Vali Cüneyt Orhan Toprak, Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen program ile Konya'da görev süresindeki bir yılı değerlendirdi. Vali Toprak’ın ev sahipliğindeki programa Vali Yardımcıları Hasan Karakaş ve Mehmet Aydın, Basın İlan Kurumu Konya İl Müdürü Özden Konur, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya İl Müdürü Abdurrahman Cüneyt Fidancı, Konya Gazetecileri Cemiyeti Genel Sekreteri Rasim Atalay, Konya basının sahipleri ve yöneticileri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.  Konya basının güçlü olduğunu ifade eden Vali Toprak, “Konya basınının güçlü olması beni mutlu ediyor. Büyük bir basın ordumuz var. Bizlere yön gösteren, hatalarımızı bildiren bir basınımız var” ifadelerini kullandı. 

‘KONYA SELÇUKLU’NUN, HOŞGÖRÜNÜN, SEVGİSİNİN BAŞKENTİ’

Konya’nın Selçuklu’nun, hoşgörünün, sevginin başkenti olduğunu ifade eden Vali Toprak, “Geçtiğimiz yıl Konya’ya atandığımızda Konya’dan bir gazeteci arkadaşımız ile telefonda ilk duygularımızı iletirken dağların başkentinden, Selçuklunun başkentine geldiğimizi ifade etmiştik.  Konya’nın başkent olmayı hak eden pek çok unsuru var. Selçuklu’nun başkenti, hoşgörünün, sevginin başkenti, tarımın başkenti, turizmin yakın gelecekte başkent adaylarından birisi. O manada baktığımız zaman başkentlik unvanı çok olan bir yere gelmişiz Allah’a şükür. Burada dikkatimizi çeken, birlik ve bütünlüğün var olması. Şehir olarak bir sorunu ortaya koyulduğunda çözümü de derhal üretmek gayreti içerisindeyiz, bizim anlayışımız budur. Bunun tabii karşılığını da görüyoruz. İdari kadroları, mahalli idareleri, adliyesi, askeriyesi, sivil toplum kuruluşları, belediyeleri, bölge müdürlükleri ve il müdürlüklerimiz hizmetin tamamlanması ve vatandaşlarımızın işlerinin bir an önce çözülmesine odaklı çalışıyor. Yine milletvekillerimiz işlerin çözülmesi noktasında Ankara’da bizi rahatlatıyorlar” dedi. 

‘KONYA SANAYİSİNİN BAŞARISI GİDEREK ARTIYOR’

Konya sanayisinin başarısında da bahseden Toprak, “Konya sanayisi oldukça üst düzeyde. Konya sanayisi başarısını giderek artırıyor. Konya’da araştırma merkezlerimiz var. Teknokentler’imiz var.  İnnopark’ımız var. Üniversitelerimiz çok aktif. Organize sanayide bulunan fabrikalara gidip görüyorum içlerinde kendilerinin ar-ge merkezleri var. İnanılmaz bir gelişim içerisindeler. Konya sanayisi yüzlerce ülkeye ihracat yapıyor. Bugün Türkiye’nin Güneydoğusu’nda kullanılan zırhlı vinçlerin Konya’da üretiliyor olması Konya sanayisinin ne kadar ileri seviyede olduğunun bir göstergesi. Diğer yandan Konyalı, gelişime çok açık. Fikir ortaya koyup, fikrini ürünü dönüştürerek icat yapabiliyor. Yine Konyalı bir mucidimiz tarafından Türkiye’de bol miktarda bulunan bor madeni de kullanılarak üretilen yanmaz duvar beni çok etkiledi. Konuyu ilgili bakanlığa iletip, Konya’da böyle bir üretimin söz konusu olduğunu söylediğimde, bahsettiğim mucit ilgili bakanlık tarafından davet aldı. Projesini orada anlattı” ifadelerini kullandı. 

‘KONYA HALKI ANADAOLU’NUN BÜTÜN ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR’

Konyalıların Anadolu’nun bütün özelliklerini taşıdığını ifade eden Toprak, “Fırsat buldukça Konyalı esnaf kardeşlerimiz ile buluşuyoruz. Onları ziyaret ediyoruz. Bizler bu ziyaretler ile rahatlıyoruz. Vatandaşımızın güler yüzü ile karşılaşmak bizleri tarifi zor mutluluk ile karşı karşıya bırakıyor. Konya halkı Anadolu’nun bütün özelliklerini taşıyan, vefakâr ve cefakâr bir özelliğe sahip.  Vatan ve bayrak sevgisi ile yoğurulmuş bir şehir. Şehit cenazelerimizde asaleti görüyoruz. O vatan sevgisinin gücünü o anda iliklerimize kadar idrak ediyoruz. Böyle bir halkımız var. Konya halkının devletlerine karşı büyük bir hürmetleri ve sevgileri var.  Hakkari’de bir esnafımıza gittiğimizde ne kadar muhabbet ve sevgi ile karşılaşıyorsak, en az o kadar burada da o muhabbetle karşılaşıyoruz. Allah razı olsun hepsinden.  Sokaktaki vatandaşlarımız bizlere sevgi gösteriyorlar. Fotoğraf çekinmek istediklerini ifade ediyorlar. Kendimi şanslı görüyorum. Konyalı vatandaşlarıma sevgimi ve şükranlarımı sunuyorum. Sevgilerinin karşılıksız olmadığını, benim de aynı şekilde onlara sevgi ve muhabbet beslediğimi ifade ediyorum. Konyalı vatandaşlarımız yaptığımız etkinliklere inanılmaz ilgi gösteriyorlar. Konya’daki güzel faaliyetlerde halkımızı yanımızda görebiliyoruz” diye konuştu.

‘KONYA'NIN RENKLİ VE BEREKETLİ BİR COĞRAFYA SAHİP’

Konya'nın renkli ve bereketli bir coğrafya sahip olduğunu da ifade eden Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Konya tarımda 20’nin üstü üründe Türkiye birincisi. İlk üçe baktığımızda da 30 üründe ilk üç içerisindeyiz. Tarımda liderliğimizi Konya olarak sürdürüyoruz. Tarım makinelerimizin yüzde 60-70’i Konya sanayisinde üretiliyor. Konya renkli ve bereketli bir coğrafya sahip. Konya’ya dışarıdan gelenler Konya’ya hayran kalıyor. Konya’nın sivil toplumu da oldukça güçlü” dedi. Vali Toprak Konya’da 5 üniversitenin bulunduğunu ve bu üniversitelerin de çok aktif olduğuna dikkat çekti. Derbent Aladağ Kayak Merkezi projesini de yakından takip ettiğini ifade eden Vali Toprak, Derbent Kayak Merkezi’nin yapımı için hiçbir engel olmadığını, sadece bürokrasideki prosedürlerin uzun zaman aldığını dile getirdi. 

‘KONYA SAVUNMA SANAYİ MODEL OLACAK’

Savunma sanayinde de Konya’nın önemli bir model teşkil edeceğini kaydeden Vali Toprak, “Konya silah konusunda Huğlu ve Üzümlü bölgeleriyle meşhur bir bölgemiz. ASELSAN Fabrikası’nın temelinin 22 Mart’ta atılması ile birlikte Konya, savunmada önemli bir model haline geldi. Yaklaşık 65 milyar dolarlık bir yatırım.  Uzaktan kumandalı elektronik silah sistemleri üretilecek. Ülkemizin lokomotif bir tesisi olacak” dedi.

‘KONYA BİRÇOK KONUDA ZİRVEDE’

Konya’nın birçok konuda zirvede olduğunu ifade eden Vali Toprak, “Tarımda lider durumdayız. Turizmde Çatalhöyük, Selçuklu eserleri ve diğer ziyaret edilecek noktalarımızla yakın zamanda daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyorum. Çevre yolunda çalışmalar devam ediyor. Metro ile ilgili imzalar atıldı, 3-4 seneye inşallah tamamlanacak. Şehir Hastanesi’nde çalışmalar sürüyor ve yakından takip ediliyor. Konya-Karaman ve Mersin’e kadar devam edecek Hızlı Tren Hattı, lojistik merkezde çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.

Vali Toprak Konya’ya ve Konya yatırımlarına ilişkin yaptığı sunumun ardından Konya basınının temsilcilerinin görüş ve önerilerini de aldı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim