Sanat, dil, tarih, din, mimari yapı, yaşam tarzı gibi unsurları içinde barındıran kültür turizmi, son yıllarda gelişme gösteriyor. Artık turistler deniz, kum ve güneşe dayalı turizmimden ziyade farklı kültürel değerleri yerinde görüp, tanıma ve farkına varma konusunda kültür turizmine yöneliyor. Ayrıca kültür turizmi, turizmi on iki aya yayarak bulunduğu bölgeye yıl boyu ekonomik açıdan kazanç sağlıyor. Kültür turizmi geliştirilirse bölgede var olan kültürel değerlerin yaşatılması mümkün hale geliyor. Buna ek olarak kültür turizminin gelişmesi, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına da katkı sağlıyor. Bu noktada, tarih boyunca Anadolu’nun önemli kültür merkezlerinden biri olan Konya tarihi ve turistlik mekânları ile dikkat çeken şehirler arasında yer alıyor. Konya'nın bu özelliği, şehri adeta bir açık hava müzesi haline getirmiş durumda. Bu durum Konya'nın sadece inanç turizminde değil farklı turizm alanında da gelişmesine imkan sağlıyor.

MEVLANA MÜZESİNE ZİYARETTE HER YIL ARTIŞ YAŞANIYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Konya’da 10 müze bulunuyor. Merkezde Müze Müdürlüğüne bağlı 6, Akşehir'de 3 ve Ereğli'de 1 müze bulunuyor. Milyonların "Gel" çağrısına koştuğu büyük Türk düşünürü ve mutasavvıf Hazreti Mevlana Celaleddin Rumi'nin kabrinin bulunduğu Mevlana Müzesi, Konya'nın inanç turizmi bakımından en fazla turist çeken müzesi konumunda. Her yıl yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Konya Mevlana Müzesi, Türkiye'nin de en fazla ziyaret edilen müzelerinde ilk 3 sırada yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Mevlana Müzesi'ni 2016 yılında 2 milyon 429 bin 573 kişi, 2017 yılında 2 milyon 480 bin 433, 2018 yılında 2 milyon 817 bin 356 kişi ziyaret etti. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği müzenin, her yıl bir önceki yıla göre ziyaretçi sayısında artış sağladığı görülüyor.

KONYA İNANÇ TURİZMİ NOKTASINDA ÖNEMLİ

Konya’nın “İnanç ve Kültür Turizmi” konusunda sahip olduğu üstün potansiyelin, şehrin dünya standartlarında bir destinasyon olmasında büyük değere sahip. Hz. Mevlâna ve onun temel yaklaşımının sahip olduğu güçlü doktrin ve kültür, Konya’yı gelecekte dünyanın en önemli inanç turizm merkezlerinden biri olacağı hedefleniyor. Hz. Mevlâna’nın yanı sıra Konya’daki diğer kültür ve inanç unsurlarının güçlü bir şekilde geçmişe dayalı olarak var olması, şehrin turizm stratejisini olumlu yönde katkı sağlıyor.

KONYA SPOR TURİZM İLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

İnanç turizmi noktasında adından söz ettiren Konya, son yıllarda modern spor tesislerine de kavuşmasıyla birlikte, sportif faaliyetlerle gelen turist sayısında da büyük artış yakaladı. 42 bin kişilik stadyumu, 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi, Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu, Konya Saraçoğlu Drag Pisti, Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Saraçoğlu Atış Poligonu, Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Pamukçu Atlı Rehabilitasyon Merkezi, Akşehir ve Beyşehir'de Yamaç Paraşütü Pisti gibi tesisleri barındıran Konya, ulusal ve uluslararası müsabakalar ve yarışlar düzenleyerek, yurt içi ve yurt dışından katılımcıların Konya'ya gelmesinin önü açılıyor.

KONYA DOĞA TURİZİMDE DE ÖNCÜ

Bunun dışında Konya, yayla turizmi için de büyük bir potansiyele sahip. Kuş Gözlem, Doğal Hayat Gözlemi ve Foto Safari gibi etkinlikler için Kulu'da 186 kuş çeşidinin bulunduğu Düden Gölü, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Beyşehir Leylekler Vadisi ve Obruk gölleri gibi önemli bir potansiyeli içinde barındıran Konya, bu doğal güzellikleri ile yayla turizminin dikkat çeken bölgeleri arasında yer alıyor. Özellikle Beyşehir Gölü ve etrafı kamp ve karavan turizmi için, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası yaban hayatı gözlemciliği için uygun alanlar olarak göze çarpıyor. Akşehir ve Beyşehir'de Yamaç Paraşütü yapmak için pistler bulunurken, buralarda zaman zaman yarışmalar ve etkinlikler gerçekleşiyor. Yine Hadim’de bulunan Göksü Şelalesi fotoğraf tutkunları ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

