Vali Cüneyit Orhan Toprak 22-30 Eylül tarihleri arasında, TRT 1, Konya Büyükşehir Belediyesi ile merkez Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali öncesinde açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Konya’nın tarihi ve turistlik yerleri ile Konya’ya dikkat çeken Toprak , Konya’nın daha iyi tanıtılması için çalıştıklarına dikkat çekti. Konya’nın güçlü bir basına da sahip olduğuna dikkat çeken Toprak,  “Basının çok önemli bir fonksiyonu var. Konya medyası Allaha şükürler olsun yazılı ve görsel basın yönünden gayet kuvvetli. Geniş bir tabanı var. Her programlarımızda 5-10 adet basın mensubumuz bizleri takip ediyor ve bizlerin sesini duyuruyorlar. Halkımızla iletişimimizin, gönül köprümüzün , sevgi bağımızın kurulmasında çok önemli rol üstleniyorlar. Tüm basın mensuplarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. İletişim olmadığı zaman sevgi bağı ve saygı kuramazsınız. Hizmet bağı da kuramazsınız” ifadelerini kullandı. 

‘KONYA’NIN POTANSİYELİ ÇOK FAZLA’

Konya’nın potonsiyelinin fazla olduğuna dikkat çeken Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Konya gerçekten zamanı aşan, potansiyelinin çok az bir kısmının tanındığı  , Konya’nın potansiyeli her fırsatta tarihi, kültürel, inanç turizmi tarımı sanayisi bakımından Konya Türkiye’de ve Dünya’da olması gereken yerde değil. Konya’nın potansiyeli çok fazla.   Çatalhöyük’e baktığımız zaman günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri.  Çatalhöyük’e gittiğim zaman zaman tüneline girmiş gibi oluyorum.  Çatalhöyük’te 9 bin 9 bin 500 yıl önce orada yaşayan insanların hayat tarzını, yaşadıkları odayı, sokağı, mezarını, hayvanları koydukları yerleri görebiliyoruz. Bunlarda Çatalhöyük’ün ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. İvriz’e gittiğiniz zaman tarımın ilk amaları ile ilgili işlenmiş heykeller görebiliyorsunuz.  Yine Boncuklu’da taşta bir başak çizimi görüyoruz. National Geographic Türkiye Ağustos sayısında kapağında bahsetti.  Burası da Çatalhöyük’ten yaklaşık bin sene öncesine tekamül ediyor.  Yine Eşrefoğlu Cami ayrı bir sanat eseri eşine az rastlanacak. Sille başlı başına bir güzellik.  Tınaztepe Mağaraları da oldukça etkileyici ve gitmeyenlere şiddetle gitmelerini tavsiye ediyorum. Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış bir ilden bahsediyoruz. Konya’da birbirinden etkileyici eserler görüyoruz.  Konya çok özel bir il” şeklinde konuştu.

‘ETLİEKMEK GUİNNESS REKORLAR KİTABINA GİRİYOR’

Vali Cüneyit Orhan Toprak 16. Konya Mistik Müzik Festivali tanıtım toplantısında tarihi müjdeyi verdi. Vali Toprak, Konya’nın ünlü etliekmeğinin Guinness Rekorlar kitabına girmesi için çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Toprak, “Konya’nın yemek kültürü de oldukça zengin. Bu yemeklerin çoğu unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş. Guinness rekorlar kitabına girmek üzere  Konya’mızda  Nisan yada Mayıs ayında Konya’nın markalarından etliekmeği dünyaya tanıtmak için yüzlerce metre uzunluğunda etliekmek  yapılacak ve Guinness’e gireceğiz. Etliekmeğimizi de dünyaya tanıtmış olacağız” dedi

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim