Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe görüşmeleri esnasında turizm sektörünün sorunları ve Konya’nın tarihi kültürel değerlerini gündeme getirdi. Birçok medeniyete en sahipliği yapan Konya'nın, turizm açısından önemli bir mirasa sahip olduğunu dile getiren Kalaycı, buna rağmen Konya'nın hak ettiği değeri görmediğini söyledi. Ülkemizde 20 ilde toplam 28 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi bulunduğunu bunların içinde Konya'nın yer almadığını belirten Kalaycı, "Konya, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmeli" dedi.

MİLLİ KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ OLUŞTURULMALI

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, turizm gelirinin artması için fiyatların yükselmesini sağlayıcı tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Turizm sektöründe 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra 2017 yılında bir toparlanma sağlandığını, 2018 yılında da rekora doğru gidilmekte olduğunu dile getiren Kalaycı, "Turizm sektöründeki rekabet avantajımız daha çok düşük fiyata dayalı olarak sürdürülmektedir. 

Sektörün sağlıklı gelişimi ve toplam turizm gelirinin artması için fiyatların yükselmesini sağlayıcı tedbirler alınmalı, ayrıca yüksek harcama gücüne sahip hedef turist kitlesine ulaşmak üzere daha fazla gelir getiren turizm çeşitleri geliştirilmelidir.

Türk kültürü ve sanatının geliştirilmesi için millî kültür endüstrisi kurulmalı.

Türk ilim, kültür ve düşünce tarihinin bütün zenginliğiyle ortaya çıkarılması amacıyla araştırmalar etkin biçimde devam ettirilmelidir. Türk kültürü ve sanatının yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla millî kültür endüstrisi oluşturulmalı, millî kültür değerlerimizin yıpratılması sonucunu doğuran, kültürel değerler kargaşasına sebebiyet veren, kültür hayatımızla ilgili temel millî mutabakatları bozan kayıtsızlık örneği uygulamalar önlenmelidir. Farklı kültürler karşısında özellikle yeni nesillerin kültür şokuna uğramasına ve kimlik bunalımına düşmesine mani olacak kaliteli ve ihtiyaca cevap veren eserler ortaya konmasına yönelik millî kültür değerlerinin millete tanıtılması ve benimsetilmesini sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır" dedi. 

KONYA TURİZMDE DAHA FAZLA TEŞVİK ALABİLMELİ 

Konuşmasında Konya'nın turizmine de değinen Kalaycı, Konya'nın her yıl binlerce turist aldığını söyledi Özellikle Hz. Mevlana Müzesi'nden dolayı Konya'nın önemli bir inanç destinasyonlarından birisi hâline geldiğini vurgulayan Kalaycı, sözlerine şöyle devam etti, "Konya, tarihî ve kültürel eserleriyle açık hava müzesi görünümünde. Konya’da sadece kent merkezi tarihî ve kültürel eserleriyle açık hava müzesi görünümündedir. Mevlâna Müzesi, İnce Minare, Karatay Medresesi, Selçuklu Köşkü, Kilistra, Ak Manastır, Sille, Aya Elena Kilisesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Eşrefoğlu Camisi, Kubadabad Sarayı, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, İvriz Kaya Anıtı, Isaura, şelalelerimiz, mağaralarımız, Meke Gölü’müz kültür ve turizm varlıklarımızdır.  Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı 17 yerinden biri Çumra ilçemizdeki Çatalhöyük Neolitik Kentidir. Türkiye’nin Dünya Geçici Miras Listesi’nde kayıtlı Konya Selçuklu Başkenti, Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eflatun Pınarı, Hitit Kaya Anıtı, Anadolu Selçuklu Medreseleri, İvriz Kültürel Peyzajı bulunmakta, Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı da doğal miras olarak yer almaktadır. 

Millî park ilan edilen Beyşehir Gölü ve çevresi, turizme kazandırılmayı beklemekte.

Anadolu’nun ortasında deniz seviyesinden 1.120 metre yükseklikte yer alan Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın “Cennet ya burası ya da buranın altında.” dediği, zengin flora, fauna varlıklarına ve ilgi çekici rekreasyon alanlarına sahip olması nedeniyle 1993 yılında millî park ilan edilen Beyşehir Gölü ve çevresi, turizme kazandırılmayı beklemektedir. 

Konya, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmeli.

Ülkemizde 20 ilde toplam 28 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi bulunmaktadır. Maalesef bunları arasında Konya’mız yoktur.  Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Selçuklu’nun başkenti olan Konya, sahip olduğu doğal, tarihî ve kültürel değerlere rağmen turizm sektöründe ekonomik anlamda kendisine düşen payı alamamakta ve mevcut potansiyeline rağmen bir cazibe merkezine dönüşememektedir.  Bu sorunun çözümü için turizm altyapısının geliştirilmesi ve gelen turistin Konya'da konaklamasının yollarının bulunması gerekmektedir. Bunun için Konya’nın öncelikle kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmesi, böylelikle turizm yatırımlarında daha fazla teşvik alabilmesi sağlanmalıdır."

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim