Konya Ticaret Odası Oto Galericiler Komitesi Başkanı Mustafa Akkese, piyasada düşük fiyatlı araç talebinin daha fazla  olduğunu belirterek, “Tabi vatandaşın bütçesine göre yüksek fiyatlı araçlar da tercih edilebiliyor” dedi. 

Akkese, "2. el aracın teknik yönü iyiyse fiyatı makulse binek olsun ticari olsun o araç satılır. İstanbul gibi, Ankara gibi  nüfus bakımından daha büyük şehirlerde ikinci el araba piyasası daha hareketli. Fiyat artışı devamlı oluyor. Zaten geçen yıl ÖTV  fiyatlarının yükselmesiyle sıfır araç alımı azaldı” dedi. 

DEVLETİN İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA FAZLA KARI YOK

 “Sıfır araç alımı yükselirse ikinci el araba alımı artar" diyen Akkese, "Devletin bu konuda çok kaybı var. Çünkü vergi artışından dolayı araç alımı azaldı. Dolayısıyla ikinci el araç alımı arttı,  tabi devletinde bu araçlardan fazla bir karı yok. Geçen sene 2 milyon adet olan sıfır araç satışı bu sene 5 - 6 milyon olarak hedefleniyor,bu da iki üç katı bir artış demek” dedi.

ŞU AN İÇİN 2. ELDE ÇOK CİDDİ SIKINTI YOK 

Bölgede işlerin durgun olduğunu dile getiren Z Motors Satış Müdürü İbrahim Dereli de şu an için satışlarda çok sıkıntı olmağını söyledi. Dereli, "Satış yapabiliyoruz ama araçların fiyatlarını uygun ve cazip verirsek satışlarda fazla durgunluk olmayacaktır. Zaten biz piyasadan dolayı  olabildiğince uygun fiyatlarla biniciye araç vermeye çalışıyoruz, geçmişe dayalı da bir çevremiz var,tüm müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

10 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu söyleyen Dereli, “Bazı kesimlere göre sıfır araç almak daha avantajlıdır.Çünkü araç değerinden kaybetmez, gelecek yıl satıldığında gene aynı fiyat eder.Tabi sıfır araç alımı birazda maddiyatla alakalı,bu sene vergiler çok yükseldi” değerlendirmesinde bulundu. 

METEHAN KESKİN

Editör: TE Bilişim