KONYA AÇIK HAVA MÜZESİ

Konya taşıdığı derin tarihi geçmişi ile pek çok kültür ve medeniyete beşiklik eden önemli bir şehir olarak dikkat çekiyor. Dünyanın ilk Hıristiyan yerleşim yeri ve mabetlerine ev sahipliği yapan Konya, kültür turizminde de önemli bir potansiyele sahip. Konya’da bulunan Kilistra, Sille, Çatalhöyük, Gevele Kalesi, Beyşehir Kalesi, Alaeddin Camii, Meram Bağları, Yaka Manastırı, Beyşehir Gölü gibi birçok turistlik alanı içinde barındırıyor. Konya’nın tarihi ve turistlik mekânlarına yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Çumra’da bulunan Çatalhöyük, bugüne kadar keşfedilmiş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olarak biliniyor. Çumra Çatalhöyük, dünya ölçüsünde ilk defa yemek kültürünün başladığı, tarımın yapıldığı, ateşin kullanıldığı, yerleşik hayata geçildiği ve vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak tanınıyor. Alaeddin Tepesinde de Çatalhöyük’e benzer karakterde neolitik izlere rastlanılıyor.

YEREL YÖNETİMLERDEN TURİZME DESTEK

Bunun yanında, yerel yönetimler de turizmin gelişmesine katkı sağlıyor. Tarihi mirasa sahip çıkarak ecdadın bıraktığı bu önemli değerlerin restorasyonunu ve bakımı yapan yerel yönetimler, bu sayede Konya'nın önemli birikimlerini gün yüzüne çıkarıyor. Böylece bu mekanlar, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açılarak, Konya'nın turizm potansiyeli de artırılmış oluyor. Ayrıca, günümüz şartlarına uygun olarak yapılan yeni turizm ve cazibe merkezleriyle de Konya, dikkat çeken şehirler arasında yer alıyor. Son yıllarda önemli bir turizm alanı olarak gösterilen Selçuklu Belediyesi'nce şehre kazandırılan Tropikal Kelebekler Bahçesi bunun bir örneği. Modern mimarisi ve dikkat çeken alanlarıyla ilgi odağı haline gelen Selçuklu Tropikal Kelebekler Bahçesi, turizm alanında Konya'nın önemli merkezlerinden biri haline gelmiş durumda.

KONYA OTEL SAYISI BAKIMINDA OLDUKÇA İYİ YERDE

Farklı sektörlerin buluşma noktası olan turizm alanının gelişmesi, tüm bu sektörlerin de gelişmesine imkan sağlıyor. Turizmin gelişmesiyle birlikte şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarının giderilmesi doğrultusunda gelişen birçok sektör, yine şehrin gelişiminde önemli bir rol üstleniyor. Bu sektörlerden biri hiç kuşkusuz otelcilik sektörü. Turizm potansiyelinin gelişmesiyle Konya'da, son yıllarda yıldızlı otel sayısında da önemli ölçüde artış yaşandı. Buna bağlı olarak şehir genelindeki otellerin yatak kapasitesi de giderek artıyor. Şehir genelinde marka otel sayılarında belirgin bir artış olurken, özellikle yabancı yatırımcıların bölgeye olan ilgisi her geçen gün artıyor. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Turizm İşletme Belgeli Otel 38 Yatak Sayısı 6 bin 497 (5 Yıldız: 6, 4 Yıldız: 10, 3 Yıldızlı 17, 2 Yıldızlı 2, Özel Belgeli 3 Yatırım Belgeli Otel 4, Yatak Sayısı: Bin6, Belediye Belgeli Otel 103 - Yatak Sayısı 5 bin 536. Yatırım belgeli oteller faaliyete geçtiğinde Konya’nın yatak kapasitesi 7 bin 503’e ulaşacak. Konya’da 8 adet 5 yıldızlı otel hizmet verecek. Şehir Genelindeki otel ve pansiyonların yatak kapasiteleri yıllar öncesine göre artarak, özellikle dünyaca ünlü otel zincirleri bölgeye yatırım yapmaya başladı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı 69 adet kokartlı turist rehberi bulunuyor. Konya’da Turizm İşletme Belgeli Seyahat Acentesi ise 149 olarak kayıtlara geçti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim