Ürün ve hizmet sektöründe müşteri memnuniyetini artırmak, ihtiyaç ve beklentilere uygun üretim yapabilmek ve hizmet sunabilmek için sürekli gelişmeyi hedefleyen sanayi kuruluşları, bu gelişimlerini Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nden aldıkları belgelerle ortaya koyuyorlar. Bu kapsamda, Konya ve Karaman bölgesinden çeşitli TSE Belgesi almaya hak kazanan firmalar, İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yapılan törenle belgelerini aldı. Törene TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Konya Sanayi Odası (KSO) Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Fatih Botsalı, AK Parti Konya Eski Milletvekili Mustafa Kabakcı ve çok sayıda davetli katıldı.

TSE BİR KAHRAMAN

Programda konuşan İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Fatih Botsalı, TSE’nin önemine dikkat çekti. TSE’nin 1980’li yılların başlarında sadece Ankara merkezli olan ve İstanbul’da temsilciliği bulunan bir kuruluş halindeyken, büyük bir ivmeyle tüm şehirlerde temsilciliği bulunan bir kurum haline geldiğini belirten Botsalı, “Ülkemiz sanayisine katkılar sağlayan kahraman haline geldi. TSE biraz önce bahsettiğim genişleme döneminde, tüketicinin korunması, akreditasyon, kalibrasyon, kalite, çevre güvenliği gibi konuları ülkemizin gündemine ilk defa taşıdı ve ciddi çalışmalar yürüttü. Ülkemizin Gümrük Birliği’ne hazırlanmasında önemli işlere imza attı. Ülkemizin yakın geçmişinde önemli başarılara imza attı. Helal gıda, CE belgelendirmesi, gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon konularında başarılara imza attı. Ülkemizin aydınlık geleceği konusunda verdiği etkin hizmetlerinden dolayı TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’e teşekkür ediyoruz” dedi.

TSE’Yİ SEÇMELERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Konya ve Karaman’dan 11 önemli kuruluşun TSE Yönetim Sistem Belgesi almaya hak kazandığını hatırlatan Botsalı, “Bu belgelerin bazıları Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Bu kuruluşlarımızı kutluyorum. Bugün belge alan kuruluşlarımıza belge alma konusunda TSE’yi seçmelerinden dolayı da teşekkür ediyorum. Çünkü bizim milli kuruluşumuz hepsinden daha iyidir biz öyle inanıyoruz. Yönetim Sistemi standartları firma ve kuruluşlarımızın uluslararası piyasadaki sürdürülebilir büyümeyi sağlama konusunda önemli bir araçtır. Bu nedenle bugün belge alan firma alan yöneticilerimize bu belgenin hakkını en iyi şekilde vermeliler” diye konuştu.

İNNOPARK ÖNEMLİ BİR HİZMET VERİYOR

İnnopark, Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi hakkında da bilgiler veren Botsalı şunları kaydetti, “Firmalara Ar-Ge ve innovasyon konusunda kaynaklar sunan, yeni girişimciler yetiştiren bir bölge. Bu bölgenin bir yönetici şirketi var ve bu şirket burayı bir Ar-Ge ve innovasyon cenneti yapmak için çaba gösteriyor. Her türlü insan kaynağını sağlamaya çalışıyoruz. Üniversiteler ve uluslararası Ar-Ge desteklerinden yararlanmak için uzmanlık, danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bünyemizdeki tahribatsız muayene hizmeti sunuyoruz. Özellikle savunma sanayi firmalarımıza hizmet veriyoruz.”

KONYA GÜZEL İŞLER ÇIKARTIYOR

Programda konuşan KSO Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de Konya’nın birlik ve beraberliğinin güzel sonuçlar doğurduğunu söyledi. Bunlardan birinin de İnnopark olduğunu vurgulayan Büyükhelvacıgil, sözlerine şöyle devam etti, “İnnopark Konya Sanayi Odası yürütücülüğünde Konya’nın ortak akıl geliştirme ile şehre kazandırdığı bir teknoloji geliştirme bölgesi. Konya’nın ve bölgenin yüksek katma değerli üretimine ivme kazandırmak amacıyla böyle bir projeyi hayal ettik. Dönemin Valisi Aydın Nezih Doğan’ın da katkılarıyla güzel bir yatırıma imza attık. Bu şehirde odalarıyla, borsasıyla, basınıyla birlikte bir başarıya imza atıyor. Bu birliktelikle İnnopark hızlı bir şekilde büyüdü. 51 firmamızın faaliyet gösterdiği İnnopark, genç bir teknoloji geliştirme bölgesi olmasına rağmen 2017 teknoloji bölgeleri performans endeksindi de en başarılı 24. Teknoloji geliştirme bölgesi oldu. İnşallah daha da ilerler ve 1. olur inşallah. TSE ülke adına çok önemli bir kurum. Türk sanayi kuruluşları güçlüyse bunda TSE’nin büyük katkıları var. TSE’nin o baklava dilimi ve sistem belgeleri kalite demektir. Firmaları güçlü kılar. Belge alacak firmalarımızı kutluyorum, başarılarının devam etmesini diliyorum.”

KONYA BAŞARI HİKAYESİ YAZDI

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de Konya’nın göz dolduran bir şehir olduğuna değindi. Konya’nın tahıl ambarı olarak anılırken ayrıca sanayi noktasında da önemli başarılara imza attığını dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü, “Malum Türkiye’de genel kanaat odur ki Konya Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinir. Sanki tarımın daha ağırlıkta olduğu bir il gibidir. Doğrudur da. Çünkü Türkiye’de tarımsal üretimin yüzdelik olarak bakıldığında diğer illere göre Konya üretmektedir. Bu anlamda Konya’nın tarım şehri olarak anılması yanlış değildir. Ancak biliyoruz ki Konyalılar bununla yetinmeyip sanayide de çok önemli bir şehir haline geldiler. Öncelikle tarıma dayalı sanayiyle başlayan ve sanayinin bütün alanlarını kapsayan bir gelişme gösterdiler. Ayrıca organize sanayi bölgeleri bizde uzun yıllardır sanayileşmenin düzenli olarak yapılmasını amaçlayan, sanayi altyapısının düzenli olmasını sağlayan bir sanayi şekli. Bu anlamda da belki en başarılı örneklerini Konya’da ortaya koyduk. 1999 yılından buyana olan hikayesini biliyorum, organize sanayi bölgeleri konusunda Konya bir başarı hikayesine sahiptir. Bugün bu organize sanayi bölgelerinin çıktılarıyla baktığımız zaman 130 ülkeye ihracat yapan KOBİ’leri barındıran bir şehir durumunda. Bu durum Türkiye’ye nasıl bir katkı sağlıyor sizlerin takdirine sunuyorum.”

İNNOPARK DESTEKLENMELİ

Ar-Ge ve inovasyon vurgusu yapan Şahin, “Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. İhracatını sürekli artırmaya çalışan, ithalatını kontrol altına tutmaya çalışan bir ülke.  Bu manada büyük hedefleri olan bir ülke. Vizyonu da müreffeh bir ülke olma vizyonu. Kişi başına düşen milli gelirini de artırabilmek gibi bir hedefi var. Bunu yapabilmenin yolu da sürdürülebilir bir büyümeden geçiyor. Bunu yapabilmenin yolu da Ar-Ge inovasyon, marka ve tasarımın bugünkü seviyesinden bize eşik atlatacak bir noktaya ulaşması gerekiyor. Biz sanayi altyapısı yapmayı öğrendik, tesisi yapmayı öğrendik, teknolojik hesapları da öğrendik ama artık bir yere geldik ki tasarımda, Ar-Ge’de, inovasyonda başarısız olursak bundan sonrasının üstüne çıkma şansımız zor. Bu anlamda İnnopark, bu eşiği atlamada iddialı olan firmaların biraraya geldiği bir çatıdır. Burada yapılan faaliyetleri bu bakımdan çok önemsemek icap ediyor. Konya’nın artık 5 OSB’si ile teknoloji geliştirme bölgesini desteklemesi ve büyütmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından TSE belgesi almaya hak kazanan firmalara TSE belgeleri takdim edildi.

BELGE ALAN FİRMALAR

TSE Belgesi alan firmalar şöyle: Sektöründe ilk olarak TS EN ISO 14001:2015 almaya hak kazanan kuruluşlar: Hidrokon Konya Hidrolik Makine, İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi.

TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesini sektörlerinde ilk olarak alan firmalar: Demirpolat Tarım Ürünleri, Enka Süt ve Gıda Mamülleri, Anı Bisküvi, eren Eğitim ve Öğretim Başyayla Şubesi, Meda Eğitim ve Öğretim Yollarbaşı Şubesi, Ekrem Coşkun Gıda, Ekrem coşkun Döner.

TS ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği belgesini alan, müessesesinde güvenli ve sağlıklı bir iş yeri ortamı oluşturarak bu konuda personeline verdiği ehemmiyeti gösteren firmalar: Enka Süt ve Gıda Mamulleri, Meteor Boya Kimya Tekstil ve Ambalaj, Armaş Su Armatürleri.

TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni ilk defa alan firmalar: Kayı-Tes Mühendislik, İrfan Eğitim Yardımlaşma ve Dostluk Derneği.

 TS EN ISO 9001:2015 Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, TS ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve FSSC 22000 (ISO/TS 22002-4) Gıda güvenliğinde ön koşul programları-Bölüm 4: Gıda Ambalajı İmalatına Yönelik Yönetim Sistemi Belgesi olmak üzere toplam altı adet yönetim sistemi belgesi alan firma: Papirus Kağıt Sanayi ve Ticaret.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim