Konya’nın en önemli projelerinden olan Metro Projesi, ilk kazmanın vurulmasını bekliyor. Proje konusunda önemli adımların atıldığı Metro Projesi’nin ilk etabının bu yıl ihaleye çıkarılıp projenin başlaması bekleniyor. 

Konya’nın önemli projelerinden biri olan Metro Projesi, gecikmeli olsa da adım adım hayata geçiriliyor. Selçuk Üniversitesi Kampüs - Beyhekim - Yeni YHT Gar - Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem Hattı (Kampüs Hattı) ile Necmettin Erbakan Üniversitesi - Yeni YHT Gar - Fetih Caddesi - Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem Hattının (Ring Hattı) olarak 2 etaptan oluşan Metro Projesi’nin ilk etabında fizibilite ve etüt çalışmaları tamamlanmış, projesi onaylanmıştı.  Metro Projesi’nin 1. aşaması olan 21.7 kilometrelik ve 22 duraklı Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüsü-Meram Belediyesi Ring Hattı’nda yaşanan bu gelişmelerin ardından son olarak geçtiğimiz yıl Kalkınma Bakanlığı yatırım programına almıştı. 23,9 km uzunluğundaki Kampüs-YHT Garı-Meram Hattın da çalışmaları sürüyor. 

5 MİLYARLIK PROJE!

Kalkınma Bakanlığı yatırım programına aldığı Konya Metro Projesi’nin ilk etabı için 18 milyon 206 bin liralık bir kaynak ayırdı. Başbakan Binali Yıldırım Konya Metro Projesi’nin toplam maliyetinin 5 milyar TL olduğunu söylemişti. Ayrıca Yıldırım bu yıl başında yaptığı açıklamada, Konya Metro Projesinin ilk etabının yapım ihalesinin de bu yıl içerisinde yapılacağını müjdelemişti. 

SEÇİM BİTTİ, KAYNAK VAR, KAZMA VAKTİ

Projesinin ilk açıklanmasının ardından aşamaları gecikmeli bir şekilde devam eden Konya Metrosu için Konya, 2018 yılında kazma vurulmasını bekliyor. 2018 yılına seçim tartışmalarına giren ülke gündemi seçimlerin tamamlanması ve AK Parti hükümetinin yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde güçlü bir şekilde temsil hakkı kazanması, yatırımların kaldığı yerden hızlı bir şekilde devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. AK Parti’ye en büyük desteği veren illerin başında gelen Konya’nın da metro hayalinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın yılbaşında metro için ilk kazmanın bu yıl vurulacağını açıklaması ve Kalkınma Bakanlığı’nın yatırım programına alıp projeye kaynak ayrılması da dikkate alınırsa, Konya Metro Projesi’nde ilk kazmanın vurulması için hiçbir engel görülmüyor. Seçimlerden sonra hükümetin yatırımlara ve ekonomiye odaklanılacağının birçok defa vurgulandığı da düşünülürse, Konya Metro Projesi’nde ihaleye çıkılıp ilk kazmanın yakın bir zamanda vurulacağı umut ediliyor. 

2 ETAPLI PROJE

Konya Hafif Raylı Sistem Projeleri; Kampüs Beyhekim- Yeni Hızlı Tren Gari- Gar- Meram Belediyesi Hattı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi- Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı -Fetih Caddesi -Meram Belediyesi Hattı'nı kapsıyor. Merkezi hükümet tarafından gerçekleştirilecek.Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi de kılçık olarak tabir edilen hatlarla metroya raylı sistemle ulaşım yatırımları gerçekleştirecek.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim