Geçtiğimiz aylarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü Konya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı hakkında bülten hazırlamış, raporda Konya'da motorlu kara taşını sayının bir yılda 29 bin 703 adet arttığı belirtilmişti. 2017 yılı Mayıs ayı sonu sayımlarından oluşan rapora göre, toplam trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı bir önceki aya göre 2 bin 327 adet (yüzde 0,3) ve bir önceki yılın aynı ayına göre 29 bin 703 adet (yüzde 4,5) artarak 691 bin 019 adet olarak açıklanmıştı. Rakamlar Konya’da araç sayısında yaşanan artışı ortaya koyarken, hızla artan araç sayısı Konya trafiğini de olumsuz etkiliyor. Özellikle son bir kaç yıldır şehir için trafiği belirli saatlerde içinden çıkılmaz bir hal alıyor. 

SANAYİ BÖLGESİ SIKIŞIYOR

Trafik yoğunluğu şehir merkezinde Muhacir Pazarı civarı, Alaeddin Tepesi civarı, İstanbul Caddesi bölgesi olmak üzere belli saatlerde oldukça yoğun oluyor. Muhacir Pazarı ve İstanbul Caddesi bölgesinde yolların dar olması, buna ilave olarak hatalı yol üzeri parklar trafiğin akışını olumsuz etkiliyor. Konya’nın gelişen sanayisi ile organize sanayi bölgesinin artması da, sanayi bölgelerindeki trafik yoğunluğunun artmasına neden oldu. Bölgeye çıkan Aslım Caddesi gibi alternatif caddeler açılmasına rağmen, bölgenin olmazsa olmazı Ankara Yolu’nun trafik yoğunluğu istenilen seviyede azaltılamadı. Daha önce yine Ankara Yolu’na alternatif olarak kullanılmaya başlanan Tren Yolu Caddesi de, yeni gar inşaatı nedeniyle kapatılıp yol Eski Sanayi içerisinden devam ettirilince, buranın da yoğunluğu artmış durumda. Mesainin başladığı sabah saatlerinde ve mesai bitiminin başladığı akşam saatlerinde bu bölgelerde trafik yoğunluğu artınca hem Ankara Yolu’nda hem de Tren Yolu Caddesi bölgesinde trafik akışı oldukça yavaşlıyor. Ankara Yolu’nda Galericiler Kavşağı, Belh Kavşağı ve Beşyol Kavşağı yer yer kilitlenme noktasına geliyor. Yeni İstanbul Yolu da yine sabah ve akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanan yerler arasında bulunuyor. 

DIŞ ÇEVRE YOLU’NUN TRAFİĞİ RAHATLATMASI BEKLENİYOR

Şehir içi trafiğinde yaşanan bu olumsuz tablonun, Konya’nın önemli projelerinden biri olan dış çevre yolu ile bir nebze de olsa değişeceği düşünülüyor. Dış çevre yolu ile çevre illerden transit geçecek araçlar şehir içine girmeden bu yol sayesinde direkt geçebileceği gibi, şehrin bir ucundan diğer ucuna bu yol sayesinde daha rahat ulaşılabilmesi söz konusu. Bu nedenle, dış çevre yolunun şehir içi trafiğinin azalmasında katkı sağlaması bekleniyor. 2014 yılında 71 kilometrelik bölümünün yatırım programına alındığı 122 kilometrelik yolun, yatırım Programına alınan ve ihale edilen 22 kilometrelik kesiminde 2016 yılı sonu itibariyle 18 kilometrelik kesim BSK kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlandı. Yolun 2017 yılında da 1 kilometrelik BSK kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlandığı,  2017 yılı sonu itibari ile de Karaman ve Ereğli yolları köprülü kavşakları, Konya Kaşınhanı İmar yolu, Çatalhöyük yolu köprülerinin tamamlanması bekleniyor. 

BÜYÜKŞEHİR NEŞTERİ VURUYOR

Öte yandan şehir içi trafik yoğunluğunun ele alındığı ve bu yoğunluğu azaltmak için Konya Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girdiği bilgisine ulaşıldı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ankara Yolu, İstanbul Yolu, Çevre Yolu Caddesi gibi günün belli saatlerinde trafik yoğunluğunun yaşandığı bölgeler için harekete geçerek, bu bölgeler ile ilgili yeni projeler masaya konuldu. Projeler kapsamında Türmak Kavşağı’na, Belh Kavşağı’na, Galericiler Kavşağı’na, Başkent Hastanesi Kavşağı’na ve Beyşehir Yolu Kavşağı’na olmak üzere 5 alt veya üstgeçit çalışması düşünülüyor. Belirlenen 5 bölgede Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından, bölgelerin trafik yoğunluğunun ölçümleri gerçekleştiriliyor. Yapılan ölçümler neticesinde en yoğun olan bölge “aciliyeti yüksek” olarak belirlenecek ve ilk çalışma bu belirlenen bölgeden başlatılacak. İncelemeler neticesinde belirlenen 5 bölgede alt veya üstgeçit yapımına karar verilerek, yapım işlemleri de sırasıyla başlamış olacak.Belirlenen bu 5 bölgedeki yeni kavşak düzenlemelerinin belli saatlerde yaşanan trafik yoğunluğunu gidermesi hedefleniyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim