merkezlerinde oy kullanma işlemi gerçekleşiyor.

MUHTAR ADAYLARINA ÖNEMLİ UYARI

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimlerinde  oturdukları mahallerde muhtar adayı olan adaylara uyarılarda bulunan İl Seçim Kurulu Müdürü Kiraz, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri öncesi yürütülecek seçim kampanyalarında görüntü ve gürültü kirliliğine sebep olabilecek propaganda yöntemlerinin terk edilmesi çağrısının ardından harekete geçildi. Bu kapsamda  muhtar adayları,  oy verme gününden önce resimli ve kendisini yazı ile tanıtıcı nitelik taşıyan el ilanı mahiyetindeki matbualarını dağıtabilecekler. Muhtar adayları cadde, iş yerlerine, balkonlara, billboardlara, apartmanlara, araçlara, aydınlatma direklerine vb. halkın görebileceği yerlere kendilerini tanıtacak pankart  asılması  yasak. Muhtar adaylarının sadece el ilanı dağıtabilecekler. Muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından herhangi resmi bir kurum ya da il-ilçe seçim kurullarına başvuruları gerekmemektedir” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ADAYLARI BAŞVURU YAPMADI

Siyasi Partiler seçim takvimi kapsamında aday adaylık başvurularının ardından adaylarını belli etti. Konya’da adayı belli olan Belediye Başkan Adayları başvurularını henüz gerçekleştirilmediği öğrenildi.  Belediye Başkan adayları, bağımsız belediye başkan adayları ve belediye meclis üyeleri için son başvuru tarihinin 19 Şubat.

SEÇMEN SORULARI İÇİN YSK ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETTE

Yüksek Seçim Kurulunca, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırlanan seçim takvimi işliyor. YSK tarafından vatandaşların seçime ilişkin sorularına yanıt bulabilmesi için 2014'te kurulan çağrı merkezi, 30 kişilik bir ekiple 7 gün 08.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor.Vatandaşlar, "444 9 975" numaralı çağrı merkezini arayarak, seçmen kaydını sorgulayabiliyor, nerede oy kullanacağını, seçim takvimindeki süreçler ve seçime ilişkin her türlü sorusuna yanıt alabiliyor.

SMS VE E-POSTA İLE SEÇMENLERE ULAŞILIYOR

Öte yandan, YSK'nin internet sitesinden, telefon bilgisi ve elektronik posta adresini sisteme kaydeden yaklaşık 1,7 milyon vatandaşa SMS, 1 milyondan fazla vatandaşa da elektronik posta gönderiliyor Mesaj içeriklerinde askı dönemine ilişkin bilgilendirme, kişinin nerede oy kullanacağı, hangi belgelerin gerekli olduğu, oy verirken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgiler yer alıyor. YSK, seçime kadar sürecin sağlıklı işleyebilmesi için kendi personelini de SMS ve elektronik postalarla sürekli bilgilendirecek. Bu kapsamda seçim takvimi gün gün personelle paylaşılıyor.

SANDIK BAŞKANI VE ÜYELERİN ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde sandık başkanı ve üyelerin üçretleri belli oldu. Bu kapsamda sandık başkanı 124 TL, Sandık Kurulu Üyesi 115 TL, bina sorumlusu ise 124 TL alacak

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim