Konya basınında uzun süredir konuşulan değişiklikler geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Konya’nın en köklü gazetelerinden Yeni Meram Gazetesi’nin el değiştirmesinin ardından Konya’da 2 gazete kapandı, 1 gazete de el değiştirdi.

Geçtiğimiz yıldan buyana yaşanan ekonomik sorunlar, Anadolu basınını da olumsuz etkiledi. Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçen Konya basını da, ayakta durma mücadelesi verirken, sektör temsilcileri biraraya gelerek sorunların çözümü noktasında çeşitli müzakerelerde bulunmuştu. Yapılan görüşmeler neticesinde Basın İlan ve reklam gelirlerini artırarak mevcut gazetelerin ayakta kalmasını sağlamak adına, Konya’daki gazete sayısının düşürülmesi için girişimlerde bulunuldu. Bu doğrultuda yapılan görüşmeler geçtiğimiz hafta noktalandı ve Konya’daki 2 gazete yayın hayatına son verdi.

RASYONEL VE TELGRAF GAZETELERİ KAPANDI

Konya basınında 10 yıldır yayın hayatını sürdüren Rasyonel Haber Gazetesi ve Sun TV bünyesinde 7 yıl yayın hayatını sürdüren Telgraf Gazetesi geçtiğimiz Cumartesi günü son yayınlarını yaparak yayıncılık faaliyetine son verdi. Telgraf Gazetesi 14 Eylül Cumartesi günkü son yayınında, verdiği mesajla Konya’ya ve sektöre veda etti. Veda mesajında sürecin nasıl geliştiğini anlatan Sun TV ve Telgraf Gazetesi Genel Müdürü Yasin Duysak, “14 gazete patronu oturduğumuzda, Konya’da gazete sayısının çok fazla olduğu fikrine varıldı. Bu anlamda gazetelerden hem fedakarlık hem de Konya basın tarihine altın harflerle geçilmesi gereken bu adımı birilerinin atması gerekliliği dillendirildi. Bizler 2 gazete, bu adımı atan tarafta olacağımızı beyan ederek yazılı basın hayatımıza noktayı koyuyoruz. Toplantılarda da ifade edildiği üzere Konya’da gazete sayısı ciddi anlamda fazla. Bu sayının iki gazete ile kalmayarak daha da düşmesi kanaatindeyim. Bu şekilde devam edecek olursa, hem gazete patronları hem de gazeteler yıpranmaya devam edecektir. Gazete sayısının azaltılması hem görsel hem yazılı hem de dijital medya ayağında saygınlık kazanacaktır” diye konuştu.

NEDENİNİ AÇIKLADI

Duysak, gazetenin kapatma kararının nasıl şekillendiğini ise şöyle anlattı, “Biz bir taraftan televizyon sektöründe devam ederken diğer tarafta gazete işiyle devam ediyorduk. Ama görünüyor ki gazete ile televizyon birarada devam ettiği müddetçe bundan en çok görsel yayın yani televizyon tarafından etkileniyoruz. Sürekli çalıştığımız firmalar televizyon tarafına reklamı verirken çok göze batmıyor. Ama gazetedeki bir abonelik ücreti insanların aklında soru işareti oluşturmaya başlıyordu. Son zamanlarda bu sürecin sürekli bu şekilde devam etmesiyle gördük ki, televizyon tarafımızı etkiyecek, saygınlığımız git gide azalacak düşüncesi hasıl oldu. İkinci toplantıdan sonra oturduk ve bir karar aldık, “Biz yazılı basından çıkalım” dedik. Yazma istediklerimizi yazamıyor, ancak bülten haberciliği yapabiliyoruz. Mesleği icra edememektense, dijital ortamdan haberciliğimizi yapacağız. Şuna herkesin inanmasını isterim; inanın gazetede yapamadığımız haberciliğimizi, dijital ortamda fazlası ile gündeme getirip, gündem olacağız. Konya’da kimsenin yapamadığı haberleri sunhaber.com ve anadolutelgraf.com adreslerinde göreceksiniz.”

YENİ MERAM’DAN SONRA TAKİP DE EL DEĞİŞTİRDİ

Geçtiğimiz günlerde Konya’nın en köklü gazetesi olan Yeni Meram Gazetesi, el değiştirmiş gazeteyi Ömer Sarıkulak devralmıştı. Yeni Meram Gazetesi’nden sonra Konya Takip Gazetesi de el değiştirdi. Gazeteyi Delta Group Basın Yayın Matbaacılık Reklam Organizasyon Adına Konya’nın önemli işadamlarından İnşaat Mühendisi Mustafa Kavaf satın aldı. Değişikliğin ardından gazetenin yönetim kadrosu da şöyle şekillendi; Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Baran, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Osman Kabalcı.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim