Son zamanlarda artan bisiklet kazalarıyla birlikte bisiklet kullanıcıların trafikteki güvenlikleri yeniden sorgulanmaya başlandı. Park parası vermemek adına bisiklet yollarına park eden sürücüler yüzünden bisikletçilerin taşıtlarla beraber yollarda gitmesi kazaya davetiye çıkartıyor. Konuyla ilgili görüşlerini gazetemizle paylaşan Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çal, farkındalık çalışması yapmak için harekete geçeceklerini bildirdi. 

“SÜRÜCÜLER VİCDANEN SORUMLU OLMALI”

Konya’nın bisiklet kullanmak için uygun jeolojik yapısının olduğunu söyleyen Ahmet Çal, bisiklet kullanmanın önemine değinerek, “Şehrimizin coğrafik özelliklerine baktığımızda arazini düz olduğunu görüyoruz. Ancak bisiklet kullanmak isteyen vatandaşlarımız istedikleri gibi bisikletlerini kullanamıyorlar. Çünkü yolları gasp ediliyor. Şehrimizde 500 km bisiklet yolu var. Buna rağmen bu yollara sürücüler araçlarını park ediyorlar. Hem de ne için, sadece 2 lira park parası ödememek için. Bu durumdayken bisiklet kullanmak isteyen bir birey nasıl bisikletiyle rahatça ulaşımını sağlasın? Her şeyden önce bisikletinde bir araç olduğunu anlamalıyız. Herkesi bisiklet kullanmaya davet ediyoruz, yollarımız da mevcut ama sürücüler sadece kendi yollarını kullanmıyorlar. Sürücülerimizi vicdanen sorumlu olmalarını diliyorum. Bisiklet gerek çevre kirliliğini azaltmada gerek klakson seslerini azaltmada gerekte sağlık açısından kullanımı faydalı” diye konuştu.  

“BİSİKLETÇİLERE SAYGI DUYULMUYOR”

Konya’da bisiklet kültürü olduğunu vurgulayan Başkan Çal, bisiklet yollarına park eden sürücülere caydırıcı ceza uygulanması gerektiğini dile getirdi ve şunları kaydetti: “Bisiklet artık ülkemizde yaygınca kullanılan bir araç konumunda. Konya’mızda da bu kültür mevcut. Ancak gerekli şartlar yerine getirilmeli. Bisiklet kullanıcıları artık yollarda kendilerini güvende hissetmiyorlar. Çünkü araçlar tarafından sıkıştırıyorlar. Adeta bu durumdan zevk alan sürücüler var. Bize bu konuda şikayetler geliyor. Bisikletçilere saygı duyulmuyor.  Yapılması gereken ise bisiklet ile ilgili kural dışına çıkan kişilere caydırıcı cezalar uygulamak. Ancak bu şekilde biz bir şeyleri anlamaya başlayabiliriz.”

“YOĞUN KATILIM BEKLİYORUM”

15 Temmuz sonrası Büyükşehir Belediyesi ve Valilikten bisiklete olan farkındalığı arttırmak adına bisiklet turu için izin başvurusunda bulunacaklarını söyleyen Ahmet Çal, “Şehir içi bisiklet turu düzenlemek istiyoruz. Amacımız bisiklet kullanmak isteyen vatandaşların seslerin duyurmak ve sürücüleri kurallara uymaya davet etmek. Bunun için kendi aramızda çalışmalarımız da var. Tahminimce Alaaddin ve Zafer çevresi bu tur için uygun olabilir. Gerekli mercilere başvurularda bulunacağız. Ben yoğun bir katılımla güzel bir organizasyon olmasını bekliyorum” dedi. 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim