Türkiye'nin hububat üretimin önemli bölümünün karşılandığı ve ‘tahıl ambarı’ olarak nitelendirilen Konya, hükümetin reformları sayesinde, tarımdan sanayiye, ulaştırmadan haberleşmeye, eğitimden sağlığa, kültürden turizme kadar her alanda büyük bir atılım içerisinde. Tarım şehri olarak nitelendiren Konya aynı zamanda bir sanayi merkezi, bir ticaret merkezi, bir üniversite ve bilim şehri ile bir kültür turizm merkezi haline geldi.  Konya, Türkiye’nin tarım alanlarının yaklaşık yüzde 8’ine karşılık gelen 2 milyon hektar tarım alanıyla, en büyük tarım alanına sahip il konumunda.  Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, Türkiye’de üretilen 25 üründe ilk üç sırada yer alıyor. Ülkemizde üretilen buğdayın yüzde 10’u, arpanın yüzde14’ü, kuru fasulyenin yüzde 24’ü, şekerpancarının yüzde 29’u, havucun yüzde 66’sı, ayçiçeğinin yüzde 16’sı dane mısırın yüzde 19’u, kimyonun yüzde 45’i, Haşhaşın yüzde 26’sı, patatesin yüzde 13’ü Konya’nın bereketli topraklarından elde ediliyor. Konya aynı zamanda 308 bin tonluk bir üretim potansiyeli ile Türkiye’nin tohum üretiminin yüzde 29’unu karşılıyor.

KONYA ÜRETTİĞİ ÜRÜNLER İLE ZİRVEDE YER ALIYOR

Tarım şehri Konya ürettiği ürünler ile Türkiye genelinde sıralamalarda önemli sıralarda yer alıyor. Konya’nın ürettiği 15’e yakın üründe birinci sırada. 9 üründe 2., 3 üründe ise 5. sırada yer aldığına dikkat çeken Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “Konya 2. 2 Milyon kişi nüfusu, 102 bin çiftçi ve bu çiftçilerin 89 bini Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı.  Tarım alanlarına baktığımızda 8.16 milyon dekar çayır- mera alanlarımız, işlenen tarım alanlarımız ise 25,5 milyon tarım alanlarının yüzde 70’de işlenen tarım alanları olarak görülmekte. Ekonomik olarak sulanabilir arazilerin yüzde 30’unu oluşturuyor.  Türkiye genelinde büyük çapta tarım yapan bir il olarak tarım şehri sıfatıyla bütün ürünlerde çalışmalarına devam ediyor. Konya’yı tarım şehri olarak adlandırmamızın en büyük sebebi ürettiğimiz ürünlerde Türkiye genelinde 1-2-3 sırada yer almamız. Konya ürettiği 15 yakın üründe birinci sırada. 9 üründe 2.ci. 3 üründe ise 5. sıradayız.  Konya Tahıl ambarı olarak biliniyor. En çok ürettiğimiz ürünler Buğday ve arpa. Bunların ardından şeker pancarı, havuç, kuru fasulye, kimyon ve sertifikalı tohum üretimi geliyor.  Konya’nın sertifikalı tohum üretiminde ciddi bir potansiyelinin olduğunu görüyoruz. Sertifikalı tohum tarımın önemli hammaddesidir.  Çiftçinin daha fazla ürün elde edebilmesi için.  Ektiği ürünün karşılığında daha kaliteli bir ürün alabilmesi için. Bakanlığımızın destek verdiği en önemli desteklerden birisidir. Konya Türkiye’nin sertifikalı tohum üretiminin yüzde 29’unu yaklaşık 308 bin tonunu Konya’da üretmekteyiz. Buda bizim kaliteli hububat üretiminin çiftçimizin bilinçli olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

‘TARIM ŞEHRİ UNVANINI KORUYOR’

Konya üretim ve tarımsal destekler ile tarım şehri unvanını koruduğunu belirten Ergin, “Konya meyve ve sebze üretimi ile adından söz ettiriyor. Bu yıl kiraz üretimi yapan çiftçilerimizin ihracata yönelik ürünleri olmasından dolayı ciddi para kazandırlar. Konya kiraz üretiminde de birinci sırada yer alıyor.  Konya’nın değişik sezonlarda farklı rakamlarda kiraz üretimi var.  Yine Konya’da domates üretimi ile ilgili ciddi çalışmalar var. Konya 2018 yılında ürettiği 250 bin ton ile öne çıkıyor. Yine Konya silajlık mısır üretiminde 1.8 milyon üretim ile ikinci sırada yer alıyor. Konya’daki hayvan varlığımızın son 10 yılda küçükbaş hayvan varlığında atışların olduğunu görüyoruz. Büyükbaş hayvan varlığına baktığımız zaman son 10 yılda 2 katına artığını görüyoruz. Yem ve silajlık mısır ekiminin bu yönden önemli olduğunu düşünüyorum. Silajlık mısır üretimi hayvancılıkta kaba yem önemli olduğu için bunları üreten en önemli il konumundayız.   Konya üretim ve tarımsal destekler ile tarım şehri unvanını koruyor” dedi.

‘KONYA’DA BİLİNÇLİ TARIM YAPILIYOR’

Konya’da bilinçli tarım yapıldığına dikkat çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Ergin, “Konya son yılda Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre tarımsal hâsılada 4,5 kat arttı. Yine tarımsal ihracat 18 kat arttı. Bu veriler bizlere Konya’da ciddi bir tarımsal faaliyet olduğunu ve bu faaliyetinin de bilinçli bir şekilde yapıldığını gösteriyor.  Bizler 180 bin dekarda iyi tarım destekleri veriyoruz.  45 bin dekar civarında da organik üretim yapıyoruz.  Konya olarak sulama sisteminde yağmurlama ve damlama sistemine geçmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizin birçoğu bilinçli olduğu için birçoğu bu sistemi kullanıyor. Çiftçilerimiz teknik gelişmeleri yakından takip ediyor.  Kapalı sistemler ile arazilere ulaşan suyun kaybını en aza indirmek için uğraşıyoruz” diye konuştu.

‘KONYA TARIMI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Konya tarımı için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Ergin, “Konya Türkiye’nin en büyük et, süt ve yumurta üreticisi konumunda olup 69.321 ton kırmızı et, Konya yıllık 1 milyon 377 bin 484 ton süt üretiminin yüzde 6’sını , 3.465.750 adet yumurta üretimi ile ülke üretiminin yüzde 18’ini karşılıyor. Konya’ya bakanlığımız 2002 -2019 arasında 8 Milyar 375,4 destek ödediğini söyleyebiliriz.  Yine Konya’ya Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 233,7 milyon TL destek verdi bakanlığımız. Bu destekler sayesinde 3.785 kişi istihdam edildi. Konya tarımının ilerlemesi ve gelişmesinin devam etmesi için Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İşte Konya’nın üretiminde öne çıkan ürünler;

Türkiye genelinde birinci olan üretimler; Arpa, buğday, şeker pancarı, havuç, kuru fasulye, kimyon, sertifikalı tohum üretimi, lale, büyükbaş hayvan, süt üretimi, yumurta üretimi, kiraz, Macar fiğ yeşil ot, dane mısır.

Türkiye genelinde üretimde ikinci olan ürünler; Slaj mısır, ayçiceği yağlık, haşhaş, bezelye, patates, vişne, küçükbaş hayvan, yumurta tavuğu.

Türkiye genelinde üretimde üçüncü olan ürünler; kabak çerezlik, kavun, kanola, aspir, iğde

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim