Pazarcı esnafları yerel marketlere olan tepkisini sürdürüyor. Konya’da bulunan yerel marketlerin kapılarının önlerine sebze ve meyve koyması pazarcı esnaflarını olumsuz yönde etkiledi. Özellikle bunu yerel marketlerin yaptığını belirten esnaflar, bu ürünlerin egzoz dumanı ve tozdan dolayı sağlıksız olduğunu da bildirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ve oda hakkında bilgiler veren Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Tahsin Öz yerel marketlerin dışarıya ürün koymasının yasak olduğunu belirterek, “Konya’da bulunan yerel marketler ile sıkıntılarımız var. Bu işi yapanlar tamamen yerel marketler. Kapılarının önüne meyve ve sebze çıkartıyorlar. Büyük olan marketler kapısının önüne çöp bile koymaz. Marka olan büyük marketler ruhsatlarını alırken ‘marketin içini’ kullanmak şartıyla alıyor. Ama yerel marketler bu kurala uymuyor. İçeriye almayacaklarsa bu işi bırakmaları lazım. Kaldırımların üstünü kiralasınlar orada iş yapsınlar. Ayrıca Muhacir pazarında bir sorunumuz var. Geçen kış mevsimin Konya çok şiddetli geçirdi. Bundan dolayı da Muhacir pazarının çatı kısmında çok büyük bir tahribat oluştu. Şuan da kış mevsiminde olmamızdan dolayı yağmur ve kar yağışı yaşanacak. Yaşandığı zaman çatıda bulunan sular tamamen vatandaşın ve esnafın üzerine akıyor. Muhacir Pazarı Konya’nın en büyük pazarlarından birisi. Burada birçok insanımız alışveriş yapıyor, esnafımızda satış yapıyor” dedi. 

2005 YILINDAN BU TARAFA BİRÇOK BORCUN ÜSTESİNDEN GELDİK

Odanın 1978 yılında kurulduğunu ifade eden Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Tahsin Öz, odaya başkan olarak geldikleri zaman borcun çok olduğunu vurgulayarak bu konuda her şeyi yaptıklarını belirtti. Üyelerin sorunlarını içinde çözüm ürettiklerini söyleyen Öz; “Odamız daha önceden 1978 yılında dernek olarak kurulmuş. Dernek iken sadece Konya’da bir tek Muhacir Pazarı vardı. Konya’nın her tarafından da Muhacir Pazarına vatandaşlarımız alışverişe geliyordu. O zamanlar Pazar günleri domatesin normal fiyatı 2 TL ise, 2,5 TL olurdu. Çünkü müşteri kapasitesi çok yüksekti. 2005 yılında odaya aday olduk. Odaya geldiğimiz dönemlerde epey bir borç vardı. Biz bu borçların üstesinden geldik. Şuanda üyelerimizin bütün sorunlarını çözmek için uğraş veriyoruz. Hizmet etmek bizim en büyük görevimizdir” diye konuştu. 

KARATAY BÖLGESİNDE 15 KAPALI PAZAR ALANI BULUNUYOR

Karatay Bölgesinde 15 adet kapalı pazarların bulunduğunu belirten Başkan Öz, Karatay Belediyesine katkılarından dolayı teşekkür ederek altı yol bölgesinde bulunan hizmet binasının da Karatay Belediyesi tarafından yaptırıldığını söyledi. Başkan Öz, “Karatay bölgesinin nerdeyse her yerine kapalı Pazar inşaları yapıldı. Karatay Belediyesi Başkanı Mehmet Hançerli bizlere bu konuda çok destek verdi. Altı yolda bulunan hizmet binamızın yapılmasında başkanımız vesile oldu. Hizmet binamızın açılışında da 3 bin kişilik yemek ikramında bulunduk. Karatay bölgesinde şuan da 15 tane kapalı Pazar bulunuyor” diye de konuştu. 

YEREL MARKETLERİN KAPILARININ ÖNÜNE SEBZE VE MEYVE KOYMASI YASAKTIR!

Konya’da bulunan yerel marketlerin kapı önüne sebze ve meyve çıkartmasına pazarcı esnafının tepkili olduğunu dile getiren Başkan Öz, ruhsatlarda marketlerin kapı önüne ürün koymaması gerektiği kuralının olduğunu belirtti. Kapı önünün insanlar için araç park etmesi amacıyla yapıldığını da vurgulayan Öz, sözlerine şu şekilde devam etti; “Konya’da bulunan yerel marketler ile sıkıntılarımız var. Bu işi yapanlar tamamen yerel marketler. Kapılarının önüne meyve ve sebze çıkartıyorlar. Büyük olan marketler kapısının önüne çöp bile koymaz. Marka olan büyük marketler ruhsatlarını alırken ‘marketin içini’ kullanmak şartıyla alıyor. Ama yerel marketler bu kurala uymuyor. İçeriye almayacaklarsa bu işi bırakmaları lazım. Kaldırımların üstünü kiralasınlar orada iş yapsınlar. İçeride olan hangi malzeme varsa dışarıya çıkartıyorlar. Zeytin, soda, meyve, sebze gibi ürünler dışarıda bulunuyor. Eğer ruhsatlı olarak çalışıyorlarsa bu işi içeride yapmaları lazım. Marketin önüne Pazar yeri açamazsın. Avrupa’da hiçbir marketin dışarısına ürün koyulmaz. Çünkü marketlerin kendilerine göre bir kuralı vardır. Bu dışarıda bulunan ürünlerde tamamen sağlıksız. Çünkü yol ortasında araba egzozunun içinde bulunuyor.  Müşteriyi dışarıda tutmayacaksınız marketin içine çekeceksiniz. Çünkü müşteri marketin içerisinde alışveriş yaparken diğer ürünü de görerek alır. Bu kurala uymayan market sahiplerinin çoğu da pazarcılık yapmış kişiler. Pazarcılık yapan kişilerin pazarcıları yok etmeye hakkı yoktur. Pazarcılık Türkiye genelinde geçmişimizden beri vardır. Bunu da kimsenin yok etmeye hakkı yoktur. Halk, pazara gidip istediği her şeyi bulabiliyor. Bütçesine göre de alışverişini yapacaktır. Belediyelerimizin duyarlı olduklarını inanıyorum. Buna bir önlem alınarak kesin bir çözümün olmasını istiyoruz” 

MUHACİR PAZARINDAKİ TAHRİBAT BİRAN ÖNCE HALLEDİLMELİ!

Geçen yıl Konya’da kar yağışı bir hayli fazla olmuştu. Kar yağışından dolayı Muhacir Pazarı'nın çatı kısmında önemli derecede tahribat oluştu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Öz, bu tahribatın biran önce yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek vatandaşların ve esnafların akan sulardan dolayı mağdur olduğunu belirtti. Belediyelerden rica da bulunan Başkan Öz, “Pazarların bakımları titiz bir şekilde yapılıyor. Muhacir Pazarı'nda bir sorunumuz var. Geçen kış mevsimin Konya çok şiddetli geçirdi. Bundan dolayı da Muhacir pazarının çatı kısmında çok büyük bir tahribat oluştu. Şuan da kış mevsiminde olmamızdan dolayı yağmur ve kar yağışı yaşanacak. Yaşandığı zaman çatıda bulunan sular tamamen vatandaşın ve esnafın üzerine akıyor. Bununla ilgili sorunumuzu belediyemiz ile görüştük ve maruzatımızı ilettik. Halledeceğiz diyorlar ama bu işin biran önce olması gerek. Çünkü Muhacir Pazarı Konya’nın en büyük pazarlarından birisi. Burada bir çok insanımız alışveriş yapıyor, esnafımızda satış yapıyor. Cumartesi, Pazar günlerinin haricinde de oraya milyonlarca insan geliyor. Selçuklu bölgesinde bulunan Dumlupınar Pazar bölgesinde bir sıkıntımız vardı. Pazar yerinde olan sıkıntının çözülmesi için ihale verildi. En kısa süre içerisinde çözülecek ama geç kalındı. Bizim esnafımız çok bir şey istemiyor. Sadece buraların tadilat edilmesini istiyor. Devletten de bir beklentimiz yok. Biz vergimizi de zamanında ödeyen esnaflarız. ” 

KONYA’DA SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDA ÇOK ARTIŞ YAŞANMAZ!

Sebze ve meyvelerdeki artışların Akdeniz Bölgesinde yaşanan hava şartlarından dolayı olduğunu belirten Başkan Öz, Konya’nın konum açısından Akdeniz’e yakın olmasından dolayı artışları çok fazla hissetmeyeceğini vurguladı. Başkan Öz, kendimize de dışarıya da yetecek kadar üretimin olduğunu da sözlerine ekleyerek; “Sebze-meyve satış fiyatları şuanda normal. Bazı ürünlerde 0,50 kuruş ile 1 TL arasında düşüşler ve çıkışlar yaşanıyor. Tabi bu yükselmeler hepsinde yaşanmıyor. Mesela şuanda salatalığın fiyatı düştü ama domatesin fiyatı biraz yükseldi. Geçen kış döneminde Antalya bölgesinde fırtına yaşandı. Ama Türkiye’yi besleyen Antalya bölgesidir. Seracılık Akdeniz bölgesinde yapılıyor. Bundan dolayı orada bir şey olduğu zaman fiyatlarda yükselmeler yaşanıyor. Konya’da aşırı derecede bir yükselme olmadı olmazda. Konya Türkiye’nin üretim bölgelerine en yakın bir şehirdir. Pazarcı esnafı toptancıya telefon açtığı zaman toptancıda ona istediği ürünü kısa zaman içerisinde getiriyor. Fiyat yükselmeleri Konya’da olmaz. İstanbul uzak olduğu için oralarda illa ki nakliyeden dolayı yükselmeler yaşanır. Türkiye genelinde de üretim yeterli durumda. Bizim üretimimiz kendimize de yeter ihracatımıza da yeter. Bizim bu konuda hiçbir devlete ve kuruma ihtiyacımız yok” dedi.  

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim