Engelliler için ayrılmış park yerlerine park eden araçların tamamını görecek açıda gece görüş özelliğine sahip kameralar yerleştirildi.

Engelli vatandaşların mağdur olmasını önlemek isteyen Konya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, denetimlerden taviz vermiyor.  Konya genelinde alışveriş merkezi ve kamusal alanlarda açık ve kapalı otoparkları kameralı takibe alan İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri engelli parkları alanlarına diğer araç sürücülerin park etmesi halinde Karayolu Trafik Kanununun engelli araçları için ayrılmış park yerlerine park etmek maddesini ihlalden her sürücüye 216 şar lira para cezası uyguluyor. Uygulama Konya’da faaliyet gösteren engelli derneklerinden tam not aldı. 

VATANDAŞALRIMIZDAN ENGELLİLERE KARŞI HER ALANDA SAYGI BEKLİYORUZ

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, trafikte engelli vatandaşların haklarının ihlal edildiğini söyledi.

 Konya Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederek, “Konya Emniyet Müdürlüğü Türkiye’de ilke imza atarak otoparklarda engelli vatandaşlar için ayrılan alanlar için yeni bir uygulama başlattı. Otoparklarda engelliler için ayrılmış bölümlere araç park edenler 216 lira idari para cezası ödeyecek. Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi olarak bu uygulamadan oldukça memnun kaldık. Bu konuda engellilerin alışveriş merkezi ve kamusal alanlarda açık ve kapalı otopark alanlarında engelli araçları için ayrılan yerlere diğer vatandaşların araç koymasını önlemek amacıyla hayata geçiren uygulama oldukça güzel ve yerinde.  Bu uygulamanın Türkiye geneline yayılmasını istiyoruz.  Bu uygulamanın Konya’da başlamasını sağlayan Konya İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile Büyükşehir Belediyesi yetkilerine teşekkür ediyoruz. Camiamız bu konuda oldukça sıkıntı yaşıyordu. Bu uygulamanın başlaması ile birlikte alışveriş merkezi ve kamusal alanlarda açık ve kapalı otopark alanlarında engelli araçları için ayrılan yerlere araçlarımızı rahatlıkla koyabileceğiz. Türkiye Sakatlar Derneği’nin Türkiye genelinde bulunan şube başkanlarımız bizleri arayarak uygulamadan dolayı teşekkürlerini ve tebrikleri ilettiler. Tekrar belirtmek istiyorum. İnşallah bu uygulama Türkiye geneline yayılır.  Türkiye Sakatlar Derneği olarak engelliler ile ilgili konuların bu şekilde uygulanmasında kurarların ve cezai işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Bizler engelli olmayan vatandaşlarımızdan bizlere karşı her alanda saygı bekliyoruz” dedi.

ENGELLİLER BÜTÜN HİZMETLERDEN RAHATLIKLA FAYDALANMALI 

Gönül Gözü Derneği Genel Başkanı Devriş Ahmet Şahin de engelli vatandaşların hayatını sürdülebilmeleri için dışarıya çıkmaları gerektiğini  belirterek, “Engellilerin günlük yaşamlarını sürdürebilmelerinde, öncelikle evlerinden çıkabilmeleri ve başkalarına muhtaç olmadan bütün kamu kullanımına açık binalara gidip gelmeleri ve buralarda sunulan hizmetlerden faydalanabilmeleri gerekmektedir. 7/7/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 2. maddesinde Kamu kurum ve kuruluşlarımı ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 8 yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir ve 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununun 61 inci maddesinin (o) bendinde, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde, park etmek yasaktır hükümleri yer almaktadır. Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinde yer alan düzenleme ile erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi görevi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verilmiş, bu düzenlemeye istinaden Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği 20/7/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile illerde valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurularak denetim faaliyetlerine başlamıştır. Mevzuat kapsamında değerlendirilerek, engelli park yerlerine usulsüz park edenlerin takip edilerek uyarılması için alış-veriş merkezlerinin yönetimlerine gerekli uyarı yazılarının yazılması amacıyla tüm belediyelere dağıtım yapılmıştır” dedi. 

VATANDAŞLARIMIZ DUYARSIZ 

Engelli vatandaşlara toplumda daha duyarlı olunmasını beklediklerini ifade eden Şahin, “Fakat biz duyarsız bir toplum olduğumuz için  gerek resmi kurumların gerek AVM’lerin gerekse açık kapalı tüm otoparkların engellilere ayrılan kısmına park ettiğimiz yetmezmiş gibi   bina önlerindeki  engelli rampalarına,kaldırımların engelli giriş çıkış yerlerinin önüne araba park ediyoruz. Toplu tasıma araçlarında engellilere ve yaşlılara ayrılan yerlere oturarak engellileri bu haklardan mahrum ediyoruz.Ben şahsen gördüğüm her yerde engellilere ayrılan park yerlerine park eden bireylerin plakasını 155 i arayarak bildiriyorum.Bu cezalar 216 TL yerine 500 TL’nin  üzerine çıkmalı ki insanlar araba park edecekleri yere dikkat etmeli. Korku ile olsa da bu uygulamanın farkına vararak bu toplumda zorlukla dışarı çıkan, topluma entegre olmaya çalışan engelli bireylerin hakkını gasp etmemeli” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim