Konya Ticaret Odası (KTO) Konya Ekonomi Raporu 2018 yayınladı. Yıllık olarak yayınlanan raporda Konya, Türkiye ve Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve gelecek beklentileri ile Konya’nın sosyo-ekonomik verileri yer alıyor. Konya Ticaret Odası (KTO) “Konya Ekonomi Raporu 2018”ü yayınladı. İlki 2013 yılında yayınlanan ve otoriteler tarafından takdirle karşılanan çalışmanın ikincisinde Konya’nın sosyo-ekonomik durumu; Demografik Yapı ve Sosyal Kalkınma, Makroekonomik Göstergeler Ulaşım ve Haberleşme Altyapısı, Konya’nın Projeleri, Konya’nın Swot Analizi başlıkları altında inceleniyor. Konya Ekonomi Raporu, yüzlerce kurum ve kuruluştan; nüfus, eğitim, kültür-sanat, turizm, hayvancılık, tarım, enerji, dış ticaret, iletişim, ulaşım, istihdam, sağlık, yatırımlar ve ekonomi alanlarında alınan verilerin Türkiye karşılaştırmaları yapılarak hazırlandı.

‘TÜRKİYE 2018 SONU İTİBARIYLA EKONOMİDE CİDDİ BİR DENGELEME SÜRECİNE GİRDİ’

Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk raporla ilgi yaptığı açıklamada, “2018 yılı Türkiye ekonomisi açısından oldukça zor bir yıl olmuştur. Özellikle 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından, başta döviz, arkasından da faiz ve onu tamamlayan enflasyon üzerinden finansal istikrarın ciddi anlamda sarsıldığını gördük. Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2, 2. çeyrekte  yüzde 5,3, 3. çeyrekte ise yüzde 1,6 oranında büyümüştür. 4. çeyrekte ise büyüme yüzde 3 azalırken, yıllık ortalama büyüme yüzde 2,6 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu veriler 2018 yılının ilk ve ikinci yarısının farklı koşullarda yaşandığını ortaya koymaktadır. Bir başka ifadeyle yılın ilk yarısında ekonomi oldukça hızlı büyümüş, ancak ikinci yarıda önemli oranda yavaşlamıştır. Burada döviz kurlarında yaşanan artışlar belirleyici olmuştur. Mayıs ayından itibaren kurlardaki artış hızlanmış, Ağustos'ta yaşanan büyük dalgalanma sonrasında Eylül ayında yıllık artış Dolar'da yüzde 80, Euro'da yüzde 79 düzeylerine kadar yükselmiştir. Gelişmeler büyük oranlı döviz borcu bulunan reel sektörü, kur zararı nedeniyle sıkıntıya sokmuş, ayrıca enflasyon ve faizlerde de ciddi artışlara yol açmıştır. Yıl sonunda ise, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler sonucu kur artışları tersine dönmüş, enflasyon ve faizler düşüş eğilimine girmiştir. Kurlarda nispi istikrarın sağlanması, enflasyon ve faizlerde gerileme eğilimine girilmesi, dış ticaret açığı ile cari açığın azalması olumlu gelişmeler olarak görülmektedir. Türkiye 2018 sonu itibarıyla ekonomide ciddi bir dengeleme sürecine girmiştir. 2019 ve önümüzdeki birkaç yıl ekonomide dengeleme dönemi olacaktır. 2019 yılı enflasyon, faiz ve cari açıkla mücadele şeklinde geçecektir. Bu üç kalem, arzu edilen rakamlara çekilebilir ise iç piyasa rahatlayacak, istihdam ve yatırım oranlarında beklenen hareketlenme başlayacaktır. Ülke ekonomimiz bunu başarabilecek güçtedir. Özel sektör olarak, yatırımlarımızı artırdıkça, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirdikçe, dünya ticaret hacminden aldığımız payı artırdıkça ve dış ekonomik ilişkilerimizi geliştirdikçe ülkemizin ekonomik gelişimine katkımız katlanarak artacaktır” dedi.

‘DAİMA GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Konya Ticaret Odası olarak daima gelecek için çalışmakta ve yeni nesillere daha yaşanılabilir bir Konya ve Türkiye bırakmak için gayret etmekte olduklarına dikkat çeken Başkan Selçuk Öztürk, “Bir önceki yılın Dünya, Türkiye ve Konya ekonomilerinin değerlendirilmesi ve gelecek beklentilerimize dair öngörülerimizin yer aldığı “Konya Ekonomi Raporu 2018” çalışmamızı bu yönde hazırladık. Çalışmamız kaynak eser niteliği taşıyacak ve gelecek yıllarda Konya ekonomisinin gelişim sürecini yansıtacak bir arşiv olacaktır. Konya Ticaret Odası, 137 yıllık köklü geçmişiyle şehrimiz ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültür alanlarda gelişimine katkı sağlamak için canla başla hizmet etmektedir. Odamız, sorumluluk almaktan kaçınmadan şehrimize ve ülkemize hizmet eden özel sektör temsilcilerine fazlasıyla değer vererek, büyümeleri ve gelişmeler yönünde tüm imkânlarını seferber etmektedir. “Konya Ekonomi Raporu 2018” adlı eserimize katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara, kitabın hazırlanmasında yoğun emek sarf eden ekip arkadaşlarıma teşekkür eder, bu ve bunun gibi birçok çalışmayla tekrar karşınızda olma temennisiyle saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı. Yayınlanan raporun içeriğinde Dünya Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, Konya Ekonomisi, Konya’nın projeleri, rakamlarla Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve Sivil Toplum Kuruluşları yer alıyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim