Konya’da yaz mevsiminin müjdeleyicisi iğde ağaçları çiçek açtı. İğde ağaçları güzel kokularını kilometrelerce uzaktan duyuruyorlar. İğde ağaçları çevreye yaydığı güzel kokusunun yanı sıra hoş görüntüsü ile de çevreye ayrı bir güzellik katıyor.  Koronavirüs sebebiyle evde kaldığımız günlerde iğde kokularına hasret kalsak da şehir genelinde iğde kokuları hissediliyor. Koronavirüsten dolayı alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasaklarının uygulanması ve mümkün olduğunca evlerde kalınması nedeniyle otomobiller azalınca, hava kirliliği de azalmış durumda. Bu durum, iğde ve çiçek kokularının daha iyi bir şekilde algılanmasını sağlıyor.

İĞDE'NİN FAYDALARI

İğde çok lezzetli bir meyve olmasına rağmen un gibi oluşuyla insanların ağzında garip bir tat bırakır. Ama buna rağmen sağlık açısından son derece yararlıdır.  İshalde iğde yenilmesi tıpkı limon ve şeftalide olduğu gibi epeyce yararlıdır. İğde meyvelerini belli bir süre düzenli olarak yerseniz idrar tutamama ve idrara çıkma zorluğunu yenmenize yardımcı olacaktır.  Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.

İĞDE ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Baharın gelişiyle birlikte iğde çiçekleri mis gibi kokmaya başlar. İğde çiçeklerinin içeriğinde, Flos Elaeagni bulunur.  Kabızlığı giderir, iyi bir antiseptiktir.  C vitamini deposudur.  Gribe karşı etkilidir.  İğde çiçeklerini koklamak zihne kuvvet ve açıklık verir.  Egzama için iğde Çiçeği; Egzamada, iğde çiçekleri toplanıp kaynatılır ve her zaman olduğu gibi balla tatlandırılarak içilir. Bu şurubun öksürüğe ve bağırsak bozukluklarına da iyi geldiği bilinmektedir

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim