Cumhurbaşkanlığı Yüksek Himayelerinde Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından 27-30 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan ‘Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’ başladı. Düzenlenen programa Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Vali  Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı,  Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Rektörler, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanvekili Mustafa Aygün, KONESOB’a bağlı odaların başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda protokol üyesi birçok sektörden çıraklar ve öğrenciler katıldı.

‘ZİRVE KONYA İÇİN BİR ONURDUR’

Vali Cüneyit Orhan Toprak da yaptığı konuşmada, “Etkinliğimizin Cumhurbaşkanımızın himayelerinde olması oldukça önemli. Devletimizin başının gece gündüz hizmet için koşturan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu işi sahiplenmesi ve zirvenin Konya’da olmasına onay vermesi bizler için büyük bir onurdur.  Konya Selçukluya başkentlik yapmış, insanlığın var oluşundan beri burada yerleşik olan Konya’mızda bu etkinliğin düzenlenmesi, Ahi Evranın’da ahiliğin tohumunu attığı bu topraklarda yapılması ayrı bir güzellik ve öncelik.  Etkinliğimizin adı da oldukça güzel” ifadelerini kullandı. 

‘AHİLİK KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI’ 

Ahiliğin kültürümüzün bir parçası olduğuna dikkat çeken Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Ahilik, kültürümüzün bir parçasıdır, bir medeniyettir. Ahilik, meslek örgütüyle sınırlandırılmış bir yapı değil, temelinde insan yatıyor. Bu yüzden ahiliğin kültür ve felsefesini hayatımızda içselleştirmemiz gerekiyor. Ahilik, 9 asır önceden Anadolu’nun Türkleşmesini, Türklerin Müslümanlaşmasını, hepsini beraber yaşatıyor. Milli birlik ve beraberlik ruhunu da beraberinde getiriyor. Ahilik sosyal dayanışmayı, kesimler arasındaki farklılığın ortadan kaldırılmasını, dürüstlüğü ve ahlakı düstur olarak benimsemiş bir felsefedir. Bu yüzden bu felsefeyi günlük hayatımızda da benimsememiz lazım.  Milli birlik ve beraberlik ruhumuzu hiçbir zaman kaybetmememiz gerekiyor. Bunun için toplumda sosyal dayanışma, yardımlaşma, dürüstlük ahlak zor olanın yanında yer almak, kendi çıkarlarımızı değil toplumun çıkarlarını gözetmemiz gerekiyor. Bütün bu kavramları topladığımız zaman ahilik kültürü, ahilik felsefesi ortaya çıkıyor” dedi.

SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLERİ GELECEĞE AKTARIYORUZ

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak ise ahiliğin 900 yıllık geçmişe sahip olduğuna dikkat çekerek, “Anadolu, ruhunu inancından alıp bedenini bu topraklarda bulmuş bir milletin, yurt edindiği vatanı olmuştur. Bu vatan, uğruna şehitler verilen bir ocaktır, bir kaledir. Son ocak olduğu da bizzat Milli Marşında deklare edilmiştir. Hal böyle olunca bizim bu topraklara, bu toprakların da bize kattığı çok değer vardır. KONESOB olarak bizler de sahip olduğumuz değerlerin, tarihin, coğrafyanın, inancın ve geleneğin bize yüklediği sorumluluk bilinciyle bu organizeyi yapmayı kendimize borç bildik. Bizim insanımız; komşusu açken tok yatmaz. Siftah yapmayan esnaf varsa gelen müşterisini ona gönderir. Müşterisini misafiri olarak görür, başının üstünde tutar. Hileli mal satmaz, sattırmaz. Önceliği para kazanmak değil, müşterisini memnun etmektir. İşte bunları tekrar gündeme getirmek, tartışmak, günümüze nasıl uyarlayabileceğimizi, nasıl yaygınlaştırabileceğimizi ele almak istiyoruz. Bu Zirvenin çıkış noktası bu ihtiyaçtır, bu yaklaşımdır. Dünden aldığımız miras hem aynı cesametiyle durmakta, hem de günden güne kıymet kazanmaktadır” dedi

 ‘AHİLİKTE İŞİN ÖZÜ İNSANDIR’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta da ahiliğin insana verilen değer olduğunu belirterek, “Ahilikte işin özü insandır. Ahilik insanın hayatına, mesleğine, çevresine, vatanına ve milletine katacağı değer demektir ahilik. Bizlere düşen mutluluk verebildiğimiz sürece mutlu olduğumuzu hatırlamak ve bu yolda insana insan olduğu için değer katarak çalışabilmektir. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz şuan ki konumuza çok uyuyor” dedi.

ESNAFLIĞIN VE AHİLİĞİN TEMELİNDE AHLAK VAR 

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, “Ahiliğe geri dönmek, onu yaşatmak, onun ilklerini yeniden hayatımıza nakşetmek esasen ve aslında geleceği ihya etmektir. Esnaflığımızın ve ahiliğin temelinde ahlakın, çalışmanın erdemin ve aklın olması bundan ibarettir. Bizler bu ahiler, gençlerle, ustalarla dünyadaki medeniyet inşasını yeniden ortaya koymak ve Türkiye’nin hedeflerini birlikte yürüterek, birlikte yürüyerek gerçekleştireceğiz” dedi.

‘AHİLİK ECDADIMIZIN 

KALKINMASINA KATKI SAĞLADI ‘

Ahilik, kadim değerlerimizin temel taşlarından biri olan, bütünüyle toplumun her kesimini kucaklayan bir medeniyet projesi olduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Medeniyetlerin inşasında, dinlerin büyük bir etkisi vardır. Kendi medeniyetimizde bunu net bir şekilde görüyoruz. Milletimizin Orta Asya’dan getirdiği kültürel unsurlar, İslam dininin dönüştürücü esasları ve yaşadığımız coğrafyanın kültür unsurları, medeniyetimizin özünü oluşturmuştur. Ahilik de, kadim değerlerimizin temel taşlarından biri olan, bütünüyle toplumun her kesimini kucaklayan bir medeniyet projesidir. Düşüncede, ahlakta, üretimde, toplum örgütlenmesinde bir medeniyet hareketi olarak doğduğunu ve Osmanlı’nın cihan devleti olmasında en büyük katkılardan birini sunduğunu unutmamalıyız. Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında Orta Asya’dan Balkanlara kadar teşkilatlanan Ahilik, ecdadımızın siyasi, ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasını sağlamış, gayrimüslimlerle rekabet etmeye imkan tanımıştır” ifadelerini kullandı. 

‘KONYA AHİLİĞİN MERKEZİ’

 Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’nin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Konya ahiliğin merkezi. Bu topraklar Çatalhöyük’ten başlayarak tarımın ve ticaretin merkezi. 1071’den sonra Selçuklulara başkentlik yapmış şehrimiz Konya ahilik kültürünün başlangıcı. O günden bu zamanda kadar ahiliği sürdürüldüğü, esnaflığın her aşamasında ticaretin devam ettiği şehirde yaşıyoruz. Konya’nın sokaklarında, caddelerinde, Tarihi Bedesten’in de ahilik kültürünün hala devam ettiğini görebiliyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları gezerek, stantlardan tek tek bilgi aldı.. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim