24 Ocak Cuma akşam saatlerinde Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Meydana gelen depremde, 35'i Elazığ'da, 4’ü Malatya'da olmak üzere en az 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı. Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından mağdur olan vatandaşların yaralarının sarılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. 17 gün boyunca Elazığ ve Malatya'da meydana gelen deprem sonrası bölgeye giderek çalışmalara destek olan AFAD Konya müdahale ekibinin başında yer alan AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun izlenimlerini Konya Yenigün Gazetesine anlattı.

‘12 KİŞİLİK EKİP İLE BÖLGEDE GÖREV ALDIK’

Depremin yaşandığı an itibariyle hazırlıklara başlayarak bölgeye ulaştıklarını ifade eden AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, “Elazığ depremini yaşandığı an itibariyle duyduk.  Telefonlarımızda AFAD’ın mobil uygulaması yüklü olduğu için tüm İl Müdürlerine anında mesaj da geliyor. Depremin olduğunu duyar duymaz evden AFAD Konya İl Müdürlüğümüze geldim.  İl Müdürlüğüne geldikten sonra arkadaşlarımız ile Elazığ’a gidecek ekibi belirledik.  12 kişilik ekip ve 3 aracımız ile Elazığ’a gittik. 3. Ana Jet Üs Komutanlığından kargo uçağına binerek, malzemelerimizi alarak 25 Ocak Cumartesi günü gece 02.00 gibi Elazığ’a ulaştık.  Deprem bölgesinde koordinasyonun sağlanması ve kimin hangi işle meşgul olacağının belirlenmesi önemliydi. Deprem Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) planlamayı yaparak tüm ekipleri doğru bir şekilde yönlendirdi. Burada kimin arama kurtarma çalışmalarına katılacağı, kimin ilk yardım çalışmalarına destek sağlayacağı, kimin vatandaşa gıda yardımında bulunacağı, kimin çadır ve ekipman desteğinde bulunacağı tek tek belirlendi. Hızlıca gerçekleştirilen bu koordinasyonun hemen ardından da çalışmalara başlandı. Elazığ’a ulaştığımızda arkadaşlarımız da hemen arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ben de kriz merkezine ulaştım. Elazığ’da TAMP Elazığ grubu oluşturuldu. Depremin yaşandığı ilk gün ve sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu bölgeden hiç ayrılmadı. Depremin ardından bölgede her türlü çalışma koordineli ve başarılı bir şekilde yönetildi. Elazığ’da AFAD gönülleri ile birlikte çalışmalarımızı sürdürdük” ifadelerini kullandı.

‘HERGÜN BİR KONYALI GÖRDÜM’

Bölgede her gün bir Konyalı gördüğünü ve Konya’da İl Müdürü olarak hizmet etmekten büyük gurur duyduğunu ifade eden AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, “Hayırda yarışan şehir Konya’nın oraya akın ettiğine, Konya’nın orada nasıl yardıma koştuğuna şahit oldum. Elazığ’da kaldığım sürece Konyalıların oraya olması bende sanki Konya’da görev yapıyormuşum hissi uyandırdı. Elazığ’da bir gün bakıyordum yanımda belediye başkanlarımız, muhtarlarımız, STK temsilcilerimiz oradaydı. Konya halkına ve Konya protokolüne hayırda yarıştıkları için teşekkür ediyorum. Konya hayırda yarışanlar şehri. Konya, Elazığ ve Malatya depreminde yine hayırda yarıştı. Konyalılar gibi tüm Türkiye Elazığ ve Malatya için seferber oldu. Konya’da İl Müdürlüğü yapmaktan büyük bir onur duyuyorum. Elazığ ve Malatya’da devlet millet dayanışmasına bir kez daha şahit olduk” şeklinde konuştu.

TOSUN. AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLMAYA DAVET ETTİ

Elâzığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD gönüllüsü olamanın bir kez daha öneminin ortaya çıktığına dikkat çeken Tosun, “Elazığ’da vatandaşların eşyaları ücretsiz bir şekilde Jandarma tarafından taşındı. Vatandaşların eşyaları evlerinden alınıp, istenilen yerlere ücretsiz bir şekilde götürüldü. Vatandaşlarımız için çadır kentler oluşturuldu. Devlet tüm imkanları ile seferber oldu. Elâzığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD gönüllüsü olmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Elazığ’da gönüllerimiz ile güzel çalışmalara imza attık. Tüm vatandaşlarımızı AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Yine vatandaşlarımızdan Doğal Afet Sigortası (DASK) yaptırmalarını ve binalarını kontrol ettirmelerini istiyorum” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